Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prešov podal po prvom finále tri podnety na zväz. Najvážnejší súvisí s kapitánom súpera

Vedenie slovenského hádzanárskeho klubu Tatran Prešov podalo na Slovenský zväz hádzanej (SZH) hneď tri podnety týkajúce sa prvého stretnutia finále extraligy hádzanárov, v ktorom v sobotu Šarišania prehrali v Považskej Bystrici tesne 29:30.

09.05.2023 18:09
SR Hádzaná Muži Extraliga Dohrávka 14. kolo TNX Foto: ,
Ľubomír Ďuriš (Považská Bystrica) na archívnej snímke.
debata

Ide o protest proti údajnému neoprávnenému štartu domáceho kapitána Ľubomíra Ďuriša, sťažnosť na výkon rozhodcov Borisa Mandáka s Máriom Rudinským a tiež poslali vyjadrenie k diskvalifikácii Viačeslava Kasatkina, ktorý bol podľa klubu v spomenutom zápase neoprávnene vylúčený.

Sobotňajšia prehra na Považí znamená, že Prešovčania vo svojom jubilejnom dvadsiatom finále bez prerušenia na ceste za pätnástym titulom za sebou prehrávajú 0:1 na zápasy. Druhé finále je naplánované už na stredu 10. mája v Prešove.

Najzávažnejší je podnet, podľa ktorého v domácom tíme nemohol nastúpiť Ľubomír Ďuriš, keďže bol nominovaný na aprílové stretnutia reprezentácie SR v kvalifikácii o postup na ME proti Nórom a Srbom, no pre zranenie sa ospravedlnil.

Podľa generálneho manažéra Tatrana Mariána Magdoška by podľa súťažného poriadku nemal hrať za klub až sedem dní po skončení reprezentačnej ak­cie.

„V tomto zmysle sme podali protest na príslušné orgány Slovenského zväzu hádzanej (SZH), aby rozhodli, či jeho štart bol alebo nebol oprávnený. Podľa našich dostupných informácií a predpisov SZH sme presvedčení, že jeho štart bol neoprávnený,“ cituje Magdoška oficiálny web Tatrana.

Otázne v tomto prípade je, či bol Ďuriš nominovaný do národného tímu a potom ospravedlnil, alebo realizačný tím reprezentácie ho pre zdravotné problémy ani nenominoval na spomenuté stretnutia v boji o ME 2024.

SR Košice šport hádzaná muži ME2022 F Nórsko KEX Čítajte aj Slovenskí hádzanári prehrali v Srbsku a na šampionát nepostúpili

Prešovčanom sa tiež nepozdával výkon arbitrov v prvom finále, preto podali sťažnosť. Podľa klubu rozhodcovská dvojica neposudzovala objektívne rovnaké zákroky na oboch stranách.

"Kým nás za niektoré zákroky trestali, hráčom Považskej Bystrice ich tolerovali. Svoje tvrdenia sme podložili aj zostrihom situácií, voči ktorým sme mali výhrady,“ doplnil generálny manažér prešovského klubu.

S arbitrami súvisí aj vyjadrenie k diskvalifikácií pre pivota Viačeslava Kasatkina, ktoré klub zaslal disciplinárke. Kasatkin dostal v 39. minúte po prvom treste v zápase červenú a zároveň aj modrú kartu za nešportové správanie.

Viačeslav Kasatkin v drese Tatrana Prešov. Foto: TASR, František Iván
Viačeslav Kasatkin Viačeslav Kasatkin v drese Tatrana Prešov.

"Nepozdáva sa nám verdikt rozhodcov, ktorí rozhodli o diskvalifikácii na základe ustanovenia pravidiel hádzanej, že hráč nešportovým gestom urazil rozhodcu.

Vôbec to takto nebolo, pretože Kasatkin potom, čo dostal dve minúty za nešportové správanie voči hráčovi Hozmanovi, rozhodcom ukazoval, že ho protihráč udrel do hlavy.

Rozhodcovia na gesto pomerne zbrklo reagovali a vytiahli červenú a následne modrú kartu. Aj z videa je zjavné, že rozhodcom neukazoval žiadne vulgárne gesto, takže podľa nás mal dostať len dvojminútový trest,“ dodal Magdoško.

Aj veľké mená. Toto sú najpreceňovanejší športovci Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
David Beckham (V. Brit./futbal)
 Dlhoročný...
debata chyba
Viac na túto tému: #Tatran Prešov #Ľubomír Ďuriš