Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smrť kosila v púšti. Svitko jej hľadel do očí

Rely Dakar sa zahalila do čiernej. Úsmevy a dobrú náladu, ktorú si účastníci najnáročnejších motopretekov sveta užívali v sobotu počas voľného dňa, v nedeľu vystriedali smútok a frustrácia.

12.01.2020 10:58 , aktualizované: 17:18
Paulo Goncalves Foto: ,
Paulo Goncalves počas siedmej etapy Rely Dakar 2020. O pár desiatok minút zahynul.
debata (2)

Siedma etapa púštneho dobrodružstva si vyžiadala najvyššiu obeť. Po páde zomrel portugalský motocyklista Paulo Goncalves. Štyridsaťročný matador mal ťažkú haváriu na 276. kilometri, pri ktorej utrpel vážne zranenia.

Záchranári ho našli v bezvedomí a snažili sa ho oživiť. Priamo na mieste incidentu im pritom pomáhali Goncalvesovi kolegovia – Slovák Štefan Svitko a Austrálčan Toby Price. Po prevoze vrtuľníkom do nemocnice v meste Layla už lekári nemohli skúsenému pretekárovi pomôcť a konštatovali smrť.

Volali ho Speedy

Goncalves bol viacnásobným majstrom krajiny v motokrose a endure. Na Dakare debutoval v roku 2006, pri premiére obsadil 25. miesto.

O tri roky, keď sa rely prvýkrát konala v Južnej Amerike, sa už prebojoval do elitnej desiatky celkového hodnotenia. V roku 2011 vymenil Hondu za BMW. Bavorská značka na tomto ročníku pretekov jeho zásluhou ukončila desaťročné čakanie na etapové víťazstvo.

Najväčší úspech vybojoval v roku 2015, keď skončil celkovo druhý. Rýchlejší bol vtedy len legendárny Španiel Marc Coma.

„Druhé miesto je pre mňa ako celkové víťazstvo. Je veľmi ťažké Dakar vôbec dokončiť, umiestnenie na stupni víťazov je nadľudský výsledok. Stále však budem snívať o tom, že tieto preteky raz vyhrám,“ vyhlásil jazdec s prezývkou Speedy.

V ďalších rokoch mal smolu na zranenia. Minulý mesiac počas tréningu na domácich tratiach v Portugalsku havaroval a roztrhol si slezinu. Musel absolvovať operáciu a do poslednej chvíle nebolo jasné, či stihne účasť na Dakare.

„Som šťastný, že tu môžem byť. Dakar je moja láska a vášeň. Ak budem schopný stáť na vlastných, vždy sem rád prídem,“ vravel pred štartom v Saudskej Arábii.

Kondoloval aj prezident

Na tohtoročnom Dakare bol po prvej polovici bez šance na dobrý výsledok. V tretej etape sa mu pokazil motor a nabral veľkú stratu. Po šiestich etapách figuroval na priebežnom 46. mieste.

Tragédia na Dakare. Štefan Svitko bol pri tom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Štefan Svitko sledoval dramatické momenty na...

„Od momentu, keď som sa dozvedel o havárii, už som sa nemohol sústrediť. Dnes na výsledkoch nezáleží,“ vravel v cieli Kevin Benavides, ktorý vyhral medzi motocyklami siedmu etapu. Svitko skončil včera na 14. mieste, celkovo mu patrí desiata priečka.

„Paulo bol legendou, súťažil tu dlhé roky. Každý ho poznal, bola to známa postava. Sú to pre nás ťažké chvíle,“ vyhlásil riaditeľ Dakaru David Castera. „Všetci vieme, že motocykle sú nebezpečné. Okrem helmy nemáte inú ochranu. Jazdiť Dakar na motorke si vyžaduje veľa odvahy a guráže,“ dodal.

Jeho slová dokazujú aj štatistiky. Goncalves je 25. obeťou púštnej rely spomedzi pretekárov, z toho dvadsať bolo motocyklistov.

Naposledy zomrel pred piatimi rokmi v Argentíne Poliak Michal Hernik. Celkovo od roku 1979 zahynulo počas Dakaru v Afrike a Južnej Amerike viac ako sedemdesiat ľudí.

Goncalvesa ocenil aj portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. „Zomrel, keď sa pokúšal splniť si sen na najnebezpečnejšej rely sveta, kde vždy výborne reprezentoval našu krajinu,“ uviedol.

Motocykle: 1. Kevin Benavides (Arg.) Honda 4:36:22 h, 2. Joan Barreda (Šp.) Honda +1:23 min, 3. Matthias Walkner (Rak.) KTM +4:17 min, 4. Luciano Benavides (Arg.) KTM +4:48, 5. Ricky Brabec (USA) Honda +4:52, 6. José Ignacio Cornejo Florimo (Čile) Honda +6:12, … 14. Štefan Svitko (SR) KTM +16:44 min

Celkové poradie (po siedmej etape): 1. Ricky Brabec (USA) Honda 28:25:01 h, 2. Pablo Quintanilla (Čile) Husqvarna +24:48 min, 3. José Ignacio Cornejo Florimo (Čile) Honda +27:01, 4. Toby Price (Aus.) KTM +28:44, 5. Joan Barreda (Šp.) Honda +29:29, 6. Matthias Walkner (Rak.) KTM +33:04, … 10. Štefan Svitko (SR) KTM +1:19:41 h

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Paulo Goncalves