Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky zdolali Španielky, sú blízko k triumfu v skupine. Kouč: Výsledok je bonus

Slovenské volejbalistky uspeli v piatom dueli v E-skupine kvalifikácie ME 2023, keď v Poprade zdolali v stredu Španielsko 3:0 na sety.

08.09.2022 05:26
SR Poprad šport volejbal ME ženy kval. E... Foto: ,
Slovenské volejbalistky oslavujú triumf nad Španielskom v Poprade.
debata

Slovenky mali už po víťazstve v Dánsku istú miestenku na MS. Na konte majú dvanásť bodov a dostali sa na prvé miesto v tabuľke.

Pre obe družstvá to bol sedemnásty vzájomný zápas a lepšiu bilanciu majú Španielky, ktoré vyhrali v deviatich stretnutiach. V stredu však boli úspešnejšie Slovenky po setoch 27:25, 25:13, 25:21 pred 2250 divákmi v Aréne Poprad.

Zverenky Michala Mašeka uzavrú kvalifikačné boje v nedeľu 11. septembra v Rige proti domácim Lotyškám (17.00 h). Slovenské družstvo postúpilo na kontinentálny šampionát šiestykrát v histórii, tretíkrát za sebou. Španielky absolvujú už svoje ôsme ME.

Slovenské volejbalistky, ktoré postúpili na ME Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Nikola Radosová
Pozícia: smečiarka
Vek:...

Kvalifikácia ME 2023 – E-skupina – Poprad:

SLOVENSKO – Španielsko 3:0 (25, 13, 21)
Rozhodovali: Geukes (Nem.) a Krtička (ČR), 85 min, 2250 divákov
SR: Abrhámová 8, Palgutová 18, Ovečková 1, Hrušecká 4, Fričová 3, Žernovičová 12, Koseková 2, Radosová 8 (libero Pállová)
Španielsko: Mavrommatisová 9, Arandová 4, Varelová 8, Prolová 3, Schlegelová 10, Jiménezová 6, Bravová-Culebraová, Llorensová 1, Prianteová, Caminová-Fernandezová 3 (libero Llabrésová)

Španielky začali v úvode prvého setu lepšie a dostali sa do vedenia 3:0 a 4:2. Naďalej sa im darilo v útoku a viedli už o štyri body 9:5. Slovenky sa však postupne zlepšovali a po ese Lenky Ovečkovej znížili náskok súperiek na 9:10.

Kapitánka Karin Palgutová po smeči dokonca vyrovnala na 11:11. V polovici setu sa domáce dostali prvýkrát do vedenia 15:14, a tréner španielskeho tímu si hneď vyžiadal oddychový čas.

Oba tímy bojovali o každú loptu a pred koncovkou prvého setu bol vyrovnaný stav 23:23. Slovenky boli nakoniec úspešné vďaka smečiarke Nikole Radosovej. Za stavu 25:25 zablokovala španielsky útok a následne smečom ukončila set.

Druhé dejstvo bolo od začiatku vyrovnané a družstvá sa držali na rozdiel jedného bodu. Hrali sa dlhé výmeny, pretože obrany pracovali veľmi spoľahlivo, čo si diváci užívali.

Slovenky však za stavu 5:6 predviedli dva úspešné bloky a po pokazenom útoku španielskych volejbalistiek si zobral hosťujúci tréner oddychový čas.

Ten pomohol, keď Barbora Koseková pokazila podanie, no Slovenky viedli 9:7. Domáce postupne zvyšovali svoj náskok už na rozdiel siedmich bodov (17:10), keď kapitánka Palgutová dala dve esá po sebe. Španielkam sa nedarilo v útoku, robili veľa chýb a set prehrali 13:25.

SR Volejbal Ženy Kvalifikácia ME2023 Skupina E POX Čítajte aj Úspech volejbalistiek Slovenska. Vyhrali v Dánsku a postúpili na ME

Zverenky Michala Mašeka začali lepšie v treťom dejstve a dostali sa do vedenia 5:1 a 6:2. Hosťujúce hráčky však po dvoch blokoch znížili na rozdiel dvoch bodov (4:6). Slovenky začali postupne robiť zbytočné chyby v útoku a Španielky vyrovnali na 10:10.

Domáce potom opäť pridali a po najdlhšej výmene v zápase viedli 12:10. Michaela Abrhámová dokázala úspešne zblokovať Španielky a zvýšila na rozdiel 5 bodov (19:14). Slovenky zvládli aj tretí set výsledkom 25:21.

radosová, palgutová, koseková Čítajte viac Európa sa má na čo tešiť! Slovenky ju očaria krásou

Michal Mašek, tréner SR: "Chceli sme dnes vyhrať a výsledok 3:0 je len príjemným plusom. Dlho sme sa pripravovali na tento zápas. Klobúk dole, že po všetkých situáciách v kvalifikácii sme to dokázali zvládnuť. Chválim celý realizačný tím za prípravu a dievčatá za prístup. Sme na ME, vyhrali sme nad Španielskom a vedieme skupinu.

Museli sme hrať trpezlivo, zodpovedne v obrane a vyšlo to úplne perfektne. Náš cieľ bolo vyhrať skupinu a dnešným víťazstvom sme sa k tomu výrazne priblížili. Španielky sú však v rebríčku pod nami, preto by som víťazstvo nepreceňoval.

Splnili sme našu úlohu, no je pred nami ešte strašne veľa práce. Zajtra si dáme voľný deň po dlhšom čase, oddýchneme si a v piatok už naplno trénujeme, aby sme nič nepodcenili v Lotyšsku."

Nikola Radosová, smečiarka SR: "Pocit po zápase je výborný aj vďaka tomu, že sa nám podarilo naplniť popradskú arénu. Podľa mňa to bolo v Španielsku rovnaké, tam nás však zatlačili oni a nevedeli sme nájsť svoju hru.

Na začiatku sme síce boli troška nervózne a nezložili sme viac lôpt, no potom sa to zlepšilo a bodovali sme. Tabuľkovo sme pred zápasom v Lotyšsku veľký favorit. Chcem to tam potvrdiť, zostať koncentrované a zobrať tri sety."

Karin Palgutová, kapitánka SR: "Myslím si, že nám pomohlo víťazstvo v prvom sete, ktoré bolo veľmi tesné. Výraznou mierou k tomu prispeli aj diváci a atmosféra v aréne. Španielky potom poľavili v koncentrácii a výkone, čo nám uľahčilo zvyšný priebeh zápasu.

Súperky sú známe silným stredom siete, keďže však nezvládali prihrávku, nedarilo sa im zatlačiť nás a ustrážili sme ich. Oproti výkonu v Španielsku bol hlavný rozdiel v útoku a servise, nerobili sme toľko chýb. Dobre sme sa vyrovnali so zraneniami v tíme, zastúpili sme sa navzájom a už to vyzerá tak, ako by sme si predstavovali. V Lotyšsku to nebude rovnako ľahké ako doma, ale urobíme maximum pre víťazstvo."

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské volejbalistky #ME 2023 vo volejbale žien