Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzinárodný škandál v slovenskej lige. Líder Svitu manipuloval zápasy, dostal doživotný dištanc

Svojho času patril medzi najlepších basketbalistov v slovenskej extralige. Po sezóne 2017/18 ho dokonca vyhlásili za najužitočnejšieho hráča základnej časti a získal prestížne ocenenie MVP.

21.04.2023 10:00
basketbal svit avramovič Foto: ,
Saša Avramovič (8) v drese Svitu.
debata

Saša Avramovič pôsobil na Slovensku od ročníka 2015/16, keď hral za už teraz neexistujúci klub KB Košice. Následne sa presunul do Svitu, dres Iskry obliekal sedem sezón.

V tej minulej bol s priemerom 20,1 bodu na zápas najlepším strelcom Iskry a druhým najlepším zakončovateľom celej súťaže.

Ďalšie zápasy v tíme Podtatrancov a ani v inom mužstve však už tak skoro nepridá. Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) ho totiž uznala vinným z manipulovania zápasov a ilegálnej stávkarskej činnosti.

V piatok o tom informoval špecializovaný portál Basket.sk .

2. Michael Jordan Čítajte viac Historický rekord. Jordanove tenisky sa predali za milióny, takto vyzerajú dnes

Podľa verdiktu disciplinárnej komisie FIBA, srbský rozohrávač či krídelník porušil „etický kódex, kódex integrity, ako aj pravidlá o ilegálnom stávkovaní a manipulácie so zápasmi“.

Za svoje prečiny proti pravidlám dostal doživotný zákaz pôsobenia v súťažiach pod hlavičkou FIBA. Avramovič mal pozastavenú činnosť od konca decembra.

„Je nám ľúto, že sa podozrenia potvrdili, ale je vidno, že FIBA pristupuje k integrite v basketbale s najvyššou vážnosťou. Verím, že táto sankcia odradí všetkých možných manipulátorov zápasov od ich aktivít.

V konečnom dôsledku to bude pre ligu lepšie, keďže aj v minulosti sa hovorilo o viacerých hráčoch, ktorí participovali na podobných aktivitách, či už to bola ich iniciatíva, alebo iniciatíva organizovaných skupín, ktoré existujú a vo veľkej miere ovplyvňujú zápasy cez hráčov, rozhodcov a podobne,“ uviedol pre Basket.sk generálny sekretár SBA Andrej Kuffa.

stanislav kropilák Čítajte viac Mal všetko, aj podpis od Husáka. Mohol byť prvým Čechoslovákom v NBA

Asociácia chce ísť v tomto smere príkladom.

„Z pohľadu SBA už prebehli školenia ohľadom integrity a stávkovania pre slovenských reprezentantov a reprezentantky do 16 rokov a počas leta budeme robiť semináre pre ostatné vekové kategórie,“ dodal Kuffa.

Prípad Avramoviča je prvý na domácej scéne, kedy basketbalistu uznali vinného z manipulácie zápasov na základe medzinárodného vyšetrovania.

Aj veľké mená. Toto sú najpreceňovanejší športovci Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
David Beckham (V. Brit./futbal)
 Dlhoročný...
debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #SBL #Saša Avramovič