Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci zvládli kľúčové momenty. Dočkali sa prvej výhry

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia sa dočkala prvého úspechu v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025.

10.11.2022 20:20 , aktualizované: 21:52
Vladimír Brodziansky, Urim Zenelaj Foto: ,
Vladimír Brodziansky na archívnej snímke.
debata

Vo svojom treťom vystúpení zdolala Dánsko 74:70. Za premiérovou výhrou potiahol slovenský výber Vladimír Brodziansky s 23 bodmi. Ďalší duel zverencov trénera Aramisa Nagliča je na programe v nedeľu 13. novembra o 18.00 h, ked bude ich súperom Nórsko.

Predkvalifikácia ME 2025 – D-skupina:

Slovensko – Dánsko 74:70 (39:35)
zostava a body Slovenska: Brodziansky 23, Ihring 16, Mokráň 13, Malovec 8, Krajčovič 2 (Fusek 10, Majerčák 2, Bachan a Doležaj 0) – najviac bodov Dánska: Jukic 21, Mortensen 14, Bergstedt 13. TH: 23/13 – 16/9, Fauly: 23 – 19, Trojky: 7 – 11, Štvrtiny: 23:17, 16:18, 18:11, 17:24, Rozhodovali: Jurčevič (Chor.), Chucea Morenová (Šp.), Prpa (Srb.), 1000 divákov.

Začiatok zápasu sa niesol v znamení streleckého súboja Brodzianskeho s Mortensenom, obaja zaznamenali v úvode zhodne po 6 bodov svojich tímov. Lepšie na tom boli postupom času Dáni, Mortensen mal v piatej minúte na konte 12 zo 14 bodov hosťujúceho tímu.

Naglič musel zareagovať oddychovým časom, jeho hráči totiž nehrali dôsledne. Následne sa herný prejav Slovákov zlepšil a krok po kroku sa darilo otáčať zápas. K Brodzianskemu sa strelecky pridali Mokráň a najmä smečiarsky efektívny Fusek, čo prinieslo priaznivý stav 23:17 po prvej štvrtine.

Slovenskej reprezentácii patril začiatok druhej 10-minútovky, na 4 minúty strelecky umlčali Dánov a kolektívnym výkonom si vypracovali dvojciferný náskok. V priebehu niekoľkých chvíľ ale oň veľmi rýchlo prišli, prestali totiž hrať svoju hru.

Od tohto momentu to bola vyrovnaná partia, ale domáci mali v nej predsa len o niečo navrch. Vďačiť môžu za to najmä Brodzianskemu, prvý polčas vyhrali Slováci 39:35.

Slovákom perfektne vyšiel nástup do druhého polčasu, 14 bodmi v rade sa opäť dostali na koňa a Dánom odskočili na dvojciferný rozdiel. Hostia doplatili na strelecky hluchú chvíľu, ktorá v tomto prípade trvala päť minút.

Piešťanské Čajky Čítajte aj Fantázia: Čajky spravili veľký výsledok, zdolali tím nabitý svetovými hviezdami

Pre Slovákov boli tieto momenty kľúčové z pohľadu boja o prvé víťazstvo v skupine. Hostia síce hrýzli, ale výraznejšie sa nepodarilo zatlačiť slovenské družstvo. Do poslednej periódy sa išlo za stavu 57:46.

V záverečnej štvrtine to nebola útočná prestrelka, tento scenár však hral do karát Slovensku. Bez väčších komplikácií si vedelo strážiť svoj náskok, dôležité body pridával najmä Brodziansky. Dánsko v samotnom závere riskovalo, ale na obrat to už nestačilo.

Aramis Naglič, tréner Slovenska: „Veľmi dobrý pocit. Nikto nechce prehrávať, o mne to platí určite. Celý život človek bojuje za to, aby vyhrával. Teší ma výkon tímu a stabilita, ktorú sme v tomto zápase ukázali. Je tu Brodziansky, ktorý dáva chlapcom sebavedomie. Ihring odohral lídersky zápas. V každom momente sme vedeli, čo máme útočne robiť a v defenzíve sme kontrolovali doskok. Urobili sme všetko, čo sme potrebovali.“

Mário Ihring, hráč Slovenska: „Spravili sme si náskok, trochu sme sa uspokojili a Dánsko sa vrátilo. Stále je to náš problém, že sa ako slovenský národ uspokojíme a nedotiahli to v momente, keď to bolo o 20, tak na 30 alebo 40 bodov. Trochu sme poľavili a ako keby sme nechali priebeh zápasu na nich.“

Vladimír Brodziansky, hráč Slovenska: „Bol to ťažký zápas. Myslím si, že po väčšinu času sme hrali dobre, ale na konci sme trochu znervózneli a prestali sme hrať. Našťastie sme vyhrali, veľmi dôležitá výhra. Sme spokojní s tým, že sme konečne dokázali vyhrať.“

Standings provided by Sofascore
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí basketbalisti #dánski basketbalisti