Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari robia šport na inej úrovni. U nás sú podmienky žalostné

O dva týždne nastúpia slovenskí hádzanári na prvý zápas v Košiciach proti Nórsku na majstrovstvách Európy.

28.12.2021 22:17
Ľubomír Ďuriš Foto: ,
Ľubomír Ďuriš na archívnej snímke.
debata (1)

Povedie ich kapitán, stredná spojka Ľubomír Ďuriš (34). Druhý najstarší hráč patrí k najskúsenejším v súčasnom kádri. Zahral si už na šampionáte pred desiatimi rokmi v Srbsku.

Vtedy ste v národnom tíme začínali, teraz sa očakáva, že budete jedným z lídrov. Ste na to pripravený?

Teraz som v inej pozícii a aj tlak bude na mňa väčší. Ale teším sa. Mať doma šampionát, to je výnimočná vec. Podobná možnosť sa tak skoro nenaskytne. Verím, že sa turnaj uskutoční a aj dobre zahráme.

SR Hádzaná ME zraz príprava stav Kukučka BAX Čítajte viac Hádzanárov čaká na šampionáte 500 testov denne

Slováci dlho v žiadnom zápase nevyhrali. Ako vplýva tento fakt na mužstvo pred štartom ME?

Je to nepríjemné. Pred novembrovým zápasom so Srbskom som mal pocit, že sme na správnej ceste, aj na tréningoch to vyzeralo dobre, ale vysoká prehra nás opäť zrazila dole. Pozitívne veci musíme preniesť do zápasu. Dúfam, že sme mali len zlý deň.

Dá sa spoliehať na malý zázrak? Zmobilizuje tím veľké podujatie na domácej pôde?

Musíme si veriť, nastúpiť na turnaj v pozitívnom duchu, dúfam, že budeme hrať inak ako v posledných kvalifikačných a prípravných stretnutiach.

Vplýva na atmosféru v tíme aj fakt, že všetci hráči nie sú zdravotne stopercentne v poriadku?

Nepochybne. Vypadnú nám dvaja-traja, napríklad pivot, a pre nás je to citeľná strata, ani tréning už nie je kvalitný, stopercentný. Nejde o veľké zranenia, skôr malé šrámy. Ale to tiež patrí k športu a musíme si s tým poradiť.

Nemecko Hádzaná Muži MS Čítajte viac Čo to hovorí? Popleteného šéfa hádzanej po finále vypískali

Hrozí, že sa bude hrať bez divákov a stratíte jednu z mála výhod, ktoré domáce prostredie ponúka. Ako vnímate túto situáciu?

Neviem si to predstaviť. Stále dúfam, že vláda rozhodne, že diváci budú môcť prísť na zápasy. Špeciálne náš tím túto podporu potrebuje. Šampionát sa robí pre ľudí, takúto možnosť dlho nebudú mať, ME majú byť aj propagáciou hádzanej.

Veľakrát sa v minulosti ukázalo, že domáce tímy boli príjemným prekvapením turnaja. Bez divákov by sme to mali ešte ťažšie.

Ako vidíte šance na postup zo skupiny?

Buďme realisti. Máme silných súperov. My sme v posledných rokoch výkonnostne spadli. Chceme však postúpiť do Bratislavy.

Čo bude rozhodovať?

Dôležitý bude už prvý zápas s Nórmi. Azda budeme po ňom spokojní a dostaneme sa na pozitívnu cestu. Nám nezostáva nič iné len bojovať, lebo nemáme extra individuálnu hráčsku kvalitu, pomôže nám len dobrý kolektívny výkon.

V skupine okrem Nórov narazíte na Litvu a Rusko. Tešíte sa špeciálne na nejaký zápas?

S Ruskom a Litvou sme hrali v posledných rokoch viackrát. Teším sa na Nórov, proti ním som si zahral možno niekedy pred desiatimi rokmi. Je to skvelý tím, jeden z najlepších v Európe.

Zažili ste v reprezentácii aj lepšie časy. Čomu pripisujete padajúcu výkonnosť? Je to len generačnou výmenou?

Nie je to len problém hádzanej. V nej skončila úspešná generácia a v kontinuite máme okno. Prišli mladší hráči, chýba nám zdatnejšia stredná generácia. A tiež osobnosti, my sme mali vzory, chceli sme sa im priblížiť, zažil som to v Považskej Bystrici i v reprezentácii.

Podmienky v športe sú na Slovensku žalostné. Chýba podpora štátu, keď sa to nezmení, bude ešte horšie. Stačí sa pozrieť len kúsok za hranice do Maďarska, tam funguje šport na úplne inej úrovni. Hrám tam, viem to porovnať.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lubomir Duris (@lubomirduris)

Ste hráčom tímu B.Braun Gyöngyös. Maďarsko je spoluorganizátor ME. Ako ich vnímajú u susedov?

Na ligové zápasy býva pravidelne plná hala. Život tam beží normálne, veľké obmedzenia ľudia nepociťujú, ale Maďari majú aj vyššiu zaočkovanosť. V krajine už žijú šampionátom, marketing i propagácia sú tam na úrovni. Na ME očakávam plné haly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #ME 2022 hádzanárov