Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbajú profesionálne podmienky. Dosiahli sme malý zázrak

Kvalitná defenzíva. Vysoká efektivita. A polčasová prestávka ohraničená dvomi gólovými signálmi. Slovenskí futsalisti zdolali v sobotu Chorvátsko 5:3 a pri premiére na majstrovstvách Európy postúpili do štvrťfinále, v ktorom v utorok (20.00) vyzvú Španielsko.

30.01.2022 13:19
Peter Kozár Foto:
Peter Kozár.
debata

„Môžeme to nazvať malým zázrakom,“ tvrdí kapitán a rekordér národného tímu v počte štartov Peter Kozár (35).

Ako ste zaspávali po historickom postupe?

Náročnejšie, ale nakoniec sa mi to podarilo. Bol som emocionálne i fyzicky vyšťavený.

Bola aj drobná oslava?

Dali sme si nejaké pivo, zaspievali si. Žiadne veľké oslavy sa nekonali, turnaj sa pre nás nekončí. Vedeli sme, že ak vyhráme, vojdeme do histórie. Verili sme si, lebo to bola hrateľná skupina. Vyhrali sme zápas o všetko.

Vďaka čomu ste ho zvládli?

Vďaka kvalitnej defenzíve. Taktika bola brániť najväčšie hviezdy súpera. Navyše, chceli sme dať prvý gól, aby sme sa im trochu dostali do hlavy.

Proti Poliakom vám chýbala väčšia efektivita. S Chorvátmi to bolo lepšie…

Presne. Vieme si pripraviť šance, máme na to kvalitu. Najdôležitejšie však je, či aspoň z každej druhej dáme gól. Proti Chorvátom nám to vyšlo.

Skórovali ste v záverečných sekundách prvého polčasu. Bol to nacvičený signál?

Každá štandardná situácia je nacvičená. Máme viacero signálov. Vyšlo nám to parádne. Prihrávka bola vynikajúca, trafil som to. Väčšinou je to s Tomášom Drahovským naopak, teraz ma milimetrovo našiel on.

Dali ste gól do šatne aj krátko po návrate z nej. Bol tretí presný zásah taktiež dopredu pripravený?

Áno. Rozohrali sme loptu, natlačili sa pred bránku a signál vyšiel skvele.

Zlomili práve tieto dva góly súpera?

Chorváti v prvom polčase vyrovnali na 1:1, mali v rukách postupový výsledok. Dostali gól do i zo šatne a to ich nalomilo, hoci majú v tíme značnú kvalitu. Museli hrať riskantnejšie, otvorili hru a z brejkov sme dali ešte dva góly.

Čo postup medzi najlepšiu osmičku znamená pre slovenský futsal?

Malý zázrak. Posledné roky nepracujeme v profesionálnych podmienkach. Verili sme však, že môžeme s pokorou a vďaka tvrdej práci postúpiť do štvrťfinále.

Tomáš Drahovský Čítajte viac Debutujúci Slováci sú vo štvrťfinále ME! Historický úspech, tešil sa tréner

Naše zápasy sú v televízii, propagujú sa, dostali sme sa do povedomia. Dúfam, že sa to zapáči deťom, mladým a pôjdu si futsal vyskúšať. V porovnaní s futbalom sme malý šport, ale stále je to veľká zábava.

Aj vaša cesta k futsalu viedla cez futbal?

Áno. Popri futbale som hrával futsalové súťaže v Košiciach s partiou na strednej škole. Všimli si ma v jednom z dvoch tamojších profesionálnych kluboch. Odvtedy som chodieval po svete. Videl som miesta, o ktorých som ani nesníval. Pozeral som na ne s otvorenými ústami.

Hrám aj za reprezentáciu. Nikdy som o niečom podobnom nesníval. Odporúčam mladým, aby to skúsili. Niekto si ich všimne a môžu chodiť na šampionáty – do 17 či 19 rokov, ale aj na seniorské.

Dá sa z futsalovej výplaty vyžiť?

Ja som, podobne ako väčšina tímu, profesionál. Nechodím do práce, futsalom sa roky živím. Ostatní ho musia skĺbiť s robotou.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Tréner Marián Berky sa dostal medzi desiatku najlepších trénerov sveta. Vďaka čomu?

Má množstvo skúseností. Vníma hru, študuje ju. Vie nám pomôcť. Nastavuje ideálnu taktiku. Vyberá správne typy hráčov, aby sme ju vedeli realizovať a pasovali do partie či koncepcie.

Má podiel na tomto úspechu. Medzi najlepšiu desiatku svetových trénerov sa dostal zaslúžene. Za ostatné dva roky sme sa výrazne posunuli.

V reprezentácii ste odohrali 123 zápasov. Tešíte sa ten životný proti Španielom?

Jasné, je to pre nás odmena za tvrdú prácu. Španielsko je vo futsale pojem číslo jeden. O level či dva vyššie ako súperi, s ktorými sme hrali. Budeme si to užívať a bojovať. Máme dostatok skúseností, určite nedáme kožu lacno.

Čím sa pokúsite prekvapiť favorita?

Recept je rovnaký ako proti Chorvátom, čiže defenzíva a efektivita vpredu, ale oboje krát dva. Možno niečo zmeníme a skúsime hrať bez brankára, aby sme otupili ich tlak.

Skalp favorita a postup slovenských futsalistov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hráči Slovenska a Chorvátska pred vzájomným...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futsal #Peter Kozár