Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jediný Slovák v NBA Martin Rančík: V Chicagu Bulls mám skvelú prácu

V najprestížnejšej basketbalovej súťaži sveta National Basketball Association (NBA) pôsobí ako jediný Slovák. Bývalý úspešný reprezentant Martin Rančík (44) pracuje piaty rok v službách Chicago Bulls, v ktorom prežil väčšinu kariéry legendárny Michael Jordan.

23.04.2023 10:00
Martin Rančík Foto: ,
Martin Rančík.
debata

V jednom z najslávnejších športových klubov za oceánom zastával už viaceré posty, v aktuálnej sezóne je Rančík asistent trénera Billyho Donovana.

V NBA sa skončila základná časť a Chicago sa ocitlo medzi dvadsiatimi tímami postupujúcimi do vyraďovacej časti. Najskôr vás však čakalo takzvané play in…

Obsadili sme desiate miesto vo Východnej konferencii a na postup do play off sme potrebovali ešte dve víťazstvá v predkolách. Vedeli sme, že to nebude jednoduché. V Toronte sme po dramatickom závere vyhrali. V boji o post nasadenej osmičky nás čakal tím Miami Heat. Podľahli sme a súťaž sa pre nás skončila.

Bulls patrí medzi tímy s veľkou tradíciou a ambíciami. Vládla v klube spokojnosť s výsledkami?

Túto sezónu to bolo chvíľu horšie, chvíľu lepšie. Na tejto úrovni – nielen u nás, ale aj v ostatných kluboch – sú ambície vždy najvyššie. V súťaži vládne mimoriadna rivalita, úspech prináša veľkú prestíž, v hre sú obrovské peniaze. V Chicagu je to znásobené ešte tým, že má naozaj neuveriteľnú históriu, vďaka Jordanovi klub získal šesť titulov. Má najvyššiu divácku sledovanosť.

Koľko divákov navštevuje vaše stretnutia?

United Center, kde hrávame domáce zápasy, má kapacitu takmer 21-tisíc miest a aréna býva vždy plná.

basketbal svit avramovič Čítajte viac Medzinárodný škandál v slovenskej lige. Líder Svitu manipuloval zápasy, dostal doživotný dištanc

Do Bulls ste prišli pred takmer piatimi rokmi. Ako sa zrodila vaša spolupráca?

Dvere do klubu mi pootvoril asistent trénera v mojom univerzitnom tíme Gar Forman. Ten pred piatimi rokmi pôsobil ako generálny manažér v Bulls, už v klube nepracuje. Mal som vždy záujem ísť do Ameriky, ťahalo ma to tam, lebo v Amerike sa hrá najlepší basketbal na svete, ale nikdy som o práci, ktorú teraz mám, nesníval ani som si ju neplánoval. V tom čase bol v klube voľný post, bola to aj šťastná náhoda. Ako sa vraví, dôležité je byť v správnom momente na správnom mieste. A potom chytiť šancu za pačesy.

Súčasnú pozíciu asistenta trénera zastávate necelý rok…

Mám skvelú prácu, ktorá ma napĺňa. Vyžaduje si veľa času a koncentrácie, ale to je samozrejmé, na tejto úrovni sa maximálny prístup očakáva od každého člena trénerského a realizačného tímu. V sezóne sme za vyše pol roka absolvovali 82 zápasov a veľa cestovania. Mám obrovské šťastie, že som dostal túto možnosť, veľa sa učím a teším sa, že môžem každý deň tráviť s veľkými basketbalovými mozgami, geniálnymi trénermi, najlepšími hráčmi na svete. Občas sa uštipnem do ruky, či je to naozaj všetko pravda.

Máte časovo ohraničenú zmluvu?

Platí ešte aj na nasledujúcu sezónu. Čo bude potom, ešte neviem. Možno ostanem, možno skúsim šťastie v inom klube. V každom prípade by som rád pokračoval v NBA.

Martin Rančík v pracovnom zápale. Foto: archív M. R.
Martin Rančík Martin Rančík v pracovnom zápale.

Chicago Bulls je obrovský kolos. Podľa niektorých zdrojov zamestnáva do 500 ľudí…

O tomto nemám predstavu, nepoznám presné čísla. Ale je to veľký klub. Keď letíme na zápas, výprava má asi 50 ľudí.

Azda najslávnejší basketbalista histórie Michael Jordan prežil v Bulls väčšinu kariéry. Nedávno oslávil šesťdesiatku. Stretli ste sa s ním niekedy, bol na niektorom zápase v Chicagu?

