Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov neodpisujem. Mám obavy z časovanej bomby

Slovenskí hádzanári začali vo štvrtok cestu na svojich štvrtých majstrovstvách Európy. Pred šestnástimi rokmi ich premiérovo medzi európsku smotánku priviedol tréner Peter Hatalčík (67).

14.01.2022 10:00
Peter Hatalčík Foto: ,
Bývalý tréner reprezentantov Peter Hatalčík verí, že Slováci zabojujú o postup zo skupiny s Ruskom. Na snímke v čase, keď viedol Tatran Prešov.
debata

Na ME 2006 štartovalo len 16 tímov. Prebojovať sa na turnaj nebolo jednoduché…

Spomínam si na náročné zápasy v kvalifikácii so silným Poľskom a Rakúskom. V dvojzápase s Rakúšanmi rozhodol v náš prospech jediný gól. Ešte teraz ma oblieva studený pot…

Na šampionáte sa tím dostal do najťažšej skupiny a skončil posledný…

Mali sme smolu, vyžrebovali nám skupinu, v ktorej sme boli bez šance. Francúzi rok predtým vybojovali titul majstrov sveta. Zlato získali aj na ME 2006, vo finále zdolali Španielov, tiež účastníka našej skupiny. Francúzi nás hneď v prvom zápase v Bazileji vyškolili. S Nemcami, obhajcami titulu, sme pomerne dlho držali krok a ani výkon so Španielmi nebol najhorší.

SR Košice šport hádzaná muži ME2022 F Nórsko KEX Čítajte viac Slováci sa favorita nezľakli, v druhom polčase im došli sily

Vo výbere ste mali hráčov, ktorí teraz vedú reprezentáciu, tréner je Peter Kukučka, asistenti Daniel Valo a Rado Antl. Hovoríte spolu, radia sa s vami?

Nič sa nepýtajú, doba je taká, že mladí vedia všetko… Boli to šikovní hádzanári a už sa na nich čosi nalepilo. Viedlo ich veľa trénerov, mali sa od koho učiť. Ale nemajú toho za sebou ešte veľa a chýba im viac skúseností.

Dnes z internetu vyčítajú všetko, nájdu štatistiky, dozvedia sa veľa informácií o tisíc hráčoch… Ale niektoré veci musia zažiť na vlastnej koži, otestovať sa v rôznych situáciách v zápasoch, získať cit na taktické vedenie tímu…

Aj vy ste ako tréner začínali mladý a rýchlo ste boli aj úspešný. Vtedy to bolo jednoduchšie?

Mal som 34 rokov a viedol som ligový Tatran Prešov, ale predtým som ako tréner pôsobil v tréningovom stredisku mládeže, bol som aj asistent trénera seniorskej reprezentácie… Chýba postupnosť krokov. Ten, kto bol dobrý hráč, nemusí byť hneď aj dobrý tréner. Tak to nefunguje.

Peter Hatalčík. Foto: SITA, Ivan Fleischer
Peter Hatalčík Peter Hatalčík.

Reprezentanti si zahrali doteraz na troch ME. Posunula sa hádzaná odvtedy, čo ste s ňou prvý raz štartovali na šampionáte?

Skôr naopak – rútime sa strmhlav do priepasti. Čoraz menej mládeže sa venuje hádzanej. Vďaka entuziazmu zopár poloprofesionálov a amatérov sa však vždy nejaké talenty ako zázrakom objavia.

V mužskej hádzanej funguje na plne profesionálnej úrovni v podstate len Tatran Prešov. Má na môj vkus priveľa legionárov, menej Slovákov. Pomer by mal byť opačný. Ale keď chce majiteľ pôsobiť úspešne na medzinárodnej scéne, musí siahnuť aj po cudzincoch.

V čom vidíte príčinu, že hádzaná ustupuje zo svojich pozícií?

Keď som končil na lavičke reprezentácie, asi tri roky sme ešte profitovali z generácie Štochla, Kukučku, Vala a ďalších. Ak by sme teraz neboli spoluorganizátori ME, nikdy by sme sa na ne nekvalifikovali.

Prvým problémom je fakt, že štát kašle na šport. Len sa priživuje na úspechoch športovcov. Stačí sa porovnať so susedmi – Českom, Poľskom a najmä Maďarskom. Aj na dedinách má vybudované haly a utvorené podmienky na šport. Tam to nie je len fráza, že šport zvyšuje zdatnosť a zdravie národa.

Musím uznať, že u nás sa objavujú pokusy oživiť tréningové, športové centrá, ktoré kedysi fungovali. Investuje sa do trénerov v regiónoch. Ale chýbajú talenty, základňa sa stenčuje, neexistuje konkurenčné prostredie, potom padá aj kvalita. Problémy sa nabaľujú ako snehová guľa.

Tomáš Urban Čítajte viac Chceli sme veľký turnaj. Teraz je to boj o prežitie

Majú na aktuálnych ME hádzanári šancu postúpiť zo skupiny?

Nič tomu nenasvedčuje, naši dva roky nevyhrali ani jeden zápas. Nie som veľký optimista, ale bolo by zradné niekoho vopred odpisovať. Navyše, pred turnajom malo veľa tímov problémy s koronavírusom a chýbajú viacerí hráči.

Keď nám vypadnú piati, je to iné, ako keď ich päť vypadne Francúzom. Tí majú úplne inú základňu. Mám obavy zo súčasnej situácie. U nás mal naposledy pozitívny test asistent trénera Antl, už opustil tím. Ale dlho bol jeho súčasťou… Toto všetko je časovaná bomba.

Trúfate si tipovať, ako dopadnú Slováci?

Ak by boli aj u nás plné haly, verím, že diváci by ich hnali dopredu a vyžmýkali z nich všetky sily, šance by boli vyššie. Očakávam, že Nóri budú nad naše sily (rozhovor vznikol pred úvodným zápasom Slovákov, pozn. red.), ale Litvu by sme doma mohli zdolať.

Potom o postupe rozhodne zápas s Ruskom. Môžeme len prekvapiť. Aj Rusi mávajú slabšie dni. Keby bolo všetko dopredu nalinkované, nemusíme tento turnaj ani hrať.

Zápas Nórsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slovenskí hádzanári pred zápasom s Nórmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hatalčík #Slovenskí hádzanári #ME 2022 hádzanárov