Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky neudržali vedenie, ich sen sa rozplynul. Veľké sklamanie, zhodli sa

Slovenské hádzanárky sa nepredstavia v hlavnej fáze MS v Španielsku. V rozhodujúcom súboji o postup zo základnej E-skupiny prehrali v pondelok v Llírii s Českom po dráme 23:24 a v tabuľke obsadili bez bodu poslednú štvrtú priečku.

06.12.2021 19:38 , aktualizované: 22:21
Barbora Lanczová Foto:
Barbora Lanczová na archívnej snímke.
debata (3)

Bojovať tak budú už iba v Prezidentskom pohári o konečné 25. až 32. miesto.

Slovenky potrebovali na postup víťazstvo a v prvom polčase viedli v derby aj päťgólovým rozdielom. Na jeho konci videla Karin Bujnochová červenú kartu a v dramatickej koncovke druhého dejstva si Češky ustrážili tesný náskok.

Najlepšou strelkyňou slovenského tímu bola Barbora Lanczová s piatimi zásahmi. Proti Česku už nemohla pre svalové zranenie nastúpiť Martina Popovcová, ktorú v zostave nahradila do kádra narýchlo povolaná Monika Pénzesová.

Španielsko SR Hádzaná MS ženy E Maďarsko Čítajte viac Zápas Česko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Zverenky trénera Pavla Streichera predtým v skupine podľahli Maďarsku 29:35 a Nemecku 22:36. Prvé tri tímy si vybojovali postup do hlavnej fázy, v ktorej sa bude hrať v štyroch šesťčlenných skupinách o prienik do štvrťfinále.

Z E-skupiny idú ďalej Nemecko, Maďarsko a Česko. Skupinu vyhralo Nemecko, ktoré v súboji o prvú priečku zdolalo Maďarsko 25:24. Slovenky sa predstavia v II. skupine Prezidentského pohára, kde ich čakajú v Llírii ešte tri zápasy a na záver duel o konečné umiestnenie.

Postupne sa stretnú s Tuniskom (streda 8. decembra), Paraguajom (piatok 10. decembra) a Čínou (nedeľa 12. decembra).

E-skupina (Llíria):

Česko – Slovensko 24:23 (15:14)
Najviac gólov ČR: Jeřábková 4, Zachová 4/3. Zostava a góly SR: Oguntoyová, Medveďová – Pócsiková, Lanczová 5, Rebičová, Trúnková 3, B. Bíziková 2/1, Bujnochová 3, R. Bíziková 2/1, Bajčiová, Holejová, Szarková 4, Štefániková 4, Hudáková, Némethová. Rozhodovali: Erdogan, Özdeniz (obaja Tur.), vylúčenia: