Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vettel neustál dážď a vypadol. Hamilton slávi triumf zo 14. miesta

Brit Lewis Hamilton sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Nemecka formuly 1 na okruhu v Hockenheime. Tridsaťtriročný jazdec na monoposte Mercedes štartoval až zo 14. miesta, ale dokázal sa prepracovať až na vedúcu pozíciu. Pomohol mu k tomu aj jeho najväčší konkurent v boji o majstrovský titul Sebastian Vettel z tímu Ferrari, ktorý 15 kôl pred koncom v pozícii lídra pretekov nezvládol jednu zo zákrut a skončil v bariére.

22.07.2018 16:56
Lewis Hamilton Foto: ,
Šťastný Lewis Hamilton po VC Nemecka.
debata

Tridsaťjedenročný Nemec nedokončil prvé preteky v tejto sezóne. Na druhom mieste s mankom 4,5 sekundy skončil Hamiltonov tímový kolega Valtteri Bottas, tretiu pozíciu s odstupom 6,7 sekundy obsadil Kimi Räikkönen na Ferrari.

Domáci Vettel pre nehodu prišiel o vedenie v šampionáte na úkor Hamiltona, Nemec za ním aktuálne zaostáva o 17 bodov. Na treťom mieste je priebežne Räikkönen s mankom 57 bodov na Hamiltona.

Úradujúci svetový šampión dosiahol 66. víťazstvo v kariére, štvrté v roku 2018. Predtým sa tešil aj vo Francúzsku, Španielsku a Azerbajdžane. Najbližšie preteky sa uskutočnia už o týždeň 29. júla na maďarskom Hungaroringu.

Vettel odštartoval spoľahlivo a udržal si prvú pozíciu pred Bottasom, Räikkönen musel bojovať o tretie miesto s Verstappenom. Úvod pretekov sa zaobišiel bez incidentu. Hamilton sa pomaly predieral dopredu, v 14. kole sa nachádzal už na 5. priečke. Vettel v tej chvíli viedol pred Bottasom s náskokom 3,7 sekundy.

Monopost Sebastiana Vettela. Foto: Reuters, RALPH ORLOWSKI
Sebastian Vettel Monopost Sebastiana Vettela.

Keď všetci piloti na predných pozíciách absolvovali zastávku v boxoch, lídrom pretekov bol Vettel pred Räikkönenom – piloti Ferrari si v 39. kole vymenili pozície. Medzitým odstavil monopost Ricciardo, ktorý pred VC Nemecka dostal nový motor.

Dvadsať kôl pred koncom sa objavili na okruhu prvé dažďové kvapky, na čo zareagovali v Red Bulle a nasadili Verstappenovi pneumatiky do prechodných podmienok. Taktika im však nevyšla, pretože dážď bol len mierny.

O pár kôl neskôr už mal Holanďan obuté ultramäkké zmesi, klesol však na piate miesto za Hamiltona. V 51. kole sa Bottas dostal pred Räikkönena na druhú priečku, za Vettelom zaostával o 9 sekúnd. O kolo neskôr urobil chybu Vettel a skončil v bariére – na trať vyšlo bezpečnostné vozidlo.

V Mercedese povolali do boxov Bottasa, ale mechanici nemali pripravené pneumatiky a Fína zdržali. Pre výmenu gúm si prišiel aj Räikkönen a na čele sa ocitol Hamilton.

Lewis Hamilton počas VC Nemecka. Foto: SITA/AP, Jens Meyer
Lewis Hamilton Lewis Hamilton počas VC Nemecka.

Po reštarte 10 kôl pred koncom sa Hamilton udržal vpredu, za ním išli Bottas, Räikkönen a Verstappen. Bottas útočil na Hamiltona, takmer ho predbehol, ale nevyšlo mu to. Hamilton si postupne budoval náskok a len chyba ho mohla pripraviť o ďalšie víťazstvo. Britovi sa to napokon podarilo.

Hlasy po pretekoch (zdroj: Sport2 TV):

Lewis Hamilton, 1. miesto: „Bolo to veľmi ťažké z takej pozície, ale vždy musíte veriť. Boli sme pokojní a silu mi dávalo aj mnoho fanúšikov. Možno mi pomohli aj modlitby pred pretekmi. Celý tím aj auto fungovali výborne, som za to veľmi vďačný. Bolo to ťažké v týchto podmienkach, ale keď začalo pršať, vedel som, že mám dobrú pozíciu.“

Valtteri Bottas, 2. miesto: „Keď vypadol Sebastian, vedel som, že je šanca na víťazstvo. To si však ustrážil Lewis. Pre náš tím je toto skvelý výsledok. Hneď po odchode bezpečnostného vozidla sme mali menšiu bitku, ale potom nám tím povedal, že nemáme súťažiť. Chápem to.“

Kimi Räikkönen, 3. miesto: „Vyzeralo to, že pôjdem na dve zastávky. Boli to ťažké, nepredvídateľné preteky. Valtteri ma predstihol v čase, keď som predbiehal jeden zo Sauberov. Som sklamaný z výsledku, nabudúce sa pokúsime o lepší.“

Výsledky – Veľká cena Nemecka F1 – Hockenheim 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:32:29,845 h, 2. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +4,535, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +6,732, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +7,654, 5. Nico Hülkenberg (Nem.) Renault +26,609, 6. Romain Grosjean (Fr.) Haas +28,871

Poradie MS (po 11 z 21 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 188 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 171, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 131, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 122, 5. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 106, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 105

debata chyba