Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Skrat sa mohol skončiť tragédiou. Motocyklista zatiahol súperovi brzdu

Nepochopiteľné počínanie pretekára Romana Fenatiho na víkendovej Veľkej cene San Marína cestných motocyklov sa mohlo skončiť tragédiou.

10.09.2018 09:48 , aktualizované: 15:05
debata (5)
Romano Fenati (v popredí) na archívnej snímke. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Romano Fenati Romano Fenati (v popredí) na archívnej snímke.

V nedeľňajších pretekoch kategórie Moto2 v Misane prišlo najskôr ku kolízii medzi dvadsaťdvaročným Talianom a jeho menej skúseným krajanom Stefanom Manzim, po ktorej stratili niekoľko pozícií.

Fenatimu nestačili gestá plné hnevu a v 23. kole prišiel skrat. Svojho súpera na rovinke dostihol, natiahol ruku za jeho motorkou a zatiahol na nej prednú brzdu. Všetko sa udialo v rýchlosti vyše 200 km/h.

Iba vďaka veľkému šťastiu Manzi krkolomnú situáciu ustál a rozbalansovanú motorku udržal na trati. O sedem kôl už – nezávisle od seba – odstúpili obaja: Manzi po páde, Fenati zamieril do boxov.

Vinník tak už nebol na trati, keď ho vylúčili z pretekov. Tresty sa dozvedel po ich skončení. Prvou správou bol zákaz štartu v ďalších dvoch podujatiach, druhou jeho okamžité vylúčenie z tímu Marinelli Snipers. Pykať bude aj Manzi. Za kolíziu, ktorá prispela k amoku súpera sa posunie na štarte ďalších pretekov o šesť miest.

„Je to neospravedlniteľné. Išlo o chybnú reakciu, ktorú videl celý svet. Tím sa dištancuje od toho, čo sa dnes stalo a ospravedlňuje sa športovému svetu za zlý príklad, sponzorom za naštrbenie obrazu a fanúšikom za sklamanie. Pretekár musí pochopiť, akú spravil chybu, poučiť sa a dôstojne sa vrátiť na trať,“ znelo prvé oficiálne stanovisko stajne. V pondelok krátko popoludní už pristúpilo k radikálnemu kroku – Fenatiho prepustilo.

O niekoľko hodín prvýkrát prehovoril aj Fenati:

„Ospravedlňujem sa celému športovému svetu. Dnes ráno, s čistou hlavou, som si želal, aby to bol len zlý sen. Myšlienkami sa vraciam späť k tým momentom, bolo to hanebné. Nesprával som sa ako muž. Ten by dokončil preteky a potom sa išiel sťažovať kompetentným za predošlý incident. Nemal som sa nechať vyprovokovať. Čelím oprávnenej kritike a ospravedlňujem sa všetkým, ktorí mi verili.“

O závažnosti Fenatiho konania svedčí aj fakt, že sa k nemu vyjadrili aj najlepší traja jazdci VC San Marína v kráľovskej MotoGP.

„Je hrozné, čo spravil, aj keď tomu niečo predchádzalo. Mali by sme sa pozrieť, o čo išlo. V každom prípade je však takáto reakcia neprípustná,“ vyjadril sa k incidentu víťaz Andrea Dovizioso.

„Musí dostať trest. A to taký, z ktorého sa poučia aj ďalší a nikdy to nezopakujú,“ doplnil ho druhý Marc Márquez, líder bodovania MotoGP.

Oveľa kritickejší bol na záver tretí Cal Crutchlow. „Názory predo mnou boli príliš diplomatické. Fenatimu by som dal doživotný trest! Na mieste tímu by som ho hneď po príchode do boxov vyhodil. Takýto útok voči súperovi nemôže spraviť žiadny pretekár. Aj bez toho riskujeme naše životy. Možno sa predtým zrazili, ale to sa stáva vždy. Podľa záberov kamier tomu zatiahnutiu brzdy predchádzala klasická kolízia. Zaslúži si okamžitý dištanc,“ neskrýval hnev Brit.

„Je to neuveriteľné! Strieľate si zo mňa? Toto sú momenty, keď by mu mali povedať – zbaľ si svoje veci a vidíme sa budúci rok,“ reagoval bývalý jazdec Colin Edwards.

Fenati už ukázal svoj temperament aj v nedávnej minulosti. V zahrievacom kole VC Argentíny 2015 v triede Moto3 sa dostal do konfliktu s Fínom Niklasom Ajom, ktorého takmer skopol z motorky.

Fenatiho skrat na VC Argentíny 2015

Neskôr ho tím šampióna Valentina Rossiho Sky VR46 prepustil za neprístojné správanie. Zaujímavosťou je, že v budúcej sezóne by sa mal stretnúť v stajni Forward Racing práve s Manzim. Po víkendových udalostiach však zrejme rozhodnutie o jeho angažovaní zvážia…

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Stefano Manzi #Romano Fenati #Moto2