Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi majú titul po sedmičke v samom závere. EHF chváli organizátorov

Hádzanári Švédska sa stali majstrami Európy. Vo finále ME v Budapešti zdolali Španielov 27:26, čím ich zastavili na ceste za zlatým hetrikom. Zlatý gól Švédov strelil v poslednej sekunde z trestného hodu Niclas Ekberg.

30.01.2022 20:06 , aktualizované: 20:52
Švédsko, hádzaná Foto: ,
Švédski hádzanári oslavujú zisk titulu majstrov Európy.
debata (1)

Pre Švédov je to piaty európsky titul v histórii. Bronzové medaily získali hráči Dánska, ktorí v stretnutí o 3. miesto zdolali Francúzsko 35:32 po predĺžení.

Ocenenie pre najužitočnejšieho hráča si odniesla stredná spojka Islandu Jim Gottfridsson. Pre Švédov je to 6. medaila z ME v histórii.

Okrem piatich zlatých majú aj jednu striebornú. Španieli získali na európskom šampionáte deviaty cenný kov. Ich medailová bilancia je 2–5–2.

Turnaj vyvrcholil v Budapešti, no dejiskom skupinovej fázy boli aj Bratislava a Košice. V Bratislave sa hrali zápasy v základných skupinách D a E a aj jedna z dvoch skupín hlavnej fázy.

Košická Steel aréna hostila iba zápasy základnej F-skupiny, v ktorej štartovali aj domáci reprezentanti. Slovenský tím obsadil konečné 18. miesto. Počas svojej 4. účasti na ME dosiahol premiérové víťazstvo, keď 15. januára zdolal Litvu 31:26.

V roku 2024 sa európsky šampionát uskutoční v Nemecku.

Finále:

Švédsko – Španielsko 27:26 (12:13)
Góly: Ekberg 5, Bergendahl 5, Wanne 4, Gottfridsson 3, Carlsbogard 2, Claar 2, Darj, Chrints, Palicka, D. Pettersson – Figueras 6, Gómez 6, Tarrafeta 5, Fernandez 4, Guardiola 2, Casado, Maqueda, Canellas. Rozhodovali: Schulze, Tönnies (obaja Nem.), vylúčení: 3:4, 7 m hody: 7/4 – 4/4, ŽK: 2:0

O 3. miesto:

Dánsko – Francúzsko 35:32 po predĺžení (13:14, 29:29)
Góly: Holm 10, Kirkelokke 5, Lauge Schmidt 4, Saugstrup 3, Svan 3, Mensing 3, Hald Jensen 2, Mensah Larsen 2, Landin Jacobsen 2, E. Jacobsen – Mahe 8, Descat 7, Lenne 5, Tournat 4, Kounkoud 3, Mem 3, Fabregas, Richardson. Rozhodovali: Horáček, Novotný (obaja ČR), vylúčení: 4:2, 7 m hody: 3/3 – 1/0, ŽK: 1:0, 10.021 divákov.

Švédi boli takmer po celý prvý polčas vo vedení, ale napokon ho vyhrali Španieli. Severania sa v úvode viackrát dostali do tesných náskokov, ale Španieli vždy dotiahli a Figueras v 15. minúte vyrovnal na 6:6.

Aj v ďalšom priebehu prvého polčasu to boli Švédi, kto sa dostal do vedenia, štyrikrát aj o dva góly, ale od stavu 11:9 zabrali Španieli. Strelili tri góly po sebe a Figueras ich prvýkrát v zápase poslal do vedenia – 11:12.

Na vyrovnávajúci gól Claara stihol ešte do prestávky odpovedať najlepší pravý krídelník turnaja Gómez – 12:13.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EHF EURO (@ehfeuro)

Španieli v úvode druhého dejstva zvýšili náskok na dva góly. Švédi doťahovali a trikrát po sebe vyrovnali (17:17, 18:18, 19:19). Španielom následne nevyšli dve ofenzívne akcie a do vedenia išli Švédi.

