Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekvapenie v Montreale. VC Kanady vyhral Ricciardo

Austrálčan Daniel Ricciardo sa stal prvýkrát v kariére víťazom pretekov majstrovstiev sveta formuly 1.

08.06.2014 21:55 , aktualizované: 22:38
Daniel Ricciardo Foto: ,
Daniel Ricciardo z Red Bullu sa teší z víťazstva na Veľkej cene Kanady.
debata

Dvadsaťštyriročný pilot Red Bullu triumfoval v nedeľňajšej dramatickej Veľkej cene Kanady na okruhu v Montreale. Prvenstva sa dočkal v 57. pretekoch kariéry. Rozhodol o ňom v 68. zo 70 kôl, keď predstihol dovtedy vedúceho Nica Rosberga na Mercedese. Tretí skončil v Montreale Ricciardov tímový kolega a obhajca titulu Sebastian Vettel.

Rosberg si vďaka druhému miestu poistil vedenie v hodnotení seriálu MS. Jeho najväčší rival Lewis Hamilton preteky v Kanade nedokončil. Rosberg vedie pred tímovým kolegom z Mercedesu o 22 bodov, tretí je Daniel Ricciardo s odstupom 61 bodov. V Pohári konštruktérov vedie Mercedes, ktorý nevyhral v Montreale prvýkrát v sezóne. Red Bull mal premiérovo v ročníku na pódiu oboch pilotov. Ricciardo štartoval v nedeľu zo 6. miesta, jazdil trpezlivo a navyše na rozdiel od súperov nerobil veľké chyby.

„Som v šoku z toho, že sa mi podarilo vyhrať. Posledné kolá boli veľmi dramatické. Videl som problémy Hamiltona a Rosberg zasa išiel slabšie na rovinkách. Dlhšie sa mi nedarilo predbehnúť Péreza, napokon mi to vyšlo. Sústredil som sa potom v súboji s Nicom na ten správny moment,“ povedal pri vyhlasovaní víťazov Ricciardo.

Už štart Veľkej ceny Kanady bol veľmi dramatický. Rosberg síce obhájil prvú priečku z kvalifikácie, ale ľahko kolidoval kolesami s Lewisom Hamiltonom, ktorého to rozhodilo a dostal sa pred neho Sebastian Vettel. V tretej zákrute nabúrali do seba piloti Marussie Bianchi s Chiltonom a na trať musel vyjsť safety car. Veľmi dobre odštartoval Kimi Räikkönen, ktorý rýchlo poskočil o deväť miest dopredu na 9. pozíciu. V jedenástom kole sa dostal Hamilton pred Vettela. Dvojica Mercedesu začala bojovať o prvenstvo, Rosberg si udržiaval menší náskok.

Po druhej výmene pneumatík sa dostal pred tímového kolegu Hamilton, ktorý bol na trati o kolo dlhšie ako Nemec a navyše mechanici pri jeho monoposte pracovali rýchlejšie. V tom čase bol prvý Felipe Massa, ktorého však čakala zastávka v boxoch. V 47. kole Hamilton na studených gumách urobil chybu a prepadol sa za Rosberga. Pri snahe dostať sa späť urobil chybu, preletel zákrutou a preteky sa pre Brita predčasne skončili. Rosberg síce jazdil prvý, ale mal problémy so zadnými brzdami a súperi sa k nemu približovali. V 68. kole využil problémy Mercedesu Daniel Ricciardo a predbehol vedúceho Nika Rosberga. V poslednom kole narazil Massa pri snahe predstihnúť do Sergia Péreza a po veľkej havárii sa preteky dojazdili pod žltými vlajkami a za safety carom.

Výsledky – VC Kanady: 1. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 1:39:12,830, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +4,236, 3. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull +5,247, 4. Jenson Button (V. Brit.) McLaren +11,755, 5. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India +12,843, 6. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari +14,869, 7. Valtteri Bottas (Fín.) Williams +23,578, 8. Jean-Eric Vergne (Fr.) Toro Rosso +28,026, 9. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren +29,254, 10. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +53,678

Poradie MS (po 7 z 19 pretekov) – jednotlivci: 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 140 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 118, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 79, 4. Fernando Alonso (Šp.) Ferrari 69, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull 60, 6. Nico Hülkenberg (Nem.) Force India 57, 7. Jenson Button (V. Brit.) McLaren 43, 8. Valtteri Bottas (Fín.) Williams 40, 9. Kevin Magnussen (Dán.) McLaren 23, 10. Sergio Pérez (Mex.) Force India 20

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 258, 2. Red Bull 139, 3. Ferrari 87, 4. Force India 77, 5. McLaren 66, 6. Williams 58

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Ricciardo #VC Kanady