Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zadržiavame ju neprávom? Rusi sa cítia dotknutí, Američanom poslali odkaz

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová považuje za neúctivé vyhlásenia americkej vlády o tom, že basketbalistku Brittney Grinerovú zadržiavajú v moskovskom väzení neprávom.

23.07.2022 13:01
Brittney Grinerová Foto: ,
Brittney Grinerová na súde v Moskve.
debata (33)

Tridsaťjedenročná pivotka sa už na súde priznala k pašovaniu a prechovávaniu drog, aj keď poprela svoj úmysel porušiť zákon.

Vo vyšetrovacej väzbe je od 17. februára, keď jej po prílete do krajiny našli v batožine zakázaný konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Brittney Grinerová Čítajte viac V Rusku zakázané, v Arizone nie. Američanka predložila dôkaz na obhajobu

"Ak americký občan pašuje drogy na našom území a nepopiera to, mal by podliehať ruským zákonom a nie tým, ktoré platia v San Franciscu, New Yorku alebo Washingtone.

To, že v niektorých štátoch USA sú drogy už dlho legálne a všetci občania sa stanú závislými, neznamená, že všetky ostatné krajiny musia postupovať rovnako," uviedla Zacharovová na margo obvinenej Grinerovej.

V prípade dokázania viny jej hrozí trest odňatia slobody až na 10 rokov.

Súdny proces s dvojnásobnou olympijskou víťazkou bude pokračovať 26. júla.

Brittney Grinerová Čítajte viac Grinerovú podporili aj Rusi. Nech sa to skončí priaznivo, znie z klubu

Právnička Maria Blagovolinová predložila súdu lekárske povolenie pre Grinerovú na použitie konopných prípravkov na zdravotné účely, mali jej vraj pomôcť s tlmením bolesti.

Štvornásobnú víťazku Euroligy žien obhajovali pred súdom aj jej spoluhráčky a riaditeľ ruského klubu UMMC Jekaterinburg, v ktorom tiež pôsobila.

Šance Grinerovej na prepustenie z väzenia znižuje štatistika, podľa ktorej ruské súdy oslobodia len jedno percento obžalovaných osôb. Navyše, na rozdiel od USA, v Rusku sa môžu oslobodzujúce rozsudky zrušiť.

Americká basketbalistka Brittney Grinerová na... Foto: SITA/AP, Rick Scuteri
Brittney Grinerová Americká basketbalistka Brittney Grinerová na archívnej snímke.

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa s ruskou stranou neúspešne pokúša dohodnúť na výmene Grinerovej za iného väzňa.

Obe krajiny majú napäté vzťahy, ktoré sa vyostrili koncom februára, keď Rusi s pomocou Bielorusov vojensky napadli Ukrajinu. Bolo to len týždeň po zadržaní Grinerovej.

Podľa ruskej špecialistky na medzinárodné občianske právo Marie Jarmušovej bude Grinerovej výmena možná len v prípade, že ju usvedčia a odsúdia. Potom musí požiadať o prezidentskú milosť.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
33 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová