Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendy F1 okorenili Spielberg. Lauda si návrat do McLarenu pochvaľoval

Zrekonštruovaný okruh Red Bull Ring v Spielbergu zažil počas víkendovej Veľkej ceny Rakúska formuly 1 množstvo sprievodných akcií.

22.06.2015 21:30
debata

Fanúšikov v malebnej oblasti Štajerska, vzdialenej približne 260 km od Bratislavy, naladila na nedeľňajšie poobedňajšie preteky okrem podujatí GP2, GP3 či Porsche Supercup aj letecká a motocyklová šou. Azda najviac si však užili netradičný bonbónik – promenádu legiend na historických vozidlách.

Osem zvučných mien kráľovnej motošportu oprášilo spomienky na slávne časy a dokázalo, že stále dokáže skrotiť stovky koní pod kapotou. Zvuk monopostov turbo éry osemdesiatych rokov si vychutnali nielen pamätníci, ale aj mladšie ročníky. Najväčšiu pozornosť si vyslúžila trojica majstrov sveta Niki Lauda, Alain Prost a Nelson Piquet.

Lauda, šampión z rokov 1975, 1977 a 1984 sa predstavil na monoposte, s ktorým si vybojoval posledný titul. Červeno-biely McLaren MP4/2 vyčaroval na jeho tvári úsmev. Nečudo, na rovnakom modeli vyhral aj v Spielbergu vo svojej majstrovskej sezóne a doteraz zostáva jediným Rakúšanom, ktorému sa to na domácej trati podarilo.

Aké to bolo opäť vyraziť na okruh? „Pamätám si úplne všetko. Mám pocit, akoby to bolo včera, keď som v ňom naposledy sedel. Teraz som len chytil volant a vyrazil, ovládanie sa nedá zabudnúť,“ povedal Lauda. Otázke, či mu po rokoch priestor v sedačke nepripadal stiesnený, sa len pousmial.

„Mne sa zdalo, že miesta je viac ako kedysi,“ reagoval jeho niekdajší tímový kolega Prost. Útly, len 165 cm vysoký Francúz, je držiteľom štyroch majstrovských titulov. Divákom predviedol svoje umenie taktiež na McLarene, o sezónu novšom type MP4/2b, ktorý mu pomohol k dvom celkovým triumfom v šampionáte. V Rakúsku vyhral trikrát a v tejto bilancii je zatiaľ rekordérom trate.

Exhibičné preteky vyhral Brazílčan Piquet. Trojnásobný šampión (1981, 1983, 1987) si sadol za volant Brabhamu BT52. Netradičný tvar monopostu prirovnávali v časoch jeho najväčšej slávy k šípu a Piquet si na ňom vybojoval druhý titul. „Je to úžasné a veľmi, skutočne veľmi rýchle auto. Teší ma, že som mohol byť v tejto spoločnosti a všetko si pripomenúť,“ vravel s úsmevom Piquet.

Technické problémy sa nevyhýbajú ani najväčším hviezdam. Presvedčiť sa o tom mohli Gerhard Berger a Pierluigi Martini. Bergera ešte v sobotu pred domácim publikom neposlúchalo jeho Ferrari F188C, Talianovi Martinimu v úvode nedeľňajšej predvádzacej jazdy vzbĺkol motor Minardi M186–01. Napriek tomu pripravili legendárni piloti 55 000 divákom na Red Bull Ringu parádny zážitok.

Legendy F1 na Red Bull Ringu: Christian Danner (Zakspeed 871), Riccardo Patrese (Renault RE50–03), Gerhard Berger (Ferrari F188C), Jean Alesi (Sauber C14), Nelson Piquet (Brabham BT52), Pierluigi Martini (Minardi M186–01), Alain Prost (McLaren MP4/2b), Niki Lauda (McLaren MP4/2).

Legendy F1 na okruhu Red Bull Ring Fotogaléria - 4 fotky Všetky fotky
Trojnásobný majster sveta Niki Lauda za...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #niki lauda #Veľká cena Rakúska #Red Bull Ring #Nelson Piquet #Alain Prost