Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Homola ako Hamilton, Višňovský ako Vettel. Kto bol rýchlejší?

Maťo Homola jazdí druhý rok svetovú sériu cestných automobilov TCR International, v ktorej sa naháňa aj s ex-jazdcom F1 Giannim Morbidellim. Počas sezóny si na vlastnej koži okúsi i atmosféru F1, keďže preteky TCR sa konajú na rovnakom okruhu v rovnaký víkend ako efjednotky.

31.08.2017 14:05
Višňovský Homola Foto:
Ľubomír Višňovský (vľavo) a Matej Homola si to rozdali medzi sebou na motokárach.
debata

V príprave na najbližšie preteky v Thajsku si na rýchlych motokárach zmeral sily s netradičným súperom – bývalou hokejovou hviezdou a známym nadšencom rýchlej jazdy Ľubomírom Višňovským.

Toho síce zdolal, ale len o pár desatín sekundy. Cez víkend si už bude odbiehať k televízii a sledovať Veľkú cenu Talianska F1 v Monze na Sport1 a Sport2.

Na motokárach si zvíťazil, ako by si videl svoje šance pri hokeji?

Na ľade by som dopadol veľmi zle, stále by som padal. Ľubo naopak obstál v motokárach výborne. Má oveľa pokojnejší jazdecký štýl ako ja, dobre drží stopu. Motokára si so mnou robila, čo chcela, dosť skákala. Toto sú efjednotky medzi motokárami. Treba mať veľkú silu, najmä pri podraďovaní v zákrutách.

Ako vidíš súboj Hamilton vs Vettel, Mercedes proti Ferrari?

Je super, že je to poriadny súboj, keďže uplynulé roky Mercedes jasne dominoval. Teraz sa je na čo pozerať. Hamilton aj Vettel sú skvelí jazdci s veľkými egami a som veľmi rád, že ožíva rivalita ako kedysi medzi Sennom a Prostom. Dúfam, že takýto vyrovnaný súboj potrvá do konca sezóny. Myslím si však, že Mercedes bude do konca sezóne rýchlejší a Ferrari nebude stačiť.

Ak by si mal staviť päť eur a dva gastráče, stavil by si teda na Hamiltona?

Aj keď nestávkujem, Hamiltona favorizujem. Je mi jedno, kto vyhrá, podstatné je, aby boli pekné preteky. Ideálne by bolo, ak by sa o titul bojovala až do konca sezóny. Technika, emócie, psychika – to všetko môže rozhodnúť. A preto mám motoršport rád.

Ľubomír Višňovský (vľavo) a Matej Homola si to... Foto: Sport1/Sport2
Homola Višňovský Ľubomír Višňovský (vľavo) a Matej Homola si to rozdali medzi sebou na motokárach.

Ty si v rámci série TCR zažil viacero okruhov F1 a dokonca i víkendov, počas ktorých si jazdil svoje preteky spolu s formulami. Ktorý okruh na teba zanechal najsilnejší dojem?

Mne sa najviac páčil Singapur. Viacerí by povedal fuj, mestský okruh, tam formula nepatrí. Mne sa to však veľmi páči. Singapur je zaujímavé mesto. Jazdili sme tam, rovnako ako piloti F1, večerné preteky, čo má úplne inú atmosféru ako cez deň. Okruh tam je náročný – veľa bariér, žiadne výbehové zóny. Zážitok som mal aj v Bahrajne, kde som videl nové monoposty naživo. Veľmi sa teším na Abu Dhabi, kde pôjdem tento rok premiérovo.

Pred pár rokmi si začal aj so spolukomentovaním efjednotky na Sport2. Priznaj sa – máš väčší stres z jazdenia, alebo z mikrofónu?

Pred pretekmi stres nemám, zato trému a brnenie že už chcem ísť jazdiť, áno. Je to túžba byť čoraz rýchlejší, tá ma posúva ďalej. Ak by som to nemal, nebol by som športovec. Komentovanie naživo je mierne stresujúce. Je to však ako v pretekoch – keď zasvieti a zhasne červená, už sa len sústredíš na výkon.

Kde vidíš Maťa Homolu o tri až päť rokov?

Verím, že budem v TCR sérii – tento šampionát je na vzostupe a má budúcnosť s potenciálom svetového šampionátu. Ostatné, naopak, mierne upadajú. Chcem sa dostať do fabrického tímu nejakej značky a byť profesionálnym pretekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #F1 #Maťo Homola #motošport