Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vegánsky predátor, moderný James Hunt. Hamilton dobieha stratené detstvo

Formulu 1 preniesol do šoubiznisu. Vďaka nemu získal prestížny kolotoč novú generáciu fanúšikov. Svoje kontá na sociálnych sieťach zapĺňa fotografiami s hereckými hviezdami z módnych šou, obľubuje potulky v uliciach Los Angeles v spoločnosti popovej hviezdy Justina Biebera a zápolenie na svahoch Colorada s lyžiarskou rekordérkou Lindsey Vonnovou. Srdce Lewisa Hamiltona (32), čerstvého štvornásobného majstra sveta, však patrí motošportu.

30.10.2017 08:14
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton si užíva pozornosť publika.
debata

Aj keď po dráme na víkendovej Veľkej cene Mexika formuly 1 skončil až deviaty a jeho sen o zisku titulu po triumfe mu nevyšiel, v cieli bol dojatý. Nečudo. Stal sa najúspešnejším britským jazdcom v histórii.

Neodpútal sa len od svojho krajana Jackieho Stewarta, ale napríklad aj od najväčšieho vzoru Ayrtona Sennu. Dostal sa na úroveň Alaina Prosta a najväčšieho tohtoročného konkurenta Sebastiana Vettela. Na Juana Manuela Fangia stráca jeden, na Michaela Schumachera tri celkové prvenstvá.

Najúspešnejší jazdec histórie F1 však už nie je rekordérom v počte kvalifikačných prvenstiev. Hamilton ho prekonal začiatkom septembra v Monze. Schumacher zajazdil sobotňajší najrýchlejší čas 68-krát, pretekárovi Mercedesu svieti v tejto štatistike od VC USA číslo 74.

Posunul sa na nový level

Rodák zo Stevenage sa na trón vrátil po ročnej pauze. Vlani ho zdolal nemecký tímový kolega Nico Rosberg, ktorý namiesto obhajoby prekvapujúco ukončil kariéru. Minuloročná rivalita medzi ním a Hamiltonom vzbudila veľkú pozornosť a zapĺňala stránky svetových médií. Po boku Fína Valtteriho Bottasa našiel suverén tejto sezóny väčší pokoj, s Rosbergom mali údajne komunikačný problém aj pri obyčajnom rannom pozdrave…

Lewis Hamilton je staronový šampión F1 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Lewis Hamilton počas promenády jazdcov pred...

Šéf Mercedesu Toto Wolff priznal, že s Hamiltonom si potreboval vyjasniť viaceré veci. „Po vlaňajších záverečných pretekoch sme mali dlhý rozhovor v mojej kuchyni. Počas večera sme si všetko vydiskutovali,“ povedal Wolff pre Independent. Dodal, že po tomto momente sa vyčistil vzduch. Hamilton začal viac pracovať na svojom vzťahu s inžiniermi a členmi tímu.

„Možno sme tým rozpustili aj frustráciu, ktorá v Lewisovi narastala. Hurikán energie sme radšej nasmerovali na vývoj nového auta. Lewis zosilnel a posunul sa na nový level. Valtteri mu pomohol a ich vzťah bol dôležitým dielikom v skladačke,“ myslí si Wollf.

Cíti sa najlepšie v živote

S kuchyňou sa okrem usmerňovacej debaty so zamestnávateľom spája aj ďalší Hamiltonov tromf na ceste za honorom šampióna. Aj keď je na trati predátor, svoj jedálniček pred pol druha mesiacom prispôsobil prísnej vegánskej diéte. Mäso (okrem rýb) nekonzumuje už dva roky, teraz sa vzdal všetkých živočíšnych produktov. Viedli ho k tomu obavy zo zdravotných komplikácií, ktoré mu môžu privodiť nežiadúce zložky v klasických potravinách. Presvedčil ho aj dokumentárny film o zaobchádzaní so zvieratami na bitúnkoch.

U fanúšikov sa tento krok nestretol len s povzbudivými ohlasmi, Hamilton čelil aj žartom. Okrem toho panovali obavy, či načasovanie nového životného štýlu v takejto dôležitej časti šampionátu nebude skôr škodlivé. On ich však vyviedol z omylu.

„Po mesiaci rastlinnej stravy sa cítim najlepšie vo svojom živote. Mám viac energie, dvíham väčšie váhy v posilňovni, som svieži. Je síce ťažké nájsť jedlo, ktoré budete ako vegán milovať, ale pracujem na tom. Som znechutený tým, čo sa pridáva do jedál, ktoré som konzumoval predtým. Napríklad do mäsa,“ napísal na Instagrame. Svojou cestou by rád inšpiroval aj fanúšikov.

Sledovatelia jeho kont nemajú núdzu o príspevky rozličných tém. Aktívne v nich prezentuje svoje životné postoje, široké spektrum záľub, s priaznivcami sa delí o snímky v novom oblečení v jeho extravagantnom šatníku či pribúdajúcimi tetovaniami. Obľúbenou témou fotografií a videí sú prechádzky s dvoma buldogmi a lety po celom svete súkromným tryskáčom.

Luxus v oblakoch si môže dovoliť. Vlani podpísal s Mercedesom trojročnú zmluvu, vďaka ktorej zarobí 31 miliónov eur ročne, s bonusmi dokonca 41 miliónov. A do tejto sumy sa nerátajú príjmy od sponzorov… Hamilton podporuje aj charitu, niekoľko rokov je veľvyslancom UNICEF-u. Počas tohtoročnej letnej prestávky potešil svojou návštevou deti na Kube.

Happy Sunday everyone! With love, from Cuba ❤️ @unicef #GodBless

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

Spôsobil tam rozruch hodný svetovej celebrity. Čo si myslí o tomto statuse? „Som si istý, že žiadna z celebrít – a to ich poznám mnoho – by sa tak sama nenazvala. Som normálny človek, ktorý sa pohybuje v prostredí, ktoré vzbudzuje pozornosť. Keď mám obľúbenú reštauráciu, nebudem sa jej vyhýbať z dôvodu, že ma tam môžu odfotiť. Či tomu veríte alebo nie, stále som prekvapený, keď vidím svoje snímky v magazínoch,“ vravel v rozhovore pre oficiálnu stránku F1.

Život si (konečne) užíva

K svojim potulkám medzi súťažnými víkendmi pre Guardian poznamenal: „Dokážem tak úplne vypnúť a po návrate na okruh sa oveľa lepšie sústredím na preteky. Cítim, že s čistou hlavou podávam lepšie výkony a som rýchlejší.“

Dodal, že myslí aj na život po pretekárskej kariére. „Baví ma skladať hudbu, stretávať sa s umelcami. Beriem to ako terapiu. Skúšam viac oblastí. Určite viem, že napriek znalostiam z F1 nechcem byť komentátorom. Lákajú ma najmä zamestnania, v ktorých môže vyniknúť moja kreatívna stránka. Tú som mal v mojom detstve obmedzenú,“ vrátil sa k momentom, keď každý jeho krok v ceste na vrchol kontroloval jeho otec Anthony a neskôr šéf McLarenu Ron Dennis.

Táto dvojica mala najväčší vplyv na pretekársky rozlet malého Lewisa, no zároveň mu podriaďovala všetko ostatné. V posledných rozhovoroch naznačil, že stratený čas dobieha. Život si užíva plnými dúškami s priateľmi, bez ktorých si nevie predstaviť voľný čas.

Two day holiday before the greatest race weekend of the year!! #blessed #greatful #GodIsTheGreatest

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

„Je novodobou verziou Jamesa Hunta,“ prirovnal ho nevýkonný šéf Mercedesu a trojnásobný šampión Niki Lauda k svojmu niekdajšiemu rivalovi a vyhlásenému sukničkárovi. „Ten mal vždy viac žien a zábavy ako ja,“ dodal s úsmevom v rozhovore pre RTL.

Narážal na to, že okolo Hamiltona sa po dlhoročnom vzťahu (2007 – 2015) so speváčkou Nicole Scherzingerovou pohybuje viacero krások. Spájali ho s dcérou speváka Lionela Richieho Sofiou, speváčkou Ritou Orou či maďarskou modelkou Barbarou Palvinovou. „Som nezadaný. Mojou prioritou je boj o majstrovský titul,“ povedal pred mesiacom v britskej talkšou.

Ten si už v nedeľu zabezpečil…

Povedali o súboji Hamilton vs. Vettel

Fernando Alonso, dvojnásobný majster sveta: Hamilton je šampión tejto generácie. Bolo čudné vidieť, že má len tri a Vettel štyri tituly. Teraz to má väčšiu logiku.

Bernie Ecclestone, bývalý promotér F1: Jeho správanie je narozdiel od Vettela nepredvídateľné. Aj preto je fantastický pre formulu 1.

Jenson Button, majster sveta z roku 2009: Pre F1 je skvelé, že predviedli takýto boj. Akurát je škoda, že sa nerozhodlo až v posledných pretekoch.

Niki Lauda, trojnásobný majster sveta: Lewis momentálne nemá konkurenciu. Ferrari je ťažké zdolať, keď si verí, ale keď je pod tlakom, podľahne emóciám.

#metgala2017

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

VMA weekend hanging with my good friend @gigihadid while the homie @joejonas DJs!!

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

Hungary... We're here! #HungarianGP #Puma @roscoelovescoco @puma x @suttonimages

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

New everything, who dis?!

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Hamilton (@lewishamilton),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #formula 1