Pettersson upravil na 20:19 a jeho tím následne päťkrát gólovo odpovedal na vyrovnávajúce góly Španielov. Tí dotiahli aj dve dvojgólové manká (25:23, 26:24).

Dramatický zápas mal napokon rozuzlenie ešte v riadnom hracom čase. Po faule na Lagergrena mali Švédi v poslednej sekunde trestný hod. Niclas Ekberg z neho rozhodol o titule Švédov.

Wiederer: Zápasy najvyššej úrovne

Predstavitelia Európskej hádzanárskej federácie (EHF) pochválili slovenských a maďarských organizátorov 15. majstrovstiev Európy, ktorí podľa nich zvládli náročné výzvy v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Prezident EHF Michael Wiederer vyzdvihol aj vysokú kvalitu šampionátu, osobne si nepamätá, že by videl toľko špičkových a tesných stretnutí na najvyššej úrovni.

Vladimír Rančík Čítajte viac Pandémia zasiahla šampionát. Ale otvárala aj dvere

"Som skutočne šťastný, že za súčasných okolností tu vidím vás, tímy a divákov. V uplynulých dvoch rokoch sme boli v náročnej situácii, ale podarilo sa nám usporiadať všetky významné podujatia. Tie dokážeme aj v týchto časoch zorganizovať na uspokojivej úrovni.

Hygienický koncept sa implementoval v rôznych časoch, ale potom sa objavil variant omikron, takže sme sa museli prispôsobiť. Tieto výzvy boli nečakané, preto blahoželám organizátorom za ich pripravenosť prispôsobiť sa zásadným situáciám," uviedol šéf EHF na záverečnej tlačovej konferencii v Budapešti.

"Vlády jednotlivých krajín v celej Európe deň čo deň prispôsobujú svoje pravidlá v súvislosti s pandémiou, rovnako to bolo aj teraz. Tu sa zúčastnilo na ME 24 tímov z rôznych prostredí, s rôznou mentalitou a prístupom.

Museli sme na to nájsť rovnováhu, bola to výzva pre všetky delegácie. Zvládli sme to spolu s organizátormi a zúčastnenými federáciami. Odohrali sa všetky zápasy a nepamätám si, že by som videl toľko špičkových a tesných stretnutí na najvyššej úrovni. Sme vďační hráčom, ktorí dali do toho svoju dušu.

Môžeme byť hrdí. Bol to šport najvyššej úrovne. Ďakujem obom organizátorom za neustálu podporu," povedal Wiederer podľa webu slovakhandball.sk.

SR Hádzaná ME F Skupina Slovensko Litva KEX Čítajte viac Slováci začnú boj o MS proti Belgičanom. Ak uspejú, dostanú šancu na odplatu

EHF i predstavitelia národných zväzov usporiadateľských krajín sa zhodli, že uplynulé dni na ME 2022 stáli organizátorov v súvislosti s pandémiou koronavírusu veľa úsilia, ale napokon všetko zvládli k spokojnosti.

"Keď sme v júni 2018 získali právo usporiadať EHF EURO 2022, mali sme veľké plány a ciele, predovšetkým znovu naštartovať náš šport doma na Slovensku. To sme ešte netušili, že sa z hľadiska organizácie stane najťažším šampionátom v histórii.

Celá organizácia bola každodenným bojom. Vždy, keď sme dúfali v koniec pandémie, prišli nové problémy, ale nikdy sme nestratili vieru. Ani vtedy, keď sme mali na Slovensku lockdown.

Maďarsko nás neustále podporovalo, bolo spoľahlivým partnerom a našli sme v ňom priateľa, ktorý nám pomohol vo všetkých situáciách," vyjadril sa prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša, ktorý vyzdvihol spoluprácu s maďarskou stranou.

Tá aj v náročných situáciách počas príprav deklarovala, že chce dokončiť šampionát spoločne so Slovenskom.

SR šport hádzaná ME muži hlavná Švédsko Nórsko BAX Čítajte aj Švédskym hádzanárom zavadzalo auto. Posunuli ho rukami

Maďarských organizátorov na tlačovej konferencii zastupovala Gabriella Horváthová.

