Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritika od šampióna: Ferrari musí byť pomätené, ak Vettela dotlačilo k odchodu

Vo formule 1 spolu pôsobili celú dekádu. Jensona Buttona, majstra sveta z roku 2009, šokoval odchod Sebastiana Vettela z Ferrari.

20.05.2020 08:16
Sebastian Vettel, Jenson Button Foto: ,
Sebastian Vettel (vľavo) a Jenson Button v apríli 2015.
debata

Taliansky tím pred vyše týždňom oznámil, že s nemeckým pretekárom neobnoví zmluvu, ktorej platnosť sa skončí po tejto sezóne.

Štvornásobný šampión opustí slávnu stajňu po šiestich rokoch. V červenej kombinéze ho nahradí Carlos Sainz z McLarenu.

Vráti sa silný

Button sa vyjadril, že aj bolo rozhodnutím Ferrari ukončiť zmluvu s Vettelom, bola to „skutočne zvláštna voľba“.

„Ak ho do toho dotlačili, je to úplne pomätené,“ povedal Button pre Sky Sports. „Je štvornásobný majster sveta. Myslím si, že vlani ukázal svoju rýchlosť. V sezóne prežil ťažké momenty, keď Charles (Leclerc) predvádzal výborné výkony a myslím si, že to Vettelovi mentálne trochu ublížilo,“ dodal Brit.

Zľava Charles Leclerc, Sebastian Vettel a šéf... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Mattia Binotto Zľava Charles Leclerc, Sebastian Vettel a šéf tímu Ferrari šéf tímu Ferrari Mattia Binotto.

„Ale vráti sa silný. Je niekým, koho by ste si určite zvolili do svojho auta, ak by ste mali tím F1. Musí za tým byť viac. Neviem, či sa Ferrari vydalo cestou, že nechce dve tímové jednotky, ale je to naozaj zvláštny krok. Som stále šokovaný rozhodnutím, že Sebastian nebude v červenom monoposte,“ pokračuje Button.

Kritizoval aj načasovanie oznámenia. „Dlhé mesiace sme nevideli monoposty F1 v akcii a rošády v čase, keď pretekári nejazdia, sú veľmi nezvyčajné. Normálne je to v polovici sezóny, keď vidíte, ako si počínajú. Vettel mohol mať v tomto čase štyri či päť víťazsiev a nepochybujem o tom, že v takom prípade by bolo rozhodnutie veľmi odlišné,“ nepochybuje Button.

Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych... Foto: TASR/AP, Joan Monfort
Sebastian Vettel Sebastian Vettel z Ferrari počas predsezónnych testov.

Sainz pokoj neprinesie

Nedávno Vettela označil za jedného zo šiestich najlepších jazdcov, s ktorými súperil v 17-ročnej kariére v F1. Vo výbere nechýbal ani Max Verstappen či Lewis Hamilton.

Button sa vyjadril aj k angažovaniu Sainza. Tvrdí, že ak v ňom vidí len snahu o pokoj v tíme, robí chybu.

„Carlos je víťaz. Je rovnaký ako jeho otec: Chce zo seba vydať to najlepšie, stať sa šampiónom. Binotto (šéf tímu Ferrari, pozn.) si vybral zlého človeka, ak chcel vytvoriť dobrú atmosféru v stajni. Ferrari získal v Carlosovi skvelý charakter, ale je to víťazný typ. Uvidíme, ako to dopadne,“ uzavrel Button.

O ďalšom pôsobisku Vettela od sezóny 2021 sa zatiaľ nerozhodlo. Nie je vylúčené, že ukončí kariéru alebo si dá od F1 pauzu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #Sebastian Vettel #Jenson Button #Carlos Sainz ml.