Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton má na dosah Schumachera. F1 finišuje v poslednom štarte bez svätožiary

Na tlačovej konferencii v Abú Zabí, dejisku záverečnej Veľkej ceny formuly 1, sa novinári pýtali majstra sveta Lewisa Hamiltona na jeho najlepší predbiehací manéver sezóny. "Mám zlú pamäť, spred Austinu (VC USA, pozn.) si toho veľa nepamätám," odpovedal.

25.11.2017 09:00
Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton na piatkovom tréningu v Abú Zabí.
debata

Britov rival Sebastian Vettel, ktorý sedel vedľa neho, reagoval: „Ani si veľmi nemáš čo pamätať, nemusel si predbiehať veľa pretekárov.“ Hamilton bol napokon nielen víťazom šampionátu, ale aj tejto slovnej bitky: „Stačí, že som niekoľkokrát predbehol teba. To boli najkrajšie manévre!“

Uvoľnenosť hviezdnej dvojice neznamená, že sa bude správať podobne aj cez víkend na trati. Aj keď sa o tituloch v predstihu rozhodlo, stále je o čo bojovať. Hamilton môže ukončiť majstrovský rok štýlovo – 10. víťazstvom. Dvojciferný počet triumfov v sezóne by mal štvrtýkrát za sebou.

„Pôjdem naplno,“ sľubuje. Eso Mercedesu sa môže stať po Michaelovi Schumacherovi (2002) druhým jazdcom, ktorý prišiel do cieľa na bodovaných priečkach vo všetkých podujatiach ročníka. Zároveň môže bodovať v 25. pretekoch za sebou, čím by Schumachera prekonal. Rekord drží Kimi Raikkönen (27 bodovaných umiestnení v sérii, 2012 – 2013).

Ferrari ešte v Spojených arabských emirátoch nevyhralo. Vettel by o pozíciu vicemajstra prišiel, keby získal maximálne dva body a Valtteri Bottas z Mercedesu stál na najvyššom pódiovom stupienku. „Škoda chýb v závere, ale odnášame si veľa pozitív do ďalšej sezóny,“ vravel Vettel.

Do nej budú vstupovať dvaja rivali ako štvornásobní šampióni, už len s odstupom jedného primátu na legendárneho Juana Manuela Fangia.

VC Abú Zabí bude poslednou s úplne odkrytými kokpitmi monopostov. Od ročníka 2018 pribudne nad hlavami jazdcov nový ochranný prvok – tzv. svätožiara. Nedeľňajšie preteky odštartujú o 14.00 SEČ.

Fakty z F1
Poradie MS, jazdci: 1. Hamilton (V. Brit./Mercedes) 345 bodov – istý titul, 2. Vettel (Nem./Ferrari) 302, 3. Bottas (Fín./Mercedes) 280, 4. Ricciardo (Aus./Red Bull) 200, 5. Räikkönen (Fín./Ferrari) 193. Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 625 b. – istý titul, 2. Ferrari 495, 3. Red Bull 358.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #VC Abú Zabí