Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Tichý nástupca šampióna Bottas čaká na prvý triumf

Po vlaňajšej záverečnej Veľkej cene Abú Zabí bujaro oslavoval vytúžený titul, o päť dní sa postaral o veľký šok.

25.03.2017 09:00
Valtteri Bottas Foto: ,
Jazdec Mercedesu Valtteri Bottas.
debata

Nico Rosberg v pozícii čerstvého majstra sveta formuly 1 ukončil kariéru. Ihneď sa začali vynárať špekulácie o jeho nástupcovi. Mená adeptov na lukratívne miesto šampióna sa objavovali každý deň. Kto sa posadí do monopostu v uplynulých troch sezónach suverénneho Mercedesu?

„Pretekári F1 ma bombardovali telefonátmi. Volali mi všetci okrem Räikkönena a Kvjata, ale tí nemajú moje číslo,“ vtipkoval začiatkom decembra športový šéf úspešnej nemeckej stajne Toto Wolff pre denník Gazzetta dello Sport. Načrtol tiež, že boj o prestížnu pozíciu bude závisieť od toho, koho sa podarí uvoľniť spod platnej zmluvy. Podarilo sa to o mesiac. Tím skompletizoval príchod fínskeho jazdca Valtteriho Bottasa z Williamsu.

„Volal som Wolffovi v deň, keď Nico oznámil odchod,“ uviedol pred niekoľkými dňami Bottas pre Auto Motor und Sport. „Ktorý jazdec by nechcel sedieť v najlepšom aute? Mercedesu som dal jasne najavo, že som prišiel vyhrávať preteky a vybojovať majstrovský titul,“ dodal sebavedomo. Napriek deviatim pódiovým umiestneniam (v 77 pretekoch v rokoch 2013 – 2016) stále čaká na premiérový triumf. V padoku je najúspešnejším jazdcom, ktorý si nevychutnal šampanské z najvyššej priečky. Teraz sa mu naskytla najväčšia šanca zmeniť túto štatistiku.

Slávny syn drsnej Nastoly

Modrooký blondiak sa narodil pred 27 rokmi v Nastole. Nádherná, no najmä v zime drsná príroda juhofínskeho mestečka, ktoré sa len nedávno stalo súčasťou Lahti, mu poskytovala veľa možností na športové aktivity. V šiestich rokoch začínal v sedadle motokáry ako väčšina pilotov F1.

V začiatkoch svojej pretekárskej kariéry stál pred dilemou. Okrem motošportu sa zamiloval aj do hokeja a predstava nastúpiť na súťažnom ľade bola silná. Láska k rýchlym kolesám napokon zvíťazila, Prispeli k tomu aj úspechy legendárneho krajana Miku Häkkinena. Valtteri jazdil v motokárach jedenásť rokov a zaznamenal triumfy v domácich aj celoeurópskych šampionátoch. Popri tom získal magisterský titul v študijnom odbore zameranom na automobilový priemysel. Absolvoval i vojenskú službu v Lahti s hodnosťou desiatnika.

Jazdci Mercedesu Lewis Hamilton (vľavo) a... Foto: Reuters, Eddie Keogh
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Toto Wolff Jazdci Mercedesu Lewis Hamilton (vľavo) a Valtteri Bottas so šéfom tímu Totom Wolffom.

Premiérovú sezónu v monoposte si odkrútil v roku 2007 v severo­európskej edícii Formuly Renault 2.0. O rok už dosiahol rekord série so 17 víťazstvami z 28 štartov. Jeho talent manažérsky podchytili tri osoby. Bottasov idol z detstva Häkkinen, dlhoročný manažér Didier Coton a spomínaný Wolff, ktorý pred úspechmi v Mercedese pôsobil vo vedení Williamsu. „Keďže je mojím šéfom, nemôže už byť mojím manažérom. Spája nás priateľstvo, pred Totom cítim obrovský rešpekt,“ tvrdí Bottas o ich vzťahu.

Doma má olympioničku

V európskej sérii F3 dvakrát ovládol prestížne podujatie Masters, čo sa dovtedy nikomu nepodarilo. Dvere do slávneho Williamsu mal otvorené. Pripojil sa k nemu v roku 2010 ako testovací pilot, o tri roky sa dočkal štartu v kráľovnej motošportu. Jeho kolegom bol Pastor Maldonado, ktorého v konečnom bodovom hodnotení zdolal – rovnako ako v ďalších troch sezónach skúseného Felipeho Massu.

Bottas sa v septembri minulého roka zosobášil s dlhoročnou priateľkou Emiliou Pikkarainenovou. Svetovlasá plavkyňa už ako pätnásťročná reprezentovala Fínsko na OH v Londýne 2012 (100 m motýlik) a v Riu 2016 bola členkou štafety 4×100 m polohové preteky.

Napriek tomu, že pár žije v Monaku, do srdcu blízkej Nastoly sa rád vracia. Medzi Bottasove záľuby patria okrem hokeja, ktorý si zahral aj na netradičnom mieste – v dejisku víkendovej Veľkej ceny Austrálie v Melbourne – aj streľba na asfaltové holuby, jazda na kolieskových korčuliach, beh či lyžovanie. Ukážku jeho fyzickej prípravy uverejnila oficiálna stránka Mercedesu. Vrátane ľadového kúpeľa pod holým nebom, ktorý zvládol s tradične fínskou kamennou tvárou a bez emócií.

„Mám za sebou najtvrdší tréning zo všetkých zimných prestávok v mojej kariére. Venoval som mu šesť dní v týždni. Cítim sa byť v životnej forme a viac než len pripravený na ďalšiu sezónu. V nej nehodlám hrať druhé husle pri Lewisovi Hamiltonovi,“ avizuje Bottas pre Telegraph a svoju rýchlosť potvrdil aj v predsezónnych testoch. Zmluvu má (zatiaľ) len na jeden rok. Podarí sa mu počas neho napodobniť Rosberga a zdolať nabudeného vicemajstra Hamiltona?

Povedali o Bottasovi

  • Mika Häkkinen, dvojnásobný šampión F1, Bottasov manažér: „Viem si predstaviť, že vyhrá majstrovský titul. Spĺňa všetky predpoklady, aby mu to vyšlo.“
  • Niki Lauda, trojnásobný šampión F1, poradca tímu Mercedes: „Je to Fín, takže toho veľa nenahovorí, ale tvrdo pracuje a tom, aby si zvykol na nové podmienky. Zapôsobilo na mňa, ako rýchlo sa zžil s monopostom.“
  • Frank Williams, zakladateľ tímu Williams: „Je to jeden z najtalentova­nejších jazdcov a v budúcnosti od neho môžeme očakávať veľké veci.“
  • Lewis Hamilton, trojnásobný šampión F1, Bottasov tímový kolega: „Už teraz máme lepší vzťah než som mal kedykoľvek predtým s iným kolegom. Vítam Valtterriho v tíme a teším sa na spoluprácu!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Valtteri Bottas