Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z hrdinu bol smoliar. Prečo Ricciarda doma diskvalifikovali?

Všetko nasvedčovalo tomu, že sa stane jedným z hrdinov víkendu. Keď sa blížil do cieľa, fanúšikovia na okruhu v austrálskom Melbourne mu aplaudovali postojačky.

17.03.2014 22:30
Daniel Ricciardo Foto: ,
Daniel Ricciardo na tlačovej konferencii po VC Austrálie. V tom čase ešte netušil, že ho čaká trest.
debata

Domáci jazdec formuly 1 Daniel Ricciardo vo svojich prvých pretekoch vo farbách Red Bullu skončil druhý. Pri prvej pódiovej oslave sa podobne ako vlani jeho krajan Mark Webber, ktorého pred sezónou v rakúskom tíme nahradil, pošmykol a skončil so smiechom na zemi.

"Fantázia! Na túto chvíľu som čakal celý život,“ vravel dojatý Ricciardo. O niekoľko hodín však bolo všetko inak. Tesne pred polnocou miestneho času ho diskvalifikovali. Dôvod? Jeho monopost sústavne prekračoval limit Medzinárodnej automobilovej federácie FIA obmedzujúci maximálny prietok paliva. Red Bull sa ihneď odvolal. Jeho šéf Christian Horner tvrdí, že tím pravidlá neporušil.

"Keby sme si neboli istí našou nevinou, tak sa neodvoláme. Dokážeme, že rozhodnutie o vylúčení je nesprávne. Určite to nie je Danielova chyba a je veľmi smutné, že si to takým krutým spôsobom odniesol on,“ vravel Horner pre Autosport.com.

Red Bull nasadil do pretekov vlastné zariadenie na monitorovanie prietoku paliva napriek výhradám FIA. Tá schválila senzory od dodávateľskej firmy Gill. Údaje kontroluje v reálnom čase a počas víkendu upozorňovala, že limit 100 kg/hod v majstrovskej stajni pravidelne prekračujú. "Naše údaje boli v poriadku, pochybnosti sme mali o senzoroch z FIA. Od začiatku sú nespoľahlivé,“ dodal Horner.

"Dvakrát po kvalifikácii a aj počas niekoľkých kôl v pretekoch sme Red Bullu odporučili, aby dodržiavali pravidlá, no oni uprednostnili svoje výpočty. Ak by nás počúvali, k trestu by nedošlo. Je v tom aj ľudský rozmer,“ citoval riaditeľa pretekov Charlieho Whitinga denník The Guardian. Zvyšné tímy využívali oficiálne senzory.

"Vylúčenie som nečakal. Prežíval som najväčšiu radosť, ktorá sa zmenila na zúfalstvo,“ reagoval Ricciardo. "Aj napriek tvrdému trestu si myslím, že so svojím výkonom môžem byť spokojný,“ dodal večne usmiaty rodák z Perthu, ktorý za svoj exotický vzhľad a netradičné priezvisko vďačí otcovi, rodákovi z talianskej Sicílie.

Väčšina austrálskych denníkov svojho rodáka obhajovala a o diskvalifikácii písala ako o obrovskej fraške či hanbe v F1. Majstrovský Red Bull tak zostal po úvodných pretekoch bez bodov. Štvornásobný šampión Sebastian Vettel odštartoval až z trinásteho miesta a po technických problémoch odstúpil už v úvode.

Smoliar Ricciardo však nemusí zúfať. O dva týždne v Malajzii bude mať ďalšiu šancu na to, aby ukázal, že patrí k najväčším talentom novej éry formuly 1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #red bull #Daniel Ricciardo