Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obráti sa Grinerová na Putina? Prepusťte ju, vyzýva aj ruská športovkyňa

Basketbalistky Phoenix Mercury a Connecticut Sun držali pred nočným zápasom v zámorskej WNBA 42 sekúnd ticha, aby tak podporili svoju kamarátka Brittney Grinerovú, ktorú vo štvrtok v Rusku odsúdili na deväť rokov väzenia za pašovanie a prechovávanie drog.

05.08.2022 14:06
USA Basketbal WNBA Grinerová solidarita Foto: ,
Basketbalistky Phoenix Mercury a Connecticut Sun držali pred nočným zápasom v zámorskej WNBA 42 sekúnd ticha, aby tak podporili svoju kamarátku Brittney Grinerovú.
debata (5)

Tridsaťjedenročná pivotka je hráčka Mercury, kde nosí na drese práve číslo 42. Počas skrátenej minúty ticha vyhŕkli slzy na tvár hráčkam z oboch tímov a uväznenú športovkyňu hlasito podporili aj fanúšikovia v Mohegan Sun Aréna sloganom: „Prineste ju domov!“

Trénerka Mercury Vanessa Nygaardová uviedla, že sledovať, ako jej hviezdna hráčka spoznala rozsudok, bolo zničujúce, i keď to nebolo prekvapivé.

Športoví hriešnici chodili do basy za kadečo Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Bob Hewitt, austrálsky tenista, ktorý neskôr...

„Vedeli sme, že to príde, boli sme na to pripravené. Nevkladali sme nádeje do ruského súdneho systému. Pôjdeme na kurt a odohráme tento zápas, ale ako sa na neho máme sústrediť?“ pýtala sa pred stretnutím, ktoré nakoniec vyhral Connecticut 77:64.

Grinerovú vo štvrtok súd v Chimki uznal vinnou z pašovania a držby značného množstva narkotík. Sudkyňa Anna Sotnikovová jej nariadila aj zaplatiť pokutu vo výške jeden milión rubľov (cca 16.000 eur).

Víťazku WNBA a dvojnásobnú olympijskú víťazku zadržali vo februári na moskovskom letisku Šeremetievo, keď jej v batožine našli náplne s konopným olejom.

711963018 Čítajte viac Nemilosrdný ruský súd. Grinerovú odsúdili, ostrá kritika od Bidena

V Rusku hrala už niekoľko rokov mimo sezóny WNBA v klube UMMC Jekaterinburg. Minulý týždeň priznala, že ich mala, ale uviedla, že nemala žiadny zločinný úmysel a tvrdila, že ich prítomnosť bola spôsobená unáhleným balením. V ruskom súdnom systéme sa priznaním viny automaticky nekončí súdny proces.

Štvrtkový verdikt vyvolal značnú vlnu nevôle v USA, odsúdili ho prezident Joe Biden ako aj komisári WNBA a NBA Cathy Engelbertová a Adam Silver.

Grinerovú podporila aj ruská futbalistka Nadežda Karpovová, ktorá v minulosti hrala za národný tím a momentálne pôsobí v Espanyole Barcelona.

Donald Trump Čítajte viac Trump kritizuje americkú vládu. Tŕňom v jeho oku je výmena s Rusmi

„Prepusťte Brittney Greinerovú!!!,“ napísala na sociálnych sieťach.

Karpovová v júni ako prvá ruská futbalistka otvorene deklarovala svoju homosexualitu. Už dlhodobo kritizuje prezidenta Ruska Vladimira Putina a ostro sa vyjadruje k ruskej invázii na Ukrajinu.

Grinerová si rozsudok vypočula bez emócií, no podľa jej obhajcov bola z verdiktu veľmi sklamaná.

Športovkyňa má teraz 10 dní na to, aby podala prípadné odvolanie. Právnici očakávajú, že sa tak stane počas nasledujúceho týždňa. Zástupcovia basketbalistky tiež priznali, že zvažujú viaceré možnosti, vrátane žiadosti o odpustenie trestu u Putina.

Bezprostredne po vynesení rozsudku americký prezident Joe Biden uviedol, že ide o neprijateľný verdikt, ktorý prišiel v čase rastúceho napätia medzi USA a Ruskom v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

„Vyzývam Rusko, aby ju prepustilo a mohla byť s jej manželkou, milovanými, priateľmi a spoluhráčkami,“ povedal Biden.

Americká vláda už skôr začala pracovať na tom, aby basketbalistku v prípade uväznenia spolu s Paulom Whelanom odsúdeným v Rusku za špionáž vymenili za ruského priekupníka so zbraňami Viktora Bouta známeho aj pod prezývkou „Obchodník so smrťou“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová