Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský tím nedokončil Le Mans, podľa Konôpku zlyhali mladí jazdci. Teší sa Alonso

Slovenský automobilový tím ARC Bratislava nedokončil legendárne automobilové preteky 24 hodín Le Mans. Približne v polovici podujatia, okolo tretej hodiny ráno, narazil do bariéry s monopostom Ligier JSP 217 Gibson Švéd Henning Enqvist.

15.06.2019 14:01 , aktualizované: 16.06.2019 16:14
debata

V tom čase bol slovenský tím na 25. mieste. Mechanici sa ešte takmer dve hodiny po nehode snažili dať auto dokopy, ale nakoniec sa šéf tímu Miroslav Konôpka rozhodol v pretekoch nepokračovať.

Tím ARC Bratislava v zložení Miroslav Konôpka, Konstantin Tereščenko a Henning Enqvist zaplatil daň za neskúsenosť dvojice mladých zahraničných jazdcov. Počas pretekov absolvovali opakované kolízie, po tej poslednej sa už mechanikom nepodarilo dať monopost do stavu, aby mohol pokračovať.

„Bohužiaľ, ukázala sa obrovská neskúsenosť mojich mladých jazdcov, obaja strašne tlačili. Všetci tí skúsení jazdci sú v tréningu o päť sekúnd rýchlejší ako počas pretekov, ale tí moji išli opačne. O dve sekundy boli rýchlejší na kolo ako v tréningu, išli na hrane. Konstantin vyletel dvakrát von, Henning trikrát a nabúral,“ povedal nadránom sklamaný Miro Konôpka.

Podľa technického šéfa tímu Andreja Studeniča prebiehalo prvých 10 hodín pretekov v poriadku. „Tie vážnejšie technické problémy prišli až po výrazných jazdeckých chybách a výletoch mimo trate. Mladí chalani asi veľmi chceli, ale nakoniec to bolo na škodu veci. My sme vedeli, že tých vpredu nemôžeme poraziť našou rýchlosťou, ale len vytrvalosťou, no a to sa nám práve nepodarilo,“ konštatoval Studenič.

Okrem mechanického poškodenia monopostu sa po kolíziách pridávali aj problémy s elektronikou. Tesne pred svitaním a po dlhej zastávke v boxoch sa na trať s autom ešte raz vybral Konôpka, ale po jednom kole bol nútený zamieriť späť do boxov a svoju štvrtú účasť na 24 hodinovke v Le Mans ukončiť.

„Mrzí ma to, lebo si myslím, že to bola moja posladná účasť na Le Mans, ale taký je motošport,“ uviedol Konôpka v tlačovej správe.

ARC Bratislava tak nenadviazal na svoju premiérovú účasť na dvadsaťštyriho­dinovke vo Francúzsku v roku 2017, keď obsadil celkové 46. miesto.

Alonso obhájil triumf

V legendárnych pretekoch obhájili víťazstvo dvojnásobný majster sveta formuly 1 Fernando Alonso a tím Toyota Gazoo. Kolegami španielskeho pilota boli rovnako ako vlani ďalší bývalí jazdci F1 Švajčiar Sébastien Buemi a Japonec Kazuki Nakadžima a spoločne sa zároveň stali majstrami sveta vo vytrvalostnom seriáli.

Rovnako ako vlani pri premiérovom triumfe značky Toyota vo francúzskej klasike sa skončil preteky aj tento rok dvojnásobným triumfom japonskej automobilky. K víťazstvu pritom dlho smeroval druhý automobil, ale kvôli defektu musel argentínsky finišman José María López zhruba hodinu pred koncom prepustiť prvú pozíciu Nakadžimovi.

V cieli po 385 kolách a 5246 kilometroch delilo obe posádky 16,972 sekundy. S Lópezom si smolu vybrali Brit Mike Conway a Japonec Kamui Kobajaši. Tretie miesto obsadil s odstupom šiestich kolies tím SMP Racing, ktorého pilotmi boli bývalý Alonsov tímový kolega z McLarenu Stoffel Vandorne z Belgicka a Rusi Vitalij Petrov a Michail Aljošin.

Tridsaťsedemročný Alonso zažil triumfálnu rozlúčku so šampionátom po skôr avizovanom odchode. O budúcich plánoch ešte neinformoval, v hre je účasť v Rely Dakar a naďalej aj snaha o zisk motoristickej trojkoruny pre víťaza Veľkej ceny Monaka F1, dvadsaťštyriho­dinovky v Le Mans a pretekoch 500 míľ Indianapolis. Na slávnom americkom oválu zatiaľ Alonso nevyhral, ​​v oboch ostatných triumfoval dvakrát.

„Hlavný cieľ tohto víkendu bol vyhrať majstrovstvá sveta. Preteky sa pre nás nevyvíjali úplne dobre, naši tímoví kolegovia boli celý víkend rýchlejší. Vyhrať si zaslúžili oni,“ uznal Alonso. „Ale víťazstvo a titul je skvelá vec,“ dodal.

TV Pravda: Niki Lauda nám zanechal veľké dedičstvo, vraví šéf FIA Jean Todt, ktorý navštívil Bratislavu
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #24 hodín Le Mans #Miroslav Konôpka #ARC Bratislava