Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pretekári Red Bullu sa musia po kolízii ospravedlniť, Bottas zapije žiaľ 10 pivami

Jazdci Red Bullu Daniel Ricciardo a Max Verstappen dúfajú, že po vzájomnej kolízii, ktorá ich oboch vyradila z nedeľňajšej Veľkej ceny Azerbajdžanu formuly 1, im vedenie stajne nezakáže medzi sebou pretekať. Obaja sa zatiaľ len musia ospravedlniť členom tímu v jeho sídle v Milton Keynes.

30.04.2018 07:07
Max Verstappen, Daniel Ricciardo Foto: ,
Odstavené monoposty Red Bullu po vzájomnej kolízii.
debata

Obaja jazdci spolu v Baku dlho tvrdo bojovali o štvrté miesto a to sa im nakoniec jedenásť kôl pred koncom stalo osudným. Ricciardo zozadu vrazil do Verstappena a pre ob monoposty sa preteky skončili.

„Je mi jedno, kto to zavinil. Obaja by mali mať dosť rozumu na to, aby sa niečo také nestalo. Urobíme opatrenia, aby sa to už neopakovalo,“ vyhlásil Helmut Marko.

„Vždy ich nechávame pretekať, nemáme tímovú jednotku a dvojku. Ale na oplátku od nich očakávame určitú zodpovednosť,“ pridal bývalý rakúsky pretekár, ktorý pôsobí ako poradca Red Bullu a šéf tímového programu pre prípravu pilotov.

Verstappen si však myslí, že zákaz vzájomných súbojov nie je riešením. „Zbytočne sme tím pripravili o veľa bodov, ale musíme to poriadne prebrať. Zákaz pretekania nie je krokom vpred, aj keď samozrejme kolízia dvoch áut z jedného tímu nikdy nerobí dobrý dojem. Ale hneď po pretekoch sme spolu s Danielom hovorili, sme v pohode,“ vyhlásil holandský pilot.

Dramatická VC Azerbajdžanu Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton v boxoch.

„Myslel som si, že ho predbehnem zvnútra. A keď už som tam bol, tak som už nemohol uhnúť,“ popísal incident Ricciardo.

„Obaja sa teraz cítime previnilo. Pokazili sme preteky celému tímu, hoci nás vždy nechali pretekať, čo je super. Mrzí ma to,“ dodal.

Vedenie zatiaľ o žiadnom treste nerozhodlo, obaja piloti sa však musia v sídle stajne v Milton Keynes ospravedlniť zamestnancom.

„Urobia to pred ďalšími pretekmi v Barcelone. Ospravedlnia sa všetkým členom tímu, pretože toto je tímový šport a oni na to, zdá sa, zabudli,“ vyhlásil šéf Red Bullu Christian Horner.

Bottas namiesto víťazstva odstúpil

Ešte štyri kolá pred koncom mal Valtteri Bottas všetko pod kontrolou a v Baku mieril za víťazstvom. Lenže potom si smolne prepichol koleso a nakoniec ani nedošiel do cieľa. Fínsky pilot preto možno skúsi zapiť žiaľ desiatich pivami.

Bottas viedol od 31. kola po tom, ako nemecký favorit Sebastian Vettel z Ferrari išiel z prvého miesta do boxov. Keď pilot Mercedesu udržal vedenie aj po tom, ako sa jedenásť kôl pred koncom dostal na trať safety car po vzájomnej kolízii Red Bull, vyzeralo to tak, že bez problémov získa prvý triumf v sezóne.

Valteri Bottas a mestské hradby v Baku. Foto: Reuters, DAVID MDZINARISHVILI
MOTOR-F1-AZERBAIJAN/ Valteri Bottas a mestské hradby v Baku.

Lenže tri kolá pred koncom mu poškodil pneumatiku úlomok na trati a Bottas preteky ani nedokončil.

„Na mestských okruhoch bude vžey veľa kolízií, ale toto bolo naozaj veľmi smolné. Mal som všetko pod kontrolou, vyšiel mi aj reštart po bezpečnostnom vozidle a vytvoril som si náskok. Vôbec neviem, že by som na niečo narazil. Nič som nevidel, ani som nič necítil. Obrovská škoda,“ vyhlásil.

Náladu mu aspoň trochu zlepšilo víťazstvo tímového kolegu Lewisa Hamiltona. „Pre nás ako tím je dobre, že Lewis vyhral. Ale pre mňa osobne… Musím to skúsiť zase o dva týždne,“ uviedol Bottas. „Človek sa z toho vždy oklepe. Musí. Asi si dám desať pív a budem v pohode,“ vyhlásil.


Preteky Dátum Čas štartu (SEČ) Víťaz  
VC Austrálie 25. marca 7.10 Sebastian Vettel  
VC Bahrajnu 8. apríla 17.10 Sebastian Vettel  
VC Číny 15. apríla 8.10 Daniel Ricciardo    
VC Azerbajdžanu 29. apríla 14.10 Lewis Hamilton    
VC Španielska 13. mája 15.10 Lewis Hamilton    
VC Monaka 27. mája 15.10 Daniel Ricciardo    
VC Kanady 10. júna 18.10 Sebastian Vettel    
VC Francúzska 24. júna 16.10 Lewis Hamilton    
VC Rakúska 1. júla 15.10 Max Verstappen    
VC V. Británie 8. júla 15.10 Sebastian Vettel    
VC Nemecka 22. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Maďarska 29. júla 15.10 Lewis Hamilton    
VC Belgicka 26. augusta 15.10 Sebastian Vettel    
VC Talianska 2. septembra 15.10 Lewis Hamilton    
VC Singapuru 16. septembra 14.10 Lewis Hamilton    
VC Ruska 30. septembra 13.10 Lewis Hamilton    
VC Japonska 7. októbra 7.10 Lewis Hamilton    
VC USA 21. októbra 20.10 Kimi Räikkönen    
VC Mexika 28. októbra 20.10 Max Verstappen    
VC Brazílie 11. novembra 18.10 Lewis Hamilton    
VC Abú Zabí 25. novembra 14.10   Lewis Hamilton  

Konečné poradie MS po 21 pretekoch: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 408 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 320, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 251, 4. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 249, 5. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 247, 6. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 170

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 655 bodov, 2. Ferrari 571, 3. Red Bull 419, 4. Renault 122, 5. Haas 93, 6. McLaren 62

debata chyba
Viac na túto tému: #red bull #Daniel Ricciardo #Max Verstappen