Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rely Dakar sa opäť sťahuje. Dejiskom bude bohatá Saudská Arábia

Motoristické púštne dobrodružstvo Rely Dakar sa minimálne na päť rokov sťahuje z Južnej Ameriky do Saudskej Arábie.

12.03.2019 09:12
Peru Dakar Rally svitko Foto: ,
Štefan Svitko na Rely Dakar 2019.
debata

Trojnásobný víťaz v kategórii automobilov Katarčan Nasser Al-Attiyah tvrdí, že už podpísali dohodu medzi promotérom podujatia, spoločnosťou Amaury Sport Organisation (ASO), a vládou Saudskej Arábie. Informácie priniesol špecializovaný portál motosvet.cz.

Podľa predmetnej zmluvy bude jedna z najbohatších krajín sveta Saudská Arábia platiť spoločnosti ASO 16 miliónov dolárov ročne počas nastávajúcich piatich rokov. Je to o 10 miliónov USD viac, než poskytlo v roku 2018 doterajšie hlavné dejisko Peru.

Juhoamerické prostredie hostilo najprestížnejšiu rely sveta od roku 2009, dovtedy mala domov na africkom kontinente. Pre obavy z teroristických útokov v Mauritánii sa však od roku 2009 presunula do Južnej Ameriky. Aktuálne teda nasleduje nová – ázijská kapitola na Blízkom východe.

„Keď sa pozrieme na Saudskú Arábiu, je to krajina poväčšine tvorená púšťou. A Rely Dakar je prapôvodom púšťová rely, keďže sa zrodila na nekonečných diaľavách Alžírska a Nigeru. Saudská Arábia má rozlohu púšte takmer tridsaťkrát väčšiu ako Peru a Čile dohromady,“ informuje Motosvet na svojom webe.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Ivan Jakeš