Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drž hubu a dribluj! LeBron nepočúvol Trumpa a je najlepší

Ak niekedy budú rozprávať môj príbeh, nech povedia, že som videl obrov. Muži sa rodia a padajú ako jesenné lístie, ale niektoré mená nikdy nezomrú. Nech povedia, že som žil v ére LeBrona Jamesa.

08.02.2023 18:20
LeBron James Foto:
Gesto LeBrona Jamesa po prekonaní Kareem Abdula-Jabbara.
debata

Parafrázou výroku zo slávnej Homérovej Odysei, ktorú trefne vystihol jeden z fanúšikov, je povedané všetko. LeBron James sa včerajším zápisom definitívne zaradil medzi najväčšie hviezdy nielen basketbalu, ale aj celého športu.

Elitný krídelník Los Angeles Lakers prekonal bradatý rekord legendárneho Kareema Abdula-Jabbara (38 387 bodov) a stal sa historicky najlepším strelcom najkvalitnejšej ligy sveta, zámorskej NBA.

„Klobúk dole pred tým, čo dokázal. Takéto míľniky sa prekonávajú ojedinele. O LeBronovi treba hovoriť ako o jednom z najlepších hráčov v histórii nášho športu,“ tvrdí bývalý slovenský reprezentant Radoslav Rančík.

Nezastaviteľná hrubá sila

Vyhovieť každému sa nedá. James nie je šampiónom „všetkých Američanov“, ako býval ikonický Michael Jordan. Na palubovke nepôsobí ladným dojmom, ako ďalší famózny strelec, už zosnulý Kobe Bryant.

LeBron James Čítajte viac NBA má nového kráľa. LeBron James je najlepším strelcom ligy

Jeho hlavnou devízou je hrubá sila. Skóruje ako buldozér, ktorý sa nedá zastaviť. Až 80 percent striel, ktoré počas kariéry vypustil z ruky, je z podkošového priestoru. Jeho nájazdy pod kôš sú legendárne a súperi ich ani po dvadsiatich sezónach nevedia ubrániť.

Zároveň platí, že basketbalovú dlhovekosť spojenú s úžasnou vyrovnanosťou výkonov by nikdy nedosiahol bez starostlivosti o fyzickú kondíciu.

„Čítal som, že do svojho tela investuje za sezónu 1,5 milióna dolárov. Fyzioterapia, kondičné tréningy, rekonvalescencia, strava, životný štýl – všetko je u neho na najvyššej úrovni. Či už je v tom aj niečo iné, čo sa kedysi o ňom povrávalo, vie už len on sám,“ zamýšľa sa Rančík.

James prekonaním Jabbarovho rekordu opäť rozprúdil večnú debatu o tom, kto má byť považovaný za najlepšieho basketbalistu všetkých čias. Je to Jordan so šiestimi majstrovskými titulmi alebo „Kráľ LeBron“, ktorý plní individuálne štatistiky na počkanie?

"Generačné talenty ťažko porovnávať. Každá doba mala výnimočného hráča či hráčov. Na Wilta Chamberlaina, ktorý dal aj sto bodov za zápas, si už teraz nikto ani nespomenie.

LeBron James. Čítajte viac V basketbalovej NBA padne rekord rekordov. Ceny lístkov išli raketovo nahor

Ak mám prispieť do debaty, za mňa je to Jordan. Basketbal je tímový šport a počet prsteňov za víťazstvo v NBA je kľúčový faktor," tvrdí mladší z bratskej dvojice Rančíkovcov.

Posledný míľnik

James sa za posledné roky vypracoval medzi najvplyvnejšie postavy amerického športového biznisu. Stal sa akýmsi advokátom hráčov, vytrvalo háji ich záujmy.

Keď sa vyjadroval k politike Donalda Trumpa, bývalý prezident mu nahnevane odvrkol: „Drž hubu a dribluj. Venuj sa len basketbalu!“ James neposlúchol a pokračuje v boji za zlepšenie práv afroamerickej komunity v USA.

Rekord, ktorý stanovil, sa bude ťažko prekonávať. Hlavným faktorom je čoraz lepšia fyzická i technická pripravenosť hráčskej ekipy.

"Ak by ho chcel niekto niekedy prekonať, musí odohrať v lige dvadsať sezón a hneď od začiatku byť produktívny. Taký bol LeBron od štartu a to ho robí ešte výnimočnejším. Nepremrhal ani minútu kariéry,“ povedal Jamesov odveký rival Kevin Durant.

Sport Park International Galanta 2 Čítajte viac Lyžovanie ako v Dubaji. Na Slovensku vyrastie megalomanský projekt za stovky miliónov

Rančík súhlasí. Pripomína obrovský tlak, ktorému James čelil od momentu, keď ako tínedžer vstúpil medzi najlepších hráčov sveta.

"Do NBA prišiel ako 18-ročný priamo zo strednej školy. Od začiatku bolo okolo neho kvantum pozornosti, všetci ho sledovali a porovnávali.

Rok čo rok po dobu 20 sezón však potvrdzoval svoje schopnosti. Budem veľmi prekvapený, ak ho niekto napodobní," mieni 8-násobný najlepší basketbalista Slovenska.

Tridsaťosemročný veterán má stále pred sebou výzvy, ktoré chce naplniť. Jednou z nich je pôsobiť v NBA dovtedy, aby si mohol zahrať v jednom tíme so synom. Bronny James štartuje vysokoškolskú kariéru a nie je vylúčené, že o dva-tri roky sa prihlási na draft a otcov sen sa stane skutočnosťou.

„Či je Bronny dostatočne dobrý na NBA, ukáže až čas. Každopádne, LeBron by musel súhlasiť s nižším platom a zároveň nájsť klub, ktorý jeho túžbu splní. Ale prajem mu to, za oddanosť basketbalu by si to zaslúžil,“ dodáva Rančík.

Historická noc LeBrona Jamesa Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Slzy šťastia LeBrona Jamesa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lebron james #NBA