Nestretli sme sa osobne. Jordan vlastní svoj klub Charlotte Hornets, ktorý tiež pôsobí v NBA, nechodí na zápasy do Chicaga, nemá dôvod. Ale sem-tam vidieť v hľadisku iné veľké legendy – Scottie Pippena či Toni Kukoča, ktorí hrávali v Bulls po Jordanovom boku.

V tíme pracujete ako asistent pre rast hráčov. Čo spadá do vašich kompetencií? Aká je náplň vašej práce?

V angličtine sa moja funkcia volá Player Development Specialist. Pracujem na individuálnom rozvoji hráčov, ale mám na starosti aj scouty na súperov, čo znamená, že zodpovedám za kompletnú prípravu na konkrétneho súpera. Sledujem, aké koncepty hrá v obrane, aké v útoku, čo môžeme od neho očakávať, kto koho bude brániť, aké sú silné a slabšie stránky súperových hráčov. Potom moju predstavu predložím na mítingu ostatným trénerom.

Natália Hejková Čítajte viac Som naštvaná ako nikdy v kariére, krútila hlavou Hejková. Mohli za to „tri dámy“

Tým sa vaša úloha končí?

Keď môj plán schvália, oboznámim s ním hráčov, prejdeme si to spolu na tréningu pred zápasom. Tiež sa venujem koncovým situáciám v zápasoch. Napríklad vedieme o tri body, súper si zoberie timeout. Ja pred zápasom s naším hlavným defenzívnym koordinátorom preberiem, čo v tejto situácii čakať od súpera, ktorý potrebuje dať trojku. Podobná situácia sa stala nedávno v súboji s Dallasom. Usilujem sa odhadnúť, ako v tom momente zahrá, aby sme ho mohli eliminovať. Analyzujem posledných päť minút všetkých súperových zápasov, ktoré sa skončia o viac alebo menej ako šesť bodov.

Príprava na stretnutie i na konkrétne situácie je podľa toho veľmi podrobná, skladá sa z množstva detailov…

Vyžaduje si to veľa času. Ale je to zároveň veľmi zaujímavá práca, ktorá ma baví.

Máte pod palcom konkrétnych hráčov, o ktorých rast sa staráte?

Nerozdeľujem tím na mojich hráčov a ostatných. Všetci sú naši hráči. Tréneri sú zodpovední za ich rozvoj, radíme sa spolu, ako im pomôcť, ako zvyšovať ich výkonnosť. Potom to tréner zabezpečuje s konkrétnymi hráčmi. Teraz najviac pracujem s Markom Simonovičom, mal som na starosti aj Tonyho Bradlyho a Gorana Dragiča, ktorí už z Bulls odišli.

Martin Rančík sa pri nedávnej ceremónii... Foto: archív M. R.
Martin Rančík Martin Rančík sa pri nedávnej ceremónii vyvesovania dresu stretol s Mariánom Hossom.

Váš tím si miesto v top desiatke definitívne vybojovali výhrou nad Dallasom Mavericks 115:112. Súper nenastúpil v najsilnejšom zložení a vedenie NBA začalo preverovať, prečo vynechal zo zostavy niektoré opory. O čo išlo?

Je to trošku komplikovaný problém, ťažko sa to stručne vysvetľuje. Dallas mal pred stretnutím s nami už iba malé šance prebojovať sa do prvej desiatky a rozhodol sa pre inú stratégiu. Klub oznámil, že mu chýbali niektorí hráči z rôznych zdravotných dôvodov. Nepomohol mu v závere základnej časti ani hviezdny Kyrie Irving, ktorého pred vyše dvoma mesiacmi vymenil s Brooklynom Nets za dvoch hráčov. A za výhodu v budúcich draftoch. Tým, že si Dallas nezahrá v play off, sa zvýšili jeho šance prvého výberu na drafte.

Dallas je nabitý hviezdami, pred rokom hral vo finále konferencie. Ako vnímate fakt, že nepostúpil do play off?

Pre Dallas je to veľké sklamanie a pre všetkých obrovské prekvapenie, možno najväčšie v doterajšom priebehu sezóny. Tím patril na štarte medzi favoritov.

Čo vás ešte v sezóne zaujalo?

Problémy Brooklynu v úvode sezóny, to bol výbuch. Klub so skvelým duom Kevin Durant a Kyrie Irving začal zle, odvolal trénera Steva Nasha, vo februári odišiel Durant do Phoenixu a Irving do Dallasu, o tom už bola reč. Príjemným zistením je veľká vyrovnanosť ligy, do posledných kôl sa bojovalo o pozície v prvej desiatke. Najmä v Západnej konferencii, ale zaujímavé to bolo aj v našej Východnej konferencii.

2. Michael Jordan Čítajte viac Historický rekord. Jordanove tenisky sa predali za milióny, takto vyzerajú dnes

Legendárny LeBron James prekonal rekord NBA, o ktorom si mnohí mysleli, že je neprekonateľný. Vo februári sa dostal na hranicu 38 390 bodov, pred Kareema Abdula-Jabbara, ktorý bol na čele historického poradia strelcov 33 rokov…

Je to jeden z historických míľnikov NBA a bolo úžasné zažiť túto situáciu. Dlho sa naozaj vravelo, že tento rekord už nik neprekoná, LeBron James dokázal niečo výnimočné. V súčasnosti je jednoznačne najväčšia osobnosť súťaže, hoci sú v nej aj iné veľké persóny. Samozrejme, má už svoje roky, ktoré sa začínajú prejavovať. Odohral už dvadsať sezón, trápili ho aj viaceré zranenia a vidieť, že herne jeho výkonnosť pomaly klesá. Ale stále je to pán basketbalista. Klobúk dolu.

Dres Dallasu, s ktorým ste sa nedávno stretli, oblieka skvelý Slovinec Luka Dončič. Je to najlepší Európan v NBA?

V mojom rebríčku vedie medzi Európanmi Srb Nikola Jokič, potom nasleduje Grék Giannis Antetokounmpo. Luku mám až na treťom mieste. Ale je to fantastický basketbalista. Najmä na individuálnej báze. Kvalitou hry, umením bodovať, individuálnymi schopnosťami je asi najlepší.

Čo mu zazlievate?

Keď si pozriete tabuľky, hovoria jasne. Giannisov tím Milwaukee Bucks vedie Východnú a Nikolov Denver Nuggets Západnú konferenciu. Lukov Dallas prepadol, nedostal sa medzi desať najlepších tímov konferencie, chýba v play off. Pre mňa je dôležitým kritériom, do akej miery dokáže najlepší hráč svojou hrou ovplyvniť spoluhráčov, výkon celého tímu. To Nikola i Giannis vedia oveľa lepšie ako Luka. Obaja spolu s Joelom Embiidom z Philadelphie kandidujú na cenu pre najužitočnejšieho hráča súťaže.

Martin Rančík udeľuje pokyny na lavičke Chicaga... Foto: archív M. R.
Martin Rančík Martin Rančík udeľuje pokyny na lavičke Chicaga Bulls.

Čo sú najväčšie Jokičove tromfy?

Videl som nedávno zaujímavé štatistiky. Aké výkony podáva tím, keď je Jokič na ihrisku a ako sa líšia, keď nehrá. To je ohromný rozdiel. Keď bol Nikola na palubovke, stúpala výkonnosť jeho spoluhráčov o 150 percent. Uľahčuje im život tým, koľko pozornosti sústreďuje na seba v obrane, ako číta hru, ako uplatňuje svoju hernú inteligenciu… To všetko výrazne ovplyvňuje výsledky tímu.

Môžu sa európski basketbalisti plnohodnotne vyrovnať americkým hviezdam, ktoré majú výnimočne fyzické danosti, pohyb, dynamiku, výskok…

Možno by sa našli nejaké genetické predpoklady, neviem to objektívne posúdiť, nestretol som sa s nejakou odbornou štúdiou na túto tému. Podľa mňa každý hráč, nech pochádza z ktorejkoľvek krajiny, sa môže zlepšovať a dosahovať veľké výsledky. Ak je ochotný obetovať čas, energiu, vyvíja veľké úsilie. Fyzické prednosti sú v súčasnosti veľmi dôležité, ale nie je to len o nich. Zostaňme pri Jokičovi. On sa niekedy ledva odlepí od zeme. Keď sme prvý raz hrali v sezóne s Denverom, prehrali sme, Jokič si pripísal len osem bodov, na kôš vystrelil štyrikrát, ale mal šestnásť asistencií a jedenásť doskokov a v hre jasne dominoval.

Aj vďaka týmto osobnostiam sú pre vás lídri konferencií Denver a Milwaukee najväčšími favoritmi na tohtoročný titul?

Patria medzi nich. Ale spomenul by som ešte na západe Phoenix s Kevinom Durantom. Keď bude zdravý a tím bude v plnej sile, bude možno najväčším ašpirantom na titul. Ale silná je aj Philadelphia i niektoré ďalšie tímy, okruh favoritov je väčší. Myslím si, že sa máme v play off na čo tešiť, bude veľmi zaujímavé.

Tenisky Michaela Jordana Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Najdrahšie tenisky na svete a ich niekdajší...
debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #Chicago Bulls #Martin Rančík