Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel jeden z najúspešnejších v histórii. V zámorí vybojoval 11 titulov

Vo veku 88 rokov zomrel v nedeľu legendárny americký basketbalista a člen Siene slávy NBA Bill Russell.

01.08.2022 09:37
Bill Russell. Foto:
Bill Russell.
debata

Niekdajší slávny pivot bol lídrom dynastie Bostonu Celtics, ktorá v rokoch 1957–1969 vybojovala 11 titulov v zámorskej profilige.

Russell získal päťkrát cenu pre najužitočnejšieho hráča súťaže, dvanásťkrát sa predstavil v All Star exhibícii. Počas 13-ročnej kariéry v NBA priviedol Celtics k 11 majstrovským titulom, pričom posledné dva získal ako hrajúci tréner.

FB Nikola Pekovic Čítajte viac Bol európskou jednotkou. Exbasketbalista NBA má blízko k mafii

Stal sa prvým koučom čiernej farby pleti v americkom profesionálnom športe. O jeho úmrtí informovala na sociálnej sieti jeho rodina, príčina smrti nie je známa. „Bill Russell, víťaz víťazov v dejinách amerického športu, zomrel v pokoji v blízkosti svojej manželky Jeannine,“ píše sa v stanovisku na Russellovej stránke na twitteri.

Russella v roku 1980 zvolili basketbaloví novinári za najlepšieho hráča v histórii NBA. „Bol priekopník ako hráč, ako šampión, ako prvý tréner čiernej farby pleti v NBA a ako aktivista. Vydláždil cestu a ukázal príklad každému hráčovi čiernej farby pleti, ktorý po ňom prišiel do ligy, vrátane mňa. Svet prišiel o legendu, nech odpočíva v pokoji,“ povedal ďalší člen Siene slávy a šesťnásobný víťaz súťaže Michael Jordan.

619571940 Čítajte viac Pre sprej som stratil rok kariéry. Hráč vysvetlil dopingový prešľap

Rodák z Louisiany bojoval za práva Afroameričanov, zúčastnil sa aj na slávnom Pochode na Washington v roku 1963, na ňom Martin Luther King vystúpil so slávnym prejavom, ktorý vošiel do histórie pod názvom „I Have a Dream“ (Mám sen).

Bývalý prezident USA Barack Obama mu v roku 2011 udelil Prezidentskú medailu slobody. „Svet stratil obra, taký, aký bol Bill vysoký, jeho odkaz ako hráča aj ako človeka siaha omnoho vyššie. Viac než ktokoľvek iný vedel, čo si to vyžaduje, ak chce človek víťaziť. Na palubovke bol najväčší šampión v basketbalovej histórii. Mimo neho bol zástanca ľudských práv, ktorý pochodoval s Dr. Kingom a stál po boku Muhammada Aliho,“ povedal Obama.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NBA #basketbal #Boston Celtics #Bill Russell