Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové farby, tajnosti i smelé ciele. Tieto monoposty čoskoro rozpútajú bitku v F1

Zimný spánok v kráľovnej motošportu sa chýli ku koncu. Všetkých desať tímov formuly 1 ukázalo alebo aspoň naznačilo, ako budú vyzerať ich monoposty v novej sezóne (začína sa 15. marca v Austrálii).

18.02.2020 10:14
debata

Tá nesie aj prívlastok prechodná, keďže v sezóne 2021 nastanú v prestížnom šampionáte veľké zmeny. Pozrite si snímky rýchlych strojov, ktoré sme zoradili vzostupne podľa umiestnenia stajní v Pohári konštruktérov v minulom ročníku.

Williams

Tradičný tím po nevydarenom vlaňajšku – aj s prispením šťastia získal jediný bod – verí, že sa tentoraz bude pohybovať v strede štartového poľa.

Pri minuloročnom monoposte FW42 sa inžinieri snažili nájsť problémové oblasti a veria, že v novom modeli FW43 sa už nevyskytnú. „Vo veternom tuneli sme videli zlepšenia, pokrok nastal napríklad v chladení. Zaoberali sme sa mechanickými problémami, ktoré nás prenasledovali,“ povedal šéfdizajnér Doug McKiernan.

Jazdci v sezóne 2020: George Russell – #63, Nicholas Latifi – #6

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Introducing the FW43 . . . #FW43 #Launch #Welcome #F1 #Formula1 #WeAreWilliams #WeAreRacing #WeAreFighting #GR63 #NL6 #ROKiT

Príspevok, ktorý zdieľa ROKiT Williams Racing (@williamsracing),

Haas

„Dlhšie sme už nemohli čakať,“ napísal tím Haas, keď už 6. februára ukázal nový model VF20. Jeho prezentácia prišla nečakane, pôvodne totiž plánovala jeho premiéru až 19. februára pri úvodnom dni zimných testovaní v Barcelone.

Po odchode hlavného sponzora Rich Energy sa tím vrátil k pôvodným farbám. „S nimi si nás fanúšikovia najviac spájajú. Verím, že aj výsledky budú podobné ako v roku 2018,“ uviedol majiteľ americkej stajne Gene Haas. V spomínanej predminulej sezóne dosiahlo jeho zoskupenie v Pohári konštruktérov piate miesto.

Jazdci v sezóne 2020: Romain Grosjean – #8, Kevin Magnussen – #20

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

We couldn’t wait any longer... Presenting our new look for 2020 #HaasF1 #VF20

Príspevok, ktorý zdieľa Haas F1 Team (@haasf1team),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Breaking cover! The #VF20 is out for its very first lap #HaasF1 #Shakedown

Príspevok, ktorý zdieľa Haas F1 Team (@haasf1team),

Alfa Romeo

Alfa Romeo ukázala svoj nový model C39 v piatok 14. februára, a to priamo na trati vo Fiorane. Prvé testovacie kolá na ňom odkrúžil jeden z najpopulárnejších jazdcov v kolotoči Kimi Räikkönen. Podobne ako Haas, aj Alfa Romeo avizovala premiéru až na úvodný testovací deň. To je sčasti pravda, fanúšikovia zatiaľ videli len kamuflážne lakovanie. „Aj hady majú srdce,“ odkazovala oficiálna stránka tímu na stvárnenie maskovacieho vizuálu.

Jazdci v sezóne 2020: Kimi Räikkönen – #7, Antonio Giovinazzi – #99

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hello there, gorgeous #C39

Príspevok, ktorý zdieľa Alfa Romeo Racing ORLEN (@alfaromeoracing),

Racing Point

Tím Racing Point s jazdeckou dvojicou Sergio Pérez, Lance Stroll odpremiéroval nové lakovanie včera pri rakúskom jazere Mondsee, sídle hlavného sponzora BWT. Úplná premiéra to však nebola, fotografia modelu RP20 unikla na internet už o deň skôr.

Treba podotknúť, že išlo len o prezentáciu vizuálu na nový ročník, monopost sa prvýkrát ukáže až na zimných testoch v Barcelone. Pod názvom Racing Point odjazdí poslednú sezónu, od roku 2021 sa zmení na továrenský Aston Martin.

„Budeme čeliť tvrdej konkurencii, no v druhej polovici sezóny sme ukázali silu a môžeme ju preniesť aj do začiatku nového ročníka. Verím, že ma čaká najvydarenejšia sezóna v kariére,“ povedal skúsený Mexičan Pérez.

