Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pyšný Konôpka v cieli plakal. Žltý Ondrej zvládol ťažký boj

Pred odchodom na najslávnejšie vytrvalostné preteky na svete veril, že sa mu ich podarí dokončiť. Vo farbách historicky prvého nielen slovenského, ale aj stredoeurópskeho tímu to bral ako výzvu. A záväzok. Čo si zaumienil, to aj splnil - napriek ťažkému boju s technikou.

19.06.2017 15:08
Miroslav Konôpka, ARC Bratislava, Foto:
Slovenský tím ARC Bratislava Miroslava Konôpku sa v Le Mans predstavil v prototype Ligier JSP217 - Gibson.
debata

Zoskupenie ARC Bratislava automobilového pretekára Miroslava Konôpku na podujatí 24 hodín Le Mans videlo šachovnicovú vlajku. V celkovom hodnotení obsadilo 46. miesto a vo svojej kategórii LMP2 finišovalo na 20. priečke.

Okrem Konôpku, ktorý sa na francúzskom okruhu La Sarthe predstavil predtým v japonskom (v roku 2006) a nemeckom (2010) tíme, sa v prototype Ligier JSP217 – Gibson striedali aj Holanďan Rik Breukers a Lotyš Konstantins Calko.

„Som pyšný Slovák. V roku 2010 plakali Nemci, teraz plačem ja. Som šťastný," uviedol pre RTVS Konôpka po tom, ako preťal cieľovú čiaru. K tomuto momentu však takmer neprišlo. Ťažké chvíle zažíval tím už po úvodnej hodine, keď sa pokazil alternátor. Jej členov potrápilo aj ložisko na poloosi a bojovalo s defektmi. Posádka s vyše hodinovou stratou figurovala na poslednom mieste. Po návrate na trať sa jazdci za volantom Ondreja, ako pred odchodom do Francúzska pomenovali žltý Ligier, postupne dostávali vpred a predstihli troch súperov.

„Mechanikom patrí veľká vďaka. Pre nich to bol väčší boj ako pre nás jazdcov. Bolo to úplne nové auto, ktoré malo nečakane veľa technických problémov, na druhej strane sme nehavarovali. Konstantins sa dvakrát vo vysokej rýchlosti otočil a takmer narazil do zvodidiel," dodal päťdesiatpäťročný Konôpka.

Celkovým víťazom sa stalo po tretíkrát za sebou Porsche. Model 919 Hybrid kráľovskej kategórie LMP1 sa pritom s trojicou Timo Bernhard, Earl Bamber a Brendon Hartley dostal na čelo až hodinu pred koncom po stíhacej jazde. V sobotu večer strávili hodinu a pol v boxe pre problémy s nápravou. V cieli zdolali len o minútu auto LMP2 Oreca 07 – Gibson z tímu populárneho herca Jackieho Chana.

24 hodín Le Mans v obrazoch Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Le Mans 2017.

Opäť sa nedarilo Toyote, ktorej vlani ušlo prvenstvo v poslednom kole. Aj tentoraz predčasne skončili dva špeciály japonskej značky, tretí prišiel do cieľa na 9. priečke. Už 85. ročník Le Mans navštívilo vyše štvrť milióna fanúšikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Konôpka #ARC Bratislava