Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čím kratšia sezóna, tým reálnejší titul. Holandský dravec vyčkáva

Sebavedomé vyhlásenia mu po zimných testoch nechýbali. Boli prísľubom toho, že vo formule 1 môže po rokoch nastať obrat. Aj tohtoročné plány Maxa Verstappena však posunul - a možno aj zrušil - nevyspytateľný koronavírus.

14.04.2020 19:31
debata
Max Verstappen si už okruh Zandvoort vyskúšal... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Max Verstappen Max Verstappen si už okruh Zandvoort vyskúšal začiatkom marca.

Ten vyškrtol z programu alebo odložil už desať veľkých cien pôvodne rekordne nabitého kalendára s 22 zastávkami.

Hamilton nie je Boh

Dravý vyzývateľ ešte prednedávnom tvrdil, že jazdcom majstrovského Mercedesu môže uchmatnúť nielen víťazstvá, ale aj majstrovský titul.

Za ambíciami klenotu rakúskeho tímu je nepochybne aj vydarená uplynulá sezóna. Tri víťazstvá a tretia priečka v celkovom hodnotení jazdcov podčiarkli jeho doterajší životný výsledok. Red Bull sa netajil tým, že z 22-ročného Holanďana chce urobiť najmladšieho šampióna v histórii. Ak by mu to vyšlo, posunul by vlastnú latku. Doterajší rekord drží jeho expretekár Sebastian Vettel, kráľom šampionátu sa stal v 23 rokoch.

Päť týždňov pred plánovaným austrálskym štartom hovoril Verstappen o tlaku, ktorý sa chystal vytvoriť na obhajcu Hamiltona. „Aj keď je jeden z najlepších, nie je Boh. Tým je možno s Lewisom, ale on sám ním nie je,“ zamyslel sa pre BBC.

Aj bývalý dlhoročný šéf F1 Bernie Ecclestone si myslí, že Verstappen suveréna seriálu skôr či neskôr zdolá. „Tento šport to potrebuje. Max sa veľa naučil, pred piatimi rokmi často zachádzal za limit, získal však skúsenosti a dnes je pokojnejší. Limit už našiel a jazdí na ňom,“ chválil mladíka pre holandskú televíziu NOS. Doplnil, že Hamilton je ako boxerská legenda Muhammad Ali. Ľudí baví sledovať, či ho niekto zdolá a meno pilota, ktorému sa to podarí, si navždy zapamätajú…

Christian Horner vedie stajňu Red Bull od roku 2005, takže stál pri jej majstrovských úspechoch. Viackrát sa vyjadril, že Verstappena považuje za najlepšieho pretekára v súčasnom štartovom poli: „Max je najpôsobivejší a najvýraznejší zo všetkých. Spolu s Charlesom Leclercom (pilotom Ferrari, pozn.) je budúcnosťou F1. Kým je tu Hamilton, môžeme sa tešiť na veľké bitky medzi týmto trojlístkom.“

Milión žiadostí o vstupenky

Verstappen vyvolal v krajine tulipánov ošiaľ. „Jedine vďaka Maxovi sa do kalendára opäť (po 35 rokoch, pozn.) dostala Veľká cena Holandska. Je obdivuhodné, že sa niečo také môže podariť takému mladému chalanovi. Jeho rýchlosť a štýl sú z hľadiska marketingovej značky neuveriteľné. Keby jazdil ako vaša babka, nefungovalo by to. Hocijako skvelé by boli moje ťahy,“ vraví jazdcov manažér Raymond Vermeulen pre Formule1.nl.

Fanúšikovia Maxa Verstappena. Foto: SITA/AP, Laszlo Balogh
Holandskí fanúšikovia F1 Fanúšikovia Maxa Verstappena.

„Na vlastné oči chcelo vidieť Maxa na domácej trati vyše milióna fanúšikov. Záujem o vstupenky je enormný,“ povedal pre Pravdu šéfredaktor holandského portálu F1-Planet.com Stefan Zwinkels. Koronavírus preložil aj motoristický sviatok na vynovenom okruhu Zandvoort – z prvého májového víkendu na neurčito.

„Organizátorom to spôsobilo menšie bolesti hlavy. Náhradným termínom by mohol byť august, keď bola pôvodne v pláne letná prestávka. Namiesto nej by formula 1 mohla zažiť mimoriadne rušné obdobie. Pre Zandvoort je situácia komplikovanejšia, keďže ide o obľúbenú dovolenkovú destináciu. V tom čase totiž bude veľa ubytovacích zariadení obsadených,“ poukazuje na komplikácie v meste na pobreží Severného mora.

„Treba myslieť aj na organizačnú náročnosť vyplývajúcu z rozličných povolení, prerozdeľovaní vstupeniek, policajnej podpory… Čím neskôr sa kompetentní dozvedia verdikt, tým menší priestor dostanú na dokonalú prípravu,“ dodáva Zwinkels.

Nevylučuje ani najnegatívnejší scenár: „Možno sa nič z toho nepotvrdí a všetko rozlúskne pandémia. Ktovie, organizátori sa už možno sústreďujú viac na ročník 2021.“

Vedenie F1 počíta aj s možnosťou uskutočniť preteky bez divákov. Podľa Holanďanov je takýto krok „nepredstaviteľný“.

Vo forme aj pred obrazovkou

Na pripomenutie: koronavírus doteraz zrušil alebo odložil úvodných desať veľkých cien. Tento počet sa pravdepodobne zvýši, v najhoršom prípade sa sezóna 2020 vôbec nezačne.

Skrátený ročník by podľa šampióna z roku 2016 Nica Rosberga Verstappenovi mohol hrať do karát. „Čím menej pretekov, tým by sa jeho šance na prekvapujúci titul zvýšili. V takej situácii by šťastie zohralo oveľa významnejšiu rolu,“ zamyslel sa pre Sky Sports News.

Verstappen sa aj pri nútenej pauze udržiava vo forme a čaká na ďalší vývoj. Na sociálnych sieťach minulý týždeň zverejnil pozdrav pre fanúšikov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Another day of #stayhome ✅

Príspevok, ktorý zdieľa Max Verstappen (@maxverstappen1),

„V tejto situácii sa snažím tráviť doma toľko času, koľko sa len dá. Veľa cvičím, jazdím na simulátore, čo je naozaj zábava! Môžeme začať kedykoľvek, budem pripravený,“ ubezpečil priaznivcov vo videu spred čiernobielych obrazov historických formúl.

Podobne ako viacerí ďalší pretekári F1 „prestúpil“ na virtuálne šampionáty. Koncom marca si z obývačky vychutnal triumf na okruhu Road America a dostal sa na čelo seriálu Real Racers Never Quit.

V reálnych majstrovstvách by ho tento pocit hrial neporovnateľne vi­ac…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Max Verstappen #koronavírus