Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podvádzanie alebo geniálny ťah? Novinka Mercedesu šokovala súperov

V stredu, úvodný deň predsezónnych testov formuly 1, si pozornosť fanúšikov vyslúžil najmä tím Racing Point, ktorého monopost pripomína minuloročný Mercedes.

20.02.2020 15:52
debata

Horúca téma štvrtka tiež súvisí s majstrovským tímom, respektíve s volantom na novom modeli W11. Podľa záberov kamery ním šampión Lewis Hamilton pohyboval smerom k sebe a od seba, čo malo vplyv na polohu predných kolies. Vďaka manipulácii jazdca, pripomínajúcou riadenie lietadla, sa zlepší prejazd zákrutami.

Mercedes na tlačovej konferencii Mezinárodnej automobilovej federácie FIA potvrdil, že stajňa pracuje s novým systémom s pomenovaním DAS (dual axis steering – dvojosové riadenie), ale jeho technický riaditeľ tímu James Allison poprel, že by išlo o nepovolenú súčasť.

„Tento systém znamená nový rozmer riadenia. Veríme, že pre nás bude užitočný počas celej sezóny. Necháme si však pre seba, ako a kde ho používame. Obavy z toho, že by to bolo ilegálne, skutočne nemáme. Pre FIA to nie je novinka, dlhší čas sme sa s ňou o DAS-e rozprávali. Vyzerá to tak, že systém funguje, v ďalších dňoch sa ukáže, čo to pre nás znamená,“ uviedol Allison.

K novinke sa vyjadril aj Hamilton: „Zatiaľ o nej veľa neviem povedať, pokúšame sa to pochopiť. Obavy o bezpečnosť nemám, tento projekt schválila aj FIA. Je príjemné vidieť, že môj tím je na špici v inováciách, je to dôkaz, že u nás pracujú najväčší odborníci.“

Podľa Auto, Motor und Sport boli súperi z novinky Mercedesu šokovaní, podľa niektorých hlasov môže ísť o inováciu, ktorá bude rozhodujúcim elementom v boji o titul. Spomínaný zdroj zároveň dodáva, že ak by ostatné stajne chceli túto súčasť riadenia zaviesť do svojich monopostov, do štartu novej sezóny (15. marca) to nestihnú. Prestavba by mohla trvať najmenej pol roka.

Hamilton skončil vo štvrtkových testoch deviaty. Najrýchlejší čas zaznamenal Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), za ním sa umiestnili Sergio Pérez z Racing Pointu a Daniel Ricciardo z Renaultu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton