Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Mercedese zavládol mier. Vydrží?

Veľmi opatrne bude musieť nemecký pilot Nico Rosberg krúžiť pri nedeľňajšej Veľkej cene Talianska formuly 1 v Monze, pokiaľ v bezprostrednej blízkosti pôjde jeho tímový kolega Brit Lewis Hamilton.

04.09.2014 15:28
Mercedes, Hamilton, Rosberg Foto: ,
Nemecké monoposty Mercedes na trati.
debata

Pretože akonáhle by opäť došlo ku vzájomnej kolízii, podobne ako pri posledných pretekoch v Belgicku, už by Rosberg najskôr nevyviazol s jednoduchým varovaním. Ich vozy Mercedes budú opäť favoritmi, Rosberg sa ospravedlnil a dá sa očakávať, že niečo podobné sa už nestane.

Z doterajších dvanástich pretekov vyhrali mercedesy všetky okrem troch, v Kanade, v Maďarsku a v Belgicku zvíťazil Daniel Ricciardo z Red Bullu. Naposledy iný tím ako Mercedes alebo Red Bull vyhral v júni 2013 v Španielsku, keď preteky ovládol domáci Fernando Alonso z Ferrari.

Rosberg vedie po belgickej Grand Prix priebežné poradie seriálu o doteraz najväčší rozdiel 29 bodov pred Hamiltonom, ktorý musel v Belgicku po kolízii z pretekov odstúpiť. Ricciardo je tretí o ďalších 35 bodov za britským pilotom.

Hamilton sa nechal počuť, že Monza pre neho bude sedem pretekov pred koncom šampionátu cestou späť do boja o titul. „Fanúšikovia chcú vidieť čisté súboje a férové preteky až do konca sezóny. A to sa im chystáme ponúknuť,“ vyhlásil majster sveta z roku 2008. „Určite nebude ľahké dostať sa späť do boja o titul, ale šampionát sa vyhráva až na samom konci a tam ešte nie sme,“ uviedol Hamilton.

Pred svojím tímovým kolegom, druhým mužom pretekov v Belgicku, má tiež psychologickú výhodu. Kým na tejto preslávenej a veľmi rýchle talianskej trati vyhral v roku 2012 ešte v kokpite McLarenu a dvakrát bol najrýchlejší v kvalifikácii, Rosberg nebol v Monze lepšie ako piaty a v roku 2011 dokonca nedošiel ani za prvú zákrutu.

Vo Ferrari veria, že práve na domácom okruhu príde ich najlepší výsledok sezóny, aj keď vedenie tímu vie, že víťazstvo je ďaleko. „Ja viem, aké to je stáť na stupňoch pred vlastnými fanúšikmi, takže určite sa chceme pokúsiť o čo najlepší výsledok,“ povedal Alonso, ktorý sa v Monze dostal na pódium v štyroch posledných ročníkoch. „Mal som šťastie a bolo by skvelé to šťastie mať aj piatykrát,“ dúfa. „Som optimista, ale aj realista,“ uznal.

Štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel, víťaz z Monzy v roku 2008 ešte vo farbách stajne Toro Rosso, tento rok jazdí v tieni tímového kolegu Ricciarda a neočakáva sa, že by rýchly okruh niečo zmenil. Austrálčan má totiž tiež taliansky pas a diváci budú fandiť aj jemu, keď sa vozidlám Ferrari dariť nebude.

„Nemám rád dlhé rovinky, milšie sú mi zákruty, ale Monza je výnimka,“ vyhlásil Ricciardo. „Tu robia preteky predovšetkým diváci,“ doplnil.

Priebežné poradie MS (po 12 z 19 pretekov): 1. Rosberg (Nem. / Mercedes) 220 b., 2. Hamilton (V. Brit. / Mercedes) 191, 3. Ricciardo (Austr. / Red Bull) 156, 4. Alonso (Šp. / Ferrari) 121, 5. Bottas (Fin. / Williams) 110, 6. Vettel (Nem. / Red Bull) 98, 7. Hülkenberg (Nem. / Force India) 70, 8. Button (V. Brit. / McLaren) 68, 9. Massa (Braz. / Williams) 40, 10. Räikkönen (Fin. / Ferrari) 39.

debata chyba