Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Namiesto tréningu nočné kluby. Lenivosť stála severoírskeho plejboja titul

Bol blízko k titulu majstra sveta formuly 1, no ešte bližšie mal k životnému štýlu, ktorý sa nestotožňoval s profesionálnym športom. Jeho bývalý šéf tvrdí, že to bol hlavný dôvod, prečo sa nestal šampiónom.

23.04.2020 18:30
debata
Eddie Irvine v máji 2005. Foto: SITA/AP, LUCA BRUNO
Eddie Irvine Eddie Irvine v máji 2005.

Eddie Irvine si počas kariéry vybojoval 26 pódiových umiestnení (z toho štyri víťazstvá), v roku 1999 skončil v celkovom hodnotení na druhej priečke. Latku mohol posunúť o úroveň vyššie – keby nebol lenivý.

Debutoval v roku 1993 na Veľkej cene Japonska vo farbách Jordanu. Hneď upútal úspešným súbojom s Ayrtonom Sennom o 6. miesto. Od sezóny 1996 bol kolegom Michaela Schumachera vo Ferrari. V pamätnej sezóne 1999, keď si legendárny Nemec zlomil nohu, bojoval Irvine s Mikom Häkkinenom o do posledných pretekov titul, no neuspel.

Celý deň v byte

Irvinov bývalý šéf Eddie Jordan je presvedčený o tom, že severoírskeho pretekára o formulový trón pripravila neuveriteľná lenivosť.

„Snažil som sa ho presvedčiť Eddieho, aby už začal niečo robiť, pretože niekedy celý deň sedel na zadku vo svojom byte. To bol jeho štýl,“ spomínal Jordan pre Off the Ball.

„Je to najlenivejší pretekár všetkých čas, čo je poľutovaniahodné, pretože mohol byť ľahko majstrom sveta. Prišiel domov z nočného klubu a vstával okolo obeda, niekedy aj neskôr,“ doplnil na adresu Irvina.

Nulový záujem jazdca o fyzickú prípravu dokonca Jordana prinútila najať trénera, ktorému povedal: „Barry, dokázal by si napraviť tohto chlapa? Takmer som ho zahanbil prosbou, aby zabezpečil, že Irvine si ráno pôjde zabehať.“

Irvine si okrem ničnerobenia užíval aj dámsku spoločnosť. Hovorilo sa o ňom ako o prvom skutočnom plejbojovi po legendárnom Jamesovi Huntovi.

Úspešný v podnikaní

Jeho bývalý šéf dokonca priznal, že veľakrát ráno rozmýšľal, či sa Irvine práve vracia z flámu alebo vstáva.

„Ale toto bol Eddie Irvine, úplne iný typ. Bolo zábavné pracovať s ním, ale veľakrát ma poriadne nahneval. Dokázal ma dostať do vývrtky. Taký je život. Šport nám ukazuje všelijaké úžasné charaktery,“ pokračoval Jordan.

Vymenoval však aj silné stránky Irvina – nielen počas kariéry v F1, ale aj po nej v roku 2002, keď sa úspešne vrhol na biznis.

„Jeho fyzička to rozhodne nebol, ale vedel byť veľmi vynaliezavý. Bol zrejme jedným z najmúdrejších a najšikovnejších pretekárov. Ani nie preto, že by sa toľko naučil, ale z hľadiska svojej intuície a inštinktu. Mal skvelú schopnosť rozoznať situáciu, v ktorej sa nachádza a vyťažiť z nej, čo sa dá,“ myslí si Jordan.

„Odzrkadlilo sa to aj v jeho živote po kariére, dokázal správne investovať zarobené peniaze. Teraz už vidím, na čom všetkom pracoval, kvôli čomu žil. Bol to skutočne bezstarostný chlapák, niekedy by som rád pristupoval k životu tak ako on,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Eddie Irvine #Eddie Jordan