Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sto dní v ruskom väzení. Manželka hviezdnej Američanky posiela odkaz Bidenovi

Hráčky zámorskej WNBA a predstavitelia hráčskej asociácie WNBPA vyzvali na prepustenie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, ktorú už vyše tri mesiace väznia v Rusku.

29.05.2022 10:28
Brittney Grinerová Foto:
Brittney Grinerová s manželkou Charelle na snímke z októbra 2021.
debata (26)

V sobotu uplynulo presne sto dní od zadržania 32-ročnej pivotky.

„V tento deň vyzývame každého, aby využil svoje platformy a upozornil na protiprávne zatknutie BG,“ uviedla WNBPA vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala agentúra AFP.

Na sociálnych sieťach sa pridali so svojimi výzvami aj hráči NBA.

„Brittney Grinerovú nelegálne zadržali v Rusku. Žiadam Biely dom, aby okamžite stanovil priority ohľadom bezpečného návratu Brittney domov,“ napísal na sociálnej sieti Kyrie Irving z Brooklynu Nets.

Brittney Grinerová Čítajte viac Putá a sklonená hlava. Snímky z Moskvy sú pre Američanov ranou do brucha

Manželka Grinerovej Cherelle verí, že americký prezident Joe Biden môže využiť svoju moc na to, aby ju oslobodil:

"Je tu jedna osoba, ktorá ju z väzby môže dostať. A tou je náš prezident. Má tú silu. Len si tak hovorím – prečo ju nepoužijeme? Použite ju, súrne.

Očakávame, že na to využije svoju moc. Momentálne som v pozícii úplnej zraniteľnosti. Musím dôverovať ľuďom, ktorých som do 17. februára vôbec nepoznala."

V Good Morning America ďalej prezradila, že hovorila s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom a komisármi NBA či WNBA. „Je mi hrozne ľúto, čím prechádza. Zabíja ma to,“ zdôverila sa.

Iba nedávno Grinerovej predĺžili v Rusku vyšetrovaciu väzbu o ďalší mesiac. Relatívne krátke predĺženie väzby naznačuje, že prípad by sa čoskoro mohol dostať pred súd.

Dvojnásobná olympijská šampiónka a štvornásobná víťazka Euroligy je od 17. februára vo väzení za to, že v jej batožine po prílete na moskovské letisko našli konopný olej ako náplň do elektronickej cigarety.

Ten je v Rusku zakázaný. Skúsená pivotka tímu WNBA Phoenix Mercury a ruského Jekaterinburgu čelí obvineniu z pašovania drog. V prípade dokázania viny jej hrozí až desať rokov za mrežami.

V máji ministerstvo zahraničných vecí USA vyhlásilo, že „Rusko zatklo americkú občianku Brittney Grinerovú protiprávne“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Brittney Grinerová