Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som naštvaná ako nikdy v kariére, krútila hlavou Hejková. Mohli za to „tri dámy“

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vedené slovenskou trénerkou Natáliou Hejkovou zostali na domácom Final Four Európskej ligy napokon bez cenného kovu.

16.04.2023 22:07
Natália Hejková Foto:
Trenérka USK Praha Natália Hejková.
debata

Súboj o 3. miesto s talianskym Beretta Famila Schio rozhodol kontroverzný moment, po ktorom prišla trojka s klaksónom a tá znamenala prehru českých majsteriek 56:59.

Evidentné rozčarovanie zo záveru neodznelo z úst Hejkovej len na oficiálnej pozápasovej tlačovej konferencii, ale následne ho zopakovala aj domácim novinárom:

"Zatiaľ čo v piatok som bola po semifinále sklamaná, tak po zápase o 3. miesto som naštvaná ako nikdy vo svojej kariére. Semifinále sme nezvládli, bol to jeden z najhorších zápasov, ak nie úplne najhorší v tejto sezóne.

V tomto súboji sme nezačali dobre, dostali sme sa z ‚prúseru‘ v prvom polčase, keď sme nevedeli chytiť rytmus a ešte ani v tretej štvrtine to nebolo nič extra, ale vyhrabali sme sa z toho. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Súper dostal dar, až takí dobrí hostitelia sme nechceli byť."

Jej tím síce neviedol v súboji o umiestnenie ani sekundu, ale napokon jedna akcia rozhodla o tom, že na domácej strane zavládlo obrovské sklamanie a rozčarovanie z toho, čo sa udialo.

Za vyrovnaného stavu 56:56 sa USK podarilo ubrániť útok Schia, loptu získala Valériane Vukosavljevičová, tvrdo narazila do protihráčky a povestným katom bola Eglé Šventoraitéová.

"Ja som verila tomu, že to ubránime. Strela bola ťažká, doskočili sme to a boli sme naštartovaní do protiútoku. Tá, ktorá faulovala, sa ešte ospravedlňovala, že pardon.

Namiesto toho, aby odpískali faul, na čo nemali tri dámy odvahu, tak to nechali tak a súper dal šťastnú trojku od dosky a od hráčky, ktorá za celú sezónu nemá ani pokus," nešetrila Hejková kritikou na výkon rozhodcovského tri­a.

Kým v zámorskej NBA by sa pri takomto momente dala použiť tzv. trénerská výzva (coach's challen­ge), tak európske pravidlá na to zatiaľ nemyslia.

Brittney Grinerová Čítajte aj Opíše nielen drsný život v ruskej trestaneckej kolónii. Kedy vyjdú Grinerovej memoáre?

"Trénerská výzva sa dá využiť napríklad na aut alebo čas, ale nie na posúdenie celej situácie, že mali odpískať faul, to neexistuje. Je to pravidlo úplne na nič.

Začalo sa to používať vtedy, keď sme boli v tom namočení my. V Jekaterinburgu sme dostali po dvoch autoch trojku a ešte to FIBA dávala ako highlight.

Tak po nej aspoň začala táto challenge, ale je len jedna za celý zápas a vôbec neznamená nič. Tri dámy odídu z Prahy s tým, že aké boli dobré," vysvetlila slovenská trénerka.

Final Four Euroligy žien

finále: Fenerbahce Istanbul – CBK Mersin 99:60 (57:24)
o 3. miesto: Beretta Famila Schio – ZVVZ USK Praha 59:56 (39:28)

Pražský tím sprevádza už dlhšie obdobie smola, teraz vyvrcholila v domácom prostredí kontroverziou a šťastnou strelou s klaksónom, čím opäť po roku zostali hráčkam a realizačnému tímu len prázdne ruky a sklamanie.

"Je to podľa mňa úplne začarované a myslím si, že už by bolo na čase, aby sa to otočilo. Nedá sa predpokladať, že dva dni pred Final Four nejaký debil čelne nabúra do Temi Fágbénléovej. Asi by sme už potrebovali nejakého exorcistu (smiech). Skutočne si to neviem vysvetliť.

Nechceli sme odísť so 4. miestom, preto cítime strašnú krivdu. Fakt si dievčatá siahli nie na dno, ale pod dno síl. Aj mňa prekvapili, čo ešte dokázali zo seba vyhrabať. Začali vynikajúco brániť, súper si s tým už nevedel rady a takto sa to skončí…" uviedla Hejková.

Natália Hejková na archívnej snímke. Foto: facebook.com/zvvzusk
Natália Hejková Natália Hejková na archívnej snímke.

Po nevydarenom semifinále, ktoré skončilo prehrou o 20 bodov s tureckým Mersinom (58:78), si chceli hráčky ZVVZ USK Praha proti Schiu napraviť reputáciu pred takmer vypredanou arénou na Královke.

"Hlavy neboli hore, bolo to vidieť aj po prvom polčase, keď som prišla do šatne, tak som povedala, že nechcem vidieť takúto reč tela a smutné tváre. Sme len kúsok od nich a máme na to 20 minút.

Krok po kroku to bolo v druhom polčase lepšie. Samozrejme, vnímali sme atmosféru a hráčkam to pomohlo. V tomto sa najviac vyžívala Teja Oblaková, to ako hrala, to bol špičkový a bojovný výkon, ako kapitánka," prezradila trénerka USK detaily z diania na lavičke a v šatni.

SR Luxembursko ženy basketbal kvalifikácia ME 2023 TTX Čítajte aj Čaká ich aj susedské derby. Slovenkám vyžrebovali súperky na ME

Ani návrat z 13-bodového manka napokon nestačil.

„Bol to zápas o bojovnosti. Predviedli sme skvelý comeback, dali sme do toho posledné sily. Strašne to bolí, pretože si myslím, že sme boli poškodené a rozhodkyne mali písknuť faul na Vukosavljevičovú. Dostali sme trojku a tým zápas skončil,“ dodala za domáce družstvo Tereza Vyoralová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Natália Hejková #USK Praha