Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dokonalý džentlmen. Moss mal titul na dosah, no urobil gesto, ktoré dnes nevidíte

Pre mnohých bol najväčším hrdinom formuly 1. Stelesňoval prototyp geniálneho pretekára a ukážkovej, v dnešných časoch takmer nevídanej férovosti a džentlmenstva. Na Stirlinga Mossa, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 90 rokov, spomína celý motoristický svet.

15.04.2020 13:00
debata (1)
Stirling Moss v roku 1961. Foto: SITA/AP
Stirling Moss Stirling Moss v roku 1961.

Napriek tomu, že Brit nezískal majstrovský titul (štyrikrát skončil v hodnotení šampionátu druhý), stal sa legendou. Za to, ako si ctil športovú etiku, si vyslúžil veľký obdiv. Dôkazom je sezóna 1958, v ktorej bol najbližšie k tomu, aby si zabezpečil honor šampióna.

V poslednom kole augustovej Veľkej ceny Portugalska, deviatom z jedenástich podujatí, stratil jeho najväčší súper v boji o titul Mike Hawthorn kontrolu nad svojím autom. Dostal sa do hodín a na to, aby sa vrátil naspäť na trať, musel ísť niekoľko metrov v protismere. Neskôr ho za tento moment diskvalifikovali a nezískal žiadne body. Kým nezasiahol Moss…

Keď to zistil, išiel sa za Hawthorna prihovoriť. Stevardom povedal, že najlepšie videl, čo sa stalo. Presvedčil ich, že Hawthorn sa nedopustil priestupku priamo na trati, ale mimo nej, takže nič nelegálne sa neudialo. Kompetentní chybu uznali pôvodne vylúčený pretekár získal sedem bodov za druhé miesto.

Napokon sa ukázalo, že boli rozhodujúcimi. Aj keď v posledných pretekoch Moss triumfoval a zajazdil aj najrýchlejšie kolo, v konečnom poradí šampionátu stratil jediný bod na Hawthorna.

Tomu stačilo na titul jediné víťazstvo v sezóne. Moss síce vyhral štyrikrát, no zároveň vinou techniky nedokončil až päť pretekov.

Keď sa Mossa po rokoch novinár Maurice Hamilton spýtal, či si neuvedomoval, že jeho gesto ho môže stáť titul, niekdajší pretekár sa naňho nechápavo pozrel. „Nie, chlapče, nikdy by mi to nenapadlo. Stevardi sa pomýlili, o tom niet pochýb,“ odpovedal.

„Moss nerozumel ľuďom, ktorí myslia len na seba a všetko ostatné ide bokom. Cítil, že verdikt proti Hawthornovi je nesprávny. Toto gesto definuje to, akým bol človekom,“ povedal žurnalista Hamilton.

Celá situácia má ešte jeden rozmer. Hawthorn v januári 1959, tri mesiace po zisku titulu, tragicky zahynul pri autonehode.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Stirling Moss #Mike Hawthorn