Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lepší Dakar v hrsti, ako Brabec na streche

Pri spomienke na minulý rok sa mu ešte teraz tisnú slzy do očí. "Bol to najhorší pocit v mojom živote. Niekoľko týždňov som mal problém sa na motorku čo i len pozrieť," spomína Ricky Brabec na vlaňajší Dakar.

10.01.2020 22:49
Ricky Brabec. Foto: ,
Ricky Brabec v Saudskej Arábii kraľuje poradiu motocyklov.
debata (1)

Americký motocyklista prekonal mentálnu krízu a opäť objavil lásku k motošportu. V Saudskej Arábii kraľuje poradiu motocyklov, keď pred druhým v poradí Čiľanom Quintanillom má viac ako 20-minútový náskok.

Rodák z Kalifornie s českými koreňmi však vie, že ešte nemá vyhraté. Ľahko ho môže postihnúť podobný osud ako pred rokom v Južnej Amerike.

Zlyhanie motora

Do konca zostávali tri etapy a karty boli rozdané jasne. Brabec si užíval priebežné vedenie, konkurenti na neho strácali osem a viac minút.

V nečakanom momente však jeho pracovný nástroj Honda CRF450 Rally zlyhal. Mechanická chyba motora zničila Brabecov sen stať sa prvým Američanom, ktorý vyhrá prestížne púštne dobrodružstvo.

„Je to niečo, na čo by som najradšej zabudol. Ale nedalo sa. Bolesť, hnev, sklamanie – to všetko sa vo mne miešalo. Stálo ma veľa psychických a fyzických síl, aby som sa opäť donútil k tréningu,“ vravel počas prípravy na Dakar 2020.

Továrenský tím Honda čaká na dakarský triumf dlhých 31 rokov. Tento rok sú jeho súčasťou okrem Brabeca aj ďalší favoriti na celkový triumf – Argentínčan Kevin Benavides (brat Luciano jazdí za KTM), Španiel Barreda či Čiľan Florimo.

"Patriť medzi ašpirantov na triumf je v pohode. Veľa ľudí si myslí, že ak ste favoritom, budú vás podporovať nosiči vody a podobne. Ale my, Američania, robíme veľa vecí inak. Neočakávam, že iní budú jazdiť pre moje potreby a ja zase nebudem jazdiť pre nich.

Všetci sme v pretekoch spoločne, všetci chceme vyhrať. Ale nakoniec, samozrejme, ak jeden z nášho tímu uspeje, povieme si – áno, ten chlap síce vyhral, ale triumfoval aj celý tím," potvrdzuje Brabec povesť tímového hráča.

Dieťa púšte

K motorkám ho priviedli rodičia, obaja veľkí fanúšikovia agregátov na dvoch kolesách. V Kalifornii je množstvo púští a malý Ricky si tak mohol vyberať.

„Znie to možno ako klišé, ale jedna z prvých spomienok, ktorú mám ako dieťa, je rodinné kempovanie v púšti. V Južnej Kalifornii som najazdil tisícky kilometrov. Nie sú tam duny, ale i tak to má čaro,“ opisuje svoje začiatky v sedle.

Aktuálny Dakar je pre neho piaty v kariére. Pri premiére v roku 2016 skončil celkovo deviaty, ďalšie tri ročníky nedokončil. V príprave sa venoval osvedčeným veciam a pridal aj jednu novinku.

„Zapojil som mentálneho kouča. Mal som pocit, že ho po vlaňajšku potrebujem a teraz viem, že som spravil dobre. Veľmi mi pomohli aj moji tréneri Jimmy Lewis a Johnny Campbell. Sú pravými mentormi, odovzdali mi veľa skúseností,“ oceňuje spoluprácu s legendami amerického motošportu.

Dakar 2020 je plný inovácií. Prvýkrát sa ide v juhozápadnej Ázii, veľká zmena sa týka aj roadbookov. Vymaľované plány etáp dostávajú jazdci tridsať minút pred štartom. V predchádzajúcich ročníkoch ich mali k dispozícii v predvečer etapy.

„Je to spravodlivé pre všetkých – pre továrenských i súkromných jazdcov. Navyše, teraz si večer v bivaku užijeme oveľa viac oddychu a o etape rozmýšľame až ráno. Táto novinka by sa mala podľa mňa stať v budúcich ročníkoch pravidlom,“ myslí si Brabec.

Svitko si opäť polepšil

Jedným zo súperov vedúceho Američana je aj Štefan Svitko. Slovenský motocyklista pokračuje v stabilných výkonoch a naďalej stúpa v priebežnom poradí.

V piatkovej 6. etape z Hailu do saudskoarabskej metropoly Rijád obsadil deviate miesto a rovnaká pozícia mu patrí aj celkovo. Etapu vyhral Brabec, ktorý slávil druhé etapové víťazstvo na tohtoročnom Dakare.

Veľkú smolu mal Kevin Benavides. Dlhý čas jazdil na druhej pozícii, ale v závere ho postihli technické problémy a jeho motorka zostala stáť iba 44 kilometrov pred finišom.

Do cieľa ho napokon dotiahol kolega z tímu. Argentínčan však nabral mamutiu stratu (3:37 h) a v celkovej klasifikácii sa prepadol na 27. miesto. V sobotu je na Dakare voľný deň, 7. etapa je na programe v nedeľu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2020 #Ricky Brabec