Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Detoxikovaný a motivovaný. Alonso je pripravený na návrat

Nielen odchod Sebastiana Vettela z Ferrari po (stále neodštartovanej) sezóne, ale aj možný návrat Fernanda Alonsa je horúcou témou vo formule 1.

18.05.2020 14:55
debata
Fernando Alonso a Flavio Briatore na snímke z... Foto: SITA/AP, Armando Franca
Fernando Alonso, Flavio Briatore Fernando Alonso a Flavio Briatore na snímke z roku 2009.

Podľa Flavia Briatoreho, bývalého šéfa a manažéra dvojnásobného šampióna, sa môže príchod pretekárskej hviezdy stať skutočnosťou už v roku 2021.

Po minulotýždňových prestupových rošádach sa pre Španiela, ktorý sa so šampionátom rozlúčil po ročníku 2018, otvorili možnosti.

Médiá špekulujú o príchode do Mercedesu namiesto Valtteriho Bottasa, no najmä Renaulte, ktorý má na rok 2021 neobsadenú sedačku po odchode Daniela Ricciarda do McLarenu. Išlo by o tretí angažmán Alonsa vo francúzskom tíme (2003–2006, 2008–2009).

„Fernando je motivovaný. Roky mimo F1 mu prospeli, je detoxikovaný, pokojnejší a pripravený na návrat,“ uviedol Briatore pre Gazettu dello Sport.

Ďalšia frustrácia?

Ako informuje Auto Hebdo, Alonso už v Renaulte podpísal zmluvu o budúcej zmluve, Marca tvrdí, že vlastník F1 Liberty Media chce pomôcť k spečateniu návratu slávneho mena platením časti jeho mzdy.

Fernando Alonso pred štartom poslednej Veľkej... Foto: SITA/AP, Kamran Jebreili
Fernando Alonso Fernando Alonso pred štartom poslednej Veľkej ceny v kariére.

Otázkou je konkurencieschop­nosť Renaultu, respektíve záujem rodáka z Ovieda o angažmán v tíme, ktorý je súčasťou stredu poľa. Chvíle frustrácie zažil aj v posledných rokoch svojho pôsobenia v F1.

Šéf britskej stajne Zak Brown sa pre Sky Sports vyjadril, že si nevie predstaviť Alonsa jazdiť v tíme, v ktorom nebude mať šancu na triumf.

„Rozprával som sa s Fernandom, zatiaľ nie je nič isté. Keby som však bol šéfom Renaultu, hneď by som ho posadil do svojho auta: ide o veľké meno, mimoriadne rýchleho pretekára, s Renaultom majú spoločnú minulosť ozdobenú dvoma titulmi. Akurát neviem, či je Fernando ochotný odjazdiť 22 pretekov v aute, v ktorom nemôže vyhrať,“ uviedol Brown pre Sky Sports.

Dva typy tímových kolegov

Alonso sa stal dvojnásobným kráľom F1 práve v Renaulte, v roku 2005 ukončil päťročnú nadvládu Michaela Schumachera, o rok neskôr triumf v šampionáte zopakoval.

Renault sa skloňuje aj pri Vettelovi, ak by ho Mercedes nespojil s Lewisom Hamiltonom. „Musíte mať pretekára, ktorý útočí na titul a ďalšieho, ktorý zbiera ťažké body, berie ich súperom,“ myslí si Briatore.

Vettela v celkovom hodnotení vlaňajšej sezóny zdolal tímový kolega, mladík Charles Leclerc. Pripomenulo to situáciu, keď bol Alonso v roku 2007 rozrušený mladou „dvojkou“ Hamiltonom. „Vettel doplatil na to, že do tímu prišiel veľmi rýchly chlapec. Prekvapilo ho to podobne ako voľakedy Hamilton Alonsa v McLarene,“ uzavrel Briatore.

debata chyba
Viac na túto tému: #Fernando Alonso #Flavio Briatore