Jazdci v sezóne 2020: Sergio Pérez – #11, Lance Stroll – #18

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

We’re just going to leave this here... #F1 #Formula1 #Motorsport #BWT #Austria #Mondsee

Príspevok, ktorý zdieľa BWT Racing Point F1 Team (@racingpointf1),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2020... let’s go #F1 #Formula1 #Motorsport

Príspevok, ktorý zdieľa BWT Racing Point F1 Team (@racingpointf1),

Alpha Tauri

Nové meno, nové farby, rovnaký základ. Z tímu Toro Rosso sa stala Scuderia Alpha Tauri. Za zmenou názvu sesterskej stajne Red Bullu treba hľadať marketing. Na lakovaní modelu s označením AT01 dominuje biela a čierna. Minulý rok sa Rus Daniil Kvjat prekvapujúco prebojoval na pódium, v Pohári konštruktérov dosiahol tím šieste miesto.

„Pred novou sezónou sme optimisti. Vo veternom tuneli sa auto ukazovalo vo veľmi dobrom svetle. Náš dodávateľ motorov zaznamenal v zime veľký pokrok čo sa týka výkony a spoľahlivosti. Máme dvojicu, ktorá vlani viackrát finišovala tesne za pódiom. Som presvedčený o tom, že nás čaká úspešný rok,“ povedal šéf tímu Franz Tost.

Jazdci v sezóne 2020: Pierre Gasly – #10, Daniil Kvjat – #26

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

There are some new Alphas in town ⁣ ⁣ ⁣⁣ #F1 #AlphaTauri #Honda #RedBull #Motorsport #Formula1 #AlphaTauriF1 ⁣⁣ # x @gettyimages

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@pierregasly gets his first taste of the new AT01 ⁣ ⁣ #F1 #AlphaTauri #Honda #RedBull #Formula1 #Motorsport ⁣ # x @samovidic

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia AlphaTauri (@alphataurif1),

Renault

Fanúšikovia francúzskeho tímu si na oficiálny vzhľad nového auta R.S.20 musia počkať do testov v Barcelone. Renault odkryl len časti novej zbrane na fotografiách a 3D projekcii. Ako uviedol šéf stajne Cyril Abiteboul, za touto formou prezentácie nie je oneskorenie ako vlani: „Ak niekoho zaujíma, ako auto vyzerá, nech sa pozrie na fotky z testovania. Náš cieľ? Návrat na štvrté miesto v Pohári konštruktérov.“

Kolegom Daniela Ricciarda bude vlani rezervný jazdec Mercedesu Esteban Ocon, ktorého tím uprednostnil pred Nicom Hülkenbergom.

Jazdci v sezóne 2020: Daniel Ricciardo – #3, Esteban Ocon – #31

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Welcome to track life #RS20! • #RSspirit #FilmingDay #Renault #F1 #Formula1

Príspevok, ktorý zdieľa Renault F1 Team (@renaultf1team),

McLaren

Tradičný McLaren si ponechal oranžovo-modrú kombináciu a v poslednej sezóne sa predstaví s motormi Renault (od sezóny 2021 obnoví spoluprácu s Mercedesom). Aj za volantom verzie MCL35 bude sedieť dvojica Carlos Sainz Jr. a Lando Norris, ktorá sa postarala o to, že McLaren bol vlani najlepším tímom v strede poľa.

„Je dôležité udržať si toto momentum a posunúť sa vpred ako tím. Som spokojný s vývojom. Môžeme byť optimistickí, ale musíme byť zároveň realistickí,“ uviedol šéf tímu Andreas Seidl. Cieľom tímu je podľa jeho slov zopakovať výkony z minulej sezóny.

Jazdci v sezóne 2020: Lando Norris – #4, Carlos Sainz – #55

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

World, meet the #MCL35. #FearlesslyForward #McLaren #F1

Príspevok, ktorý zdieľa McLaren (@mclaren),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A new decade of racing starts here. Say hello to our 2020 @F1 contender. #MCL35 #FearlesslyForward

Príspevok, ktorý zdieľa McLaren (@mclaren),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

New year, new threads. @CarlosSainz55 and @LandoNorris will look the part in 2020. #MCL35

Príspevok, ktorý zdieľa McLaren (@mclaren),

Red Bull

Monopost ambiciózneho a vlani celkovo tretieho muža v individuálnom hodnotení Maxa Verstappena a jeho kolegu Alexandra Albona má označenie RB16. Ako je v Red Bulle zvykom, lakovanie veľkými zmenami neprechádza. Rakúsky tím pri premiérach nový odtieň veľakrát zamaskoval, teraz ho ukázal v plnej kráse. Čo sa týka motorov, Red Bull pokračuje v spolupráci s Hondou. Jeho cieľom je ponaháňať Mercedes a Ferrari v boji o majstrovský ti­tul.

