Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pandémia zasiahla šampionát. Ale otvárala aj dvere

Európsku hádzanú pozná dobre. Bol výborný hráč, špičkový medzinárodný rozhodca i funkcionár.

27.01.2022 22:48
Vladimír Rančík Foto:
Vladimír Rančík ako delegát EHF na bratislavskom zimnom štadióne na európskom šampionáte hádzanárov.
debata

Vladimír Rančík (66) mal možnosť nahliadnuť do zákulisia európskeho šampionátu, ktorý tento víkend vyvrcholí zápasmi o medaily v Budapešti. Pôsobil v úlohe delegáta Európskej hádzanárskej federácie (EHF).

„Zažil som štyri šampionáty, vždy v úlohe rozhodcu. Delegátom na ME som bol prvýkrát, lebo donedávna som pracoval v centrále EHF vo Viedni, čo mi nedovoľovalo zúčastňovať sa na šampionátoch v tejto funkcii,“ vysvetľuje Rančík, ktorý tvoril uznávaný rozhodcovský pár s Jánom Beňom a na ME 2002 viedli aj finále Dánsko – Nórsko.

Maďarsko Budapešť šport hádzaná ME muži hlavná Čítajte viac Víťazný obrat. Olympijskí šampióni postúpili do semifinále ME

Svetová hádzaná v Bratislave

V aktuálnom turnaji mal pod palcom deväť stretnutí v Bratislave, Debrecíne i Budapešti. „Na zápas dohliadajú dvaja delegáti. Majú rôzne povinnosti, zodpovedajú za poriadok na lavičkách, štatistiku zápasu, hodnotia výkony rozhodcov… Takzvaný supervisor je v podstate šéfom zápasu.“

V tejto úlohe vystupoval aj v poslednom zápase v Bratislave. Stretli sa v ňom Švédi a Nóri a patril k najdramatickejším v celom turnaji. Nóri, ktorí boli aj súper Slovákov v košickej skupine, mali väčšinu zápasu pevne v rukách, ale v posledných sekundách podľahli gólom zo sedmičky.

„Bol to atraktívny súboj. Nóri si už v prestávke asi mysleli, že ho zvládnu, viedli o päť gólov a päť minút pred koncom o štyri, ale potom prišiel neuveriteľný finiš Švédov, ukázali väčšiu chuť, vervu, fyzické nasadenie. Prekvapili ma, rátal som, že v najsilnejšej štvorke budú Nóri,“ priznáva Rančík.

Podľa neho úroveň výrazne neovplyvnila ani pandémia. EHF sa napriek mnohým pozitívnym testom rozhodla urobiť maximum, aby sa turnaj dohral.

"Videli sme špičkovú svetovú hádzanú. Modernú a dynamickú. Koronavírus negatívne zasiahol do priebehu ME, ale otvoril aj dvere novým hráčom, ktorí by si tu inak nezahrali. Bola to z núdze cnosť.

SR šport hádzaná ME muži hlavná Švédsko Nórsko BAX Čítajte viac Drámy v Bratislave. Ďalší semifinalisti sú známi, Nóri bronz neobhája

Objavili sa mladí, menej známi, ale talentovaní hráči, ktorí ukázali potenciál. Aj atmosféra, hoci oklieštená najmä u nás menšími návštevami, bola výborná. Škoda, že naši neukázali viac kvality a dynamiky, ale v tíme sa objavili tiež šikovní mladí hráči, možno nás lepšie roky ešte čakajú."

Slovensko šampionát zvládlo

Nemyslí si, že turnaj bol po častých zmenách v kádroch neregulárny.

„S týmto rizikom všetci rátali. Bolo zodpovednosťou tímov, ako si hráčov ustrážili a zabezpečili, aby mali stále čo najsilnejšiu zostavu. Covid je realita, musíme to rešpektovať, inak by sa nijaké podujatie nemohlo uskutočniť. Alebo by sa hralo absolútne bez divákov. EHF utvorila podmienky, aby sa tímy mohli so zložitou situáciou vyrovnať.“

Dánsko - Holandsko hádzaná Čítajte viac Zostali stopercentní. Dáni sa tešia na semifinále

Mali možnosť dať na nominačnú listinu až 35 hráčov a z nich mohli vyberať. „V každom tíme mali pozitívne testovaných, ale pandémia najviac prepukla v nemeckej reprezentácii, ktorá musela vymeniť až dvanástich hádzanárov,“ dodal Rančík, ktorého úspešní synovia Rado a Martin sa pustili po inej športovej ceste a reprezentovali Slovensko v basketbale.

Turnaj na Slovensku sa už skončil, Rančík zdôraznil, že reakcie na organizačnú úroveň sú pozitívne.

"Nestretol som sa s vážnejšími výhradami. Aj vzhľadom na komplikovanú situáciu prebehlo všetko nad očakávanie hladko. Bol som aj v Maďarsku, keď porovnávam, v ničom sme za ním nezaostávali.

Samozrejme, Maďari mali výhodu, do hľadiska nemali obmedzený vstup diváci. Keď do supermodernej haly v Budapešti zavítalo 20-tisíc ľudí, bol to zážitok. Pre turnaj nebolo ideálne, že domáce mužstvá nepostúpili zo skupiny. Budapeštianska hala však asi bude na záverečné zápasy plná."

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 v hádzanej #Vladimír Rančík