Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamilton ovládol kvalifikáciu na Veľkú cenu Austrálie

Britský úradujúci vicemajster sveta formuly 1 Lewis Hamilton suverénne ovládol úvodnú kvalifikáciu novej sezóny na Veľkú cenu Austrálie.

25.03.2017 08:41 , aktualizované: 10:41
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton.
debata

Tridsaťdvaročný pilot tímu Mercedes na okruhu v Melbourne dosiahol čas 1:22,188 min a vybojoval 62. pole position v kariére. Z druhého miesta v nedeľu odštartuje Sebastian Vettel na monoposte Ferrari, Nemec zaostal za Hamiltonom o 268 tisícin sekundy. Na tretej priečke skončil nováčik Mercedesu Valtteri Bottas, ktorý nabral na svojho tímového kolegu Hamiltona manko 293 tisícin. Druhý rad na štarte doplní Kimi Räikkönen na Ferrari (+0,845).

„Zatiaľ je to skvelý víkend. Teraz sa musím dobre vyspať a zajtra sa uvidí, či sa všetka tá tvrdá práca cez zimu vyplatila,“ citoval server BBC Hamiltona, ktorý časom 1:22,188 o viac než sekundu prekonal šesť rokov starý traťový rekord Vettela. „Príde mi, ako by to bolo včera, keď som tu v roku 2007 išiel prvé preteky. Za ten čas som ušiel poriadny kus cesty,“ dodal.

Vettel, ktorý v poslednom kole odsunul na tretie miesto druhého jazdca Mercedesu Valtteriho Bottas, za Hamiltonom zaostal o 268 tisícin. Za nemeckým pilotom sa vedľa Bottasa zaradil ďalší Fín Kimi Räikkönen z Ferrari. Vettelovo maximum z roku 2011 prekonal aj piaty Max Verstappen z Red Bullu.

„Dnes to bol zase rozporuplný deň, ale od začiatku veríme novému vozidlu a dnes sa to vyplatilo,“ pridal štvornásobný majster sveta Vettel. „Veľmi rád by som vybojoval pole position, ale o to sa dnes nešlo. Napriek tomu si myslím, že zajtra môžeme prekvapiť,“ dodal nemecký jazdec.

Tiež Bottas, ktorého najlepším doterajším kvalifikačným výsledkom v Austrálii bolo pätnáste miesto, mal zmiešané pocity. „Tretia pozícia nie je ideálna. Takže s výsledkom spokojný nie som, ale tím odviedol na aute skvelú prácu a je príjemné vidieť, že sa to vyplatilo,“ vyhlásil.

Osem minút pred koncom tretej časti kvalifikácie sa objavili na trati červené vlajky, keďže domáci pilot Daniel Ricciardo z Red Bullu dostal šmyk a po prechode štrkovou zónou narazil zadnou časťou monopostu do bariéry. „Fyzicky som v pohode, ale v hlave sa s tým ešte budem musieť vyrovnať,“ povedal domáci pilot. „Trochu ma zaskočila zákruta a už to nešlo vyrovnať. Aspoň že sa to stalo až v poslednej časti kvalifikácie,“ dodal. Do VC Austrálie odštartuje z desiateho miesta, preteky sa začnú o 7.00 h SELČ.

Ešte pred kvalifikáciou vzdal účasť v nedeľňajšej Veľkej cene Nemec Pascal Wehrlein. Pilot Sauberu mal v januári počas exhibičnej súťaže Race of Champions v Miami vážnu nehodu, pri ktorej si poranil chrbát. Musel vynechať prvé testy v Barcelone, a aj keď v Melbourne absolvoval piatkové tréning, pre zvyšok programu ho nahradil taliansky nováčik Antonio Giovinazzo.

Výsledky – Veľká cena Austrálie – Melbourne – sobota – kvalifikácia: 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:22,188 min, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +0,268 s, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes +0,293, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrrari +0,845, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +1,297, 6. Romain Grosjean (Fr.) Haas +1,886

debata chyba
Viac na túto tému: #Lewis Hamilton #Sebastian Vettel #Valtteri Bottas #Veľká cena Austrálie 2017