Krátko po premiére 22-ročný Verstappen prevetral Red Bull na trati v Silverstone počas filmovacieho dňa. „Nejaký čas som už nesedel v monoposte, tohto momentu som sa už nemohol dočkať. Aj keď šlo o filmovacie aktivity, dôležité bolo zistiť, ako funguje auto a aby sme videli prípadné problémy. Našťastie prebehlo všetko hladko,“ zhodnotil Verstappen.

Jazdci v sezóne 2020: Alex Albon – #23, Max Verstappen – #33

Ferrari

Najslávnejší tím v F1 pompézne predstavil model SF1000. Názov označuje 1000. veľkú cenu, ktorú si stajňa odkrúti v blížiacej sa sezóne. Jazdecké zloženie sa nezmenilo. Charles Leclerc a Sebastian Vettel sa budú snažiť po dlhých rokoch vrátiť červený monopost na trón.

„Čaká nás vzrušujúce divadlo, zaujímavá a tvrdá bitka. Budeme mať plné ruky práce, ale verím našim ľuďom. Mattia Binotto (šéf tímu, pozn.) a jeho tím urobili skvelú prácu a tešíme sa na ostrá štart,“ povedal riaditeľ Ferrari Louis Camilleri.

Jazdci v sezóne 2020: Sebastian Vettel – #5, Charles Leclerc – #16

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

And finally... She’s here #SF1000 #essereFerrari

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

F1 2020 is go ▶ A new season means new kit. Looking fresh boys #essereFerrari #F1 #SF1000 #Seb5 #Charles16

Príspevok, ktorý zdieľa Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ferrari SF1000 #f1 #formula1 #formulaone #formulauno #formel1 #essereferrari #scuderiaferrari #ferrari #ferrarisf1000 #tifosi

Príspevok, ktorý zdieľa Raymond Osalla (@raymond_osalla),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

For Ferrari Friday. The launch of the Ferrari SF1000. #ferrari #ferrarif1 #scuderiaferrari #ferrarisf1000 #f1 #f12020

Príspevok, ktorý zdieľa The Art of Little Cars (@the_art_of_little_cars),

Mercedes

Majstrovský Mercedes ukázal lakovanie na sezónu 2020 niekoľko dní pred avizovanou premiérou monopostu. Odhalil nového partnera, ktorým sa stala spoločnosť Ineos. Vďaka nemu k striebornej farbe pribudli aj červené časti.

Mercedes môže získať siedmy jazdecký i konštruktérsky titul v rade, úradujúci majster sveta Lewis Hamilton s modelom W11 zaútočí na vyrovanie rekordu sedemnásobného šampióna Michaela Schumachera a v počte víťazstiev ho môže aj prekonať.

„Chlapci tvrdo pracovali na zostavení auta, ktoré budeme môcť riadiť iba my dvaja (Hamiltonovým kolegom zostáva Valtteri Bottas, pozn.). Tím je pre mňa ako rodina, veď som s ním prežil veľkú časť svojho života,“ spomínal Hamilton na časy v roku 1998, keď sa pripojil k Mercedesu. Prvý titul získal ešte v spojení s McLarenom, ďalšie už v samostatnom Mercedese, v ktorom jazdí od sezóny 2013.

Jazdci v sezóne 2020: Lewis Hamilton – #44, Valtteri Bottas – #77

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

No feeling quite like that first lap feeling! ❤️ @valtteribottas takes #W11 out for its first run! First impressions?

Príspevok, ktorý zdieľa Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

You never forget your first time! #W11 makes its track debut with @valtteribottas and @lewishamilton at Silverstone

Príspevok, ktorý zdieľa Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Fix up, look sharp @f1 2020, here we come!!

Príspevok, ktorý zdieľa Mercedes-AMG F1 (@mercedesamgf1),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Mercedes #red bull #Ferrari #Sebastian Vettel #Max Verstappen