"V nedeľu dospeje naša dlhá cesta k svojmu koncu. Bolo to veľmi zložité a náročné obdobie, za ktorým stálo veľké úsilie mnohých ľudí a pre nás to bola obrovská česť organizovať takéto podujatie.

Ukázali sme entuziazmus a nadšenie, zároveň sme chceli naplniť všetky očakávania aj napriek nečakaným situáciám a výzvam pre COVID-19. Boli sme v neustálom kontakte s EHF a tímami, snažili sme sa čeliť všetkým potrebám a výzvam.

Urobilo sa viac ako 15.000 testov na koronavírus s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie pre všetkých účastníkov. V nových arénach v Budapešti a Szegede sme mali skvelú atmosféru, utvorili sme nový rekord v zápasoch hlavnej fázy bez hostiteľov šampionátu, hoci, samozrejme, by som rada videla hrať našu reprezentáciu.

Ďakujem EHF za skvelú spoluprácu a neustálu podporu, vďaka patrí aj vláde, partnerom, našim slovenským priateľom, všetkým federáciám a tímom, ako aj 700 dobrovoľníkom. Môžeme byť veľmi hrdí na tento šampionát, pre nás všetkých skvelý," uviedla generálna sekretárka Maďarského zväzu hádzanej.

Igor Nemeček Čítajte aj Potrebovali autobus. Hráči sa ním vozia dvesto metrov

Generálny sekretár EHF Martin Hausleitner vyzdvihol, že vďaka novým konceptom vysielania a novým projektom mediálnych a marketingových partnerov Infront a DAZN zaznamenali pôsobivé čísla v oblasti TV a digitálnej aktivácie.

"Dostali sme sa do 114 krajín. V Dánsku dosiahlo EHF EURO 2022 podiel na trhu 74 percent, v Chorvátsku malo viac ako milión fanúšikov a 50 percent televíznych divákov, viac ako päť miliónov divákov sledovalo v televízii zápasy nemeckej reprezentácie.

Okrem toho sme dosiahli 200 miliónov digitálnych kontaktov a v porovnaní s rokom 2020 sme tieto čísla zdvojnásobili," prezradil Hausleitner.

"Tento šampionát podčiarkol dôležitosť súťaže národných tímov, všetky pohľady v Európe sa upierali na náš šport.

Poďakovanie patrí organizátorom z oboch krajín, ktorí zorganizovali tento šampionát, ktorý bol dôležitým základom nášho športu z hľadiska infraštruktúry hádzanej v Maďarsku a na Slovensku.

Sme tu v budúcom chráme európskej hádzanej – v Budapešti máme jednu z najlepších hádzanárskych arén v Európe," vyhlásil prvý viceprezident EHF Predrag Boškovič.

All Star tím ME

brankár: Viktor Hallgrimsson (Island)
ľavé krídlo: Miloš Vujovič (Čierna Hora)
ľavá spojka: Mikkel Hansen (Dánsko)
stredná spojka: Luc Steins (Holandsko)
pravá spojka: Mathias Gidsel (Dánsko)
pravé krídlo: Aleix Gómez (Španielsko)
pivot: Johannes Golla (Nemecko)
najlepší obranca: Oscar Bergendahl (Švédsko)
najužitočnejší hráč (MVP): Jim Gottfridsson (Švédsko)

Konečné poradie ME 2022: 1. Švédsko, 2. Španielsko, 3. Dánsko, 4. Francúzsko, 5. Nórsko, 6. Island, 7. Nemecko, 8. Chorvátsko, 9. Rusko, 10. Holandsko, 11. Čierna Hora, 12. Poľsko, 13. Česká republika, 14. Srbsko, 15. Maďarsko, 16. Slovinsko, 17. Bielorusko, 18. SLOVENSKO, 19. Portugalsko, 20. Rakúsko, 21. Litva, 22. Severné Macedónsko, 23. Bosna a Hercegovina, 24. Ukrajina

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 v hádzanej #švédski hádzanári