Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Top hviezda ME zostala v šoku. Maďarov neskritizovala len ona

Už dnes odštartujú na Slovensku a v Maďarsku majstrovstvá Európy hádzanárov. Pre organizátorov je v súčasnosti veľkou výzvou a účastníci si uvedomujú, že každý jeden pozitívny prípad nakazením ochorením COVID-19 by mohol spôsobiť veľký problém.

13.01.2022 10:43 , aktualizované: 11:09
Nikola Karabatic Foto:
Hviezdny Francúz Nikola Karabatic (vľavo) v reprezentačnom drese v súboji s Nemcom Sebastianom Heymannom.
debata (12)

Tímy D-skupiny hostí mesto Szeged, z ktorého ešte pred začiatkom prišli sťažnosti. Konkrétne od Francúzov a Srbov.

Francúzske mužstvo pricestovalo do Szegedu v pondelok a zostalo šokované benevolentnými opatreniami v hoteli.

„Zarazilo nás, ba priam sme boli šokovaní, keď sme videli hostí bez rúšok. Stravujeme sa na rovnakom mieste ako oni,“ uviedol hviezdny Nikola Karabatis pre L'Equipe, jeho slová cituje aj maďarský portál Nemzeti Sport.

SR Košice šport hádzaná ME2022 muži tréning KEX Čítajte viac Zradný zápas s Nórmi. Slováci potrebujú dve výhry

Jeho rozčarovanie vyplývalo z toho, že so spoluhráčmi raňajkoval spolu s ubytovanými turistami, hoci protokol vyžaduje, aby reprezentanti jedli v izolovanej miestnosti.

„Tento postoj nie je správny pre hráčov, ktorí potia krv pre to, aby ich test nevyšiel pozitívne a mohli sa zúčastniť na turnaji,“ kýval hlavou brankár francúzskeho tímu Vincent Gerard.

Spomínaný maďarský zdroj podotýka, že prezidenta francúzskej hádzanej Philippa Banu mal generálny sekretár Európskej hádzanárskej federácie (EHF) ubezpečiť o zmenách a rýchlom vyriešení situácie.

Nielen z francúzskeho tímu prišla kritika. Na twitteri sa ozval aj tréner Srbov Toni Gerona.

„Organizácia majstrovstiev Európy je chaotická. Hostia sú v spoločných priestoroch s tímami, nie všetky tímy sú testované, prichádza k oneskoreniu testovania. Stále čakám na test, ktorý bol naplánovaný na 8.45 (príspevok zverejnil o vyše hodiny neskôr, pozn. red.). Výsledok – niektorí hráči sú už infikovaní. Ako môžeme takto hrať?" pýtal sa Gerona, kormidelník ďalšieho tímu zo szegedskej skupiny.

Tomáš Urban Čítajte viac Chceli sme veľký turnaj. Teraz je to boj o prežitie

Maďarský zväz (MKSZ) zdôraznil, že ME organizuje plne v súlade s predpismi EHF.

"Štvorhviezdičkové hotely navštívila delegácia zo všetkých zúčastnených krajín už na jeseň a odvtedy neboli vznesené žiadne námietky. Okrem toho každý pozná platnú legislatívu a covidový protokol vyžadovaný EHF v hostiteľských krajinách.

Organizátori poskytli tímom podrobné informácie a dôkladné odpovede na všetky otázky, ktoré sa objavili a všetci ich akceptovali, preto nerozumieme vyhláseniam Francúzov a Srbov," píše sa na oficiálnej facebookovej stránke MKSZ.

Ľubomír Ďuriš Čítajte viac Maďari robia šport na inej úrovni. U nás sú podmienky žalostné

Zväz doplnil, že všetky potreby účastníkov je schopný a pripravený vyriešiť.

EHF vydala vyhlásenie, v ktorom naznačila pokračujúcu spoluprácu s organizátorom „pri riešení výziev, ktoré prináša vývoj v globálnej pandémii“.

Dodala, že všetci predstavitelia v piatich dejiskách v Maďarsku a na Slovensku sú v úzkom kontakte so zúčastnenými tímami.

Poliakov zasiahol v Bratislave koronavírus

Poľskú reprezentáciu zasiahol krátko pred štartom ME koronavírus. Po prílete do Bratislavy hlásila výprava ďalších päť pozitívnych prípadov v hráčskom kádri a tréner Patryk Rombel tak musel dodatočne povolať náhradníkov.

"Krátko po príchode na Slovensko absolvovali reprezentanti ďalšie testy na prítomnosť koronavírusu. Žiaľ, ďalších päť hráčov malo pozitívny test.

Sú nimi Adam Morawski, Piotr Chrapkowski, Jan Czuwara, Kacper Adamski a Damian Przytula. Všetci piati sa cítia dobre a majú asymptomatický priebeh infekcie.

V zmysle protokolu Európskej hádzanárskej federácie zamierili do izolácie," informoval Poľský zväz hádzanej na svojej oficiálnej stránke.

Pätica infikovaných nebude môcť s istotou nastúpiť na úvodné dva duely Poliakov v základnej D-skupine v Bratislave – v piatok proti Rakúsku a v nedeľu proti Bielorusku.

V prípade, že po piatich dňoch budú mať dva po sebe nasledujúce testy negatívne, mohli by stihnúť záverečný zápas v skupine v utorok proti Nemecku.

Už pred odchodom na šampionát vypadli pre koronavírus z poľského kádra Rafal Przybylski a Dawid Dawydzik. Kouč Rombel musel núdzovú situáciu vyriešiť povolaním piatich hráčov spomedzi náhradníkov a tak do Bratislavy zamierili Melwin Beckmann, Mikolaj Czapliňski, Krzysztof Komarzewski, Maciej Zarzycki a Mateusz Zembrzycki. (TASR)

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Nikola Karabatič #srbskí hádzanári #maďarskí hádzanári #ME 2022 v hádzanej #francúzski hádzanári