Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debutujúci Slováci sú vo štvrťfinále ME! Historický úspech, tešil sa tréner

Slovenskí futsalisti postúpili na ME v Holandsku do štvrťfinále. Účasť medzi najlepšou osmičkou si zabezpečili sobotným víťazstvom 5:3 v Groningene nad Chorvátskom v záverečnom zápase C-skupiny.

29.01.2022 16:11 , aktualizované: 19:22
Tomáš Drahovský Foto:
Autor dvoch slovenských gólov Tomáš Drahovský v súboji s Frankom Jelovčičom.
debata (9)

Zverenci Mariána Berkyho obsadili v tabuľke druhé miesto so ziskom štyroch bodov za Ruskom, ktoré ovládlo skupinu s plným počtom 9 bodov.

Slováci pretavili hneď ich prvú účasť na veľkom turnaji na prienik do vyraďovacej fázy.

Vo štvrťfinále si v utorok 1. februára zmerajú sily s víťazom D-skupiny. Stalo sa ním Španielsko po hladkom triumfe 8:0 nad Gruzínskom.

C-skupina:

Slovensko – Chorvátsko 5:3 (2:1)
Góly: 8. a 35. Směřička, 21. a 28. Drahovský (druhý z pen.), 20. Kozár – 15. Postružin, 36. Horvat, 38. Jelovčič. ŽK: Ševčík, Doša (obaja SR). Rozhodovali: Ošomkov (Est.) – Bugenko (Mold.), Manzione (Tal.)
SR: Karpiak (Oberman) – Rick, Kozár, Doša, Drahovský – Serbin, Ševčík, Směřička, Zdráhal, Zaťovič, Brunovský, Čeřovský, Ostrák
Chorvátsko: Luketin (Primič) – Jelovčič, Marinovič, Novak, Postružin – Kanjuh, Kustura, Duras, Jurlina, Čekol, Horvat, Sekulič

Ďalší výsledok: Rusko – Poľsko 5:1 (2:1)

    Z V R P S B
1. Rusko 3 3 0 0 16:2 9
2. Slovensko 3 1 1 1 8:12 4
3. Chorvátsko 3 1 0 2 6:10 3
4. Poľsko 3 0 1 2 4:10 1

Favorizovaní Chorváti, ktorým na postup stačil aj nerozhodný výsledok, sa mohli ujať vedenia v 7. minúte. Po vyšachovaní obrany mal Sekulič pred sebou odkrytú bránku, no Ševčík v poslednej chvíli zblokoval jeho pokus.

Skalp favorita a postup slovenských futsalistov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Hráči Slovenska a Chorvátska pred vzájomným...

Už o chvíľu zahrmelo na opačnej strane palubovky, kapitán Kozár šikovne otočil hru na voľného Směřičku a ten aj s prispením žrde prekonal Luketina – 1:0. Chorvátov inkasovaný gól nevystrašil, pokračovali v aktívnej hre a tlačili sa dopredu.

V 12. minúte podržal svoj tím Drahovský, ktorý po strele Jelovčiča zastúpil Karpiaka pred bránkovou čiarou. Chorváti vyrovnali v 15. minúte, na konci rýchlej akcie do otvorenej obrany bol Postružin – 1:1.

Futsal Čítajte viac Slováci už vedia, komu budú čeliť. Vychutnajte si postupové emócie

Šestnásť sekúnd pred koncom prvého polčasu však Slováci šokovali súpera gólom „do šatne“. Drahovský našiel z autu dlhočizným oblúčikom Kozára a ten efektne z prvej trafil k opačnej žrdi – 2:1.
Slovákom dokonale vyšiel vstup do druhej 20-minútovky. Po rozohrávke sa zmocnil lopty Drahovský, ktorý využil clonenie Došu pred Luketinom a tvrdou strelou z diaľky prekonal chorvátskeho brankára – 2:1.

Balkáncov tento gól úplne vyviedol z miery, nedokázali sa už vrátiť k nátlakovej hre. Naopak, náskok mohol zvýšiť Směřička, chorvátskeho brankára však nepreloboval. V 28. minúte fauloval Ševčíka v pokutovom území Jelovčič a Drahovský premenenou penaltou poslal Slovákov do trojgólového vedenia – 4:1.

Pri rovnovážnom stave Chorváti nemali nárok, v 31. minúte sa preto rozhodli pre hru bez brankára. Znížiť mohol Postružin, proti bolo brvno, na opačnej strane nechýbalo Drahovskému veľa, aby skompletizoval hetrik.

Radosť mu dvakrát za sebou prekazil Primič. V 35. minúte však chorvátsky brankár prehral hlavičkový súboj so Směřičkom, ktorý priblížil Slovákov k postupu – 5:1. Iskierku chorvátskej nádeje vykresali Horvat s Jelovčičom, záver však už obetaví Slováci ustáli a tešili sa z historického postupu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa UEFA Futsal (@uefafutsal)

Marián Berky, tréner SR: "Veľká emócia, všetci hráči aj realizačný tím sme si to po zápase užili. Relatívne jednoduché víťazstvo, išli sme za tým, chceli sme to. Bolo to veľmi náročné na psychiku, ale dosiahli sme historický úspech slovenského futsalu.

Veril som za stavu 5:1, pripravili sme sa na power play Chorvátov, mali sme ich prečítaných. Dali nám v nej dva góly, ale hrali ju veľmi dlho. Ďalej budeme hrať so Španielmi alebo Gruzíncami, ak chceme urobiť ďalší krok, musíme hrať tak ako dnes – rozumne a agresívne."

Tomáš Drahovský, autor dvoch gólov: "Bol to veľmi náročný zápas. Vedeli sme, že musíme zvíťaziť, Chorvátom stačila remíza. Od začiatku sme išli za naším cieľom, bojovali sme ako tím. Pocity sú krásne.

Zapísali sme sa do histórie. Prvýkrát sme na ME, dosiahli sme prvé víťazstvo a prvý postup do štvrťfinále. V celom zápase sme bojovali a hrali tvrdo, v dôraze sme ich prevýšili, aj keď oni viac držali loptu. Premenili sme šance a náskok sme už udržali."

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futsalisti #ME 2022 vo futsale #chorvátski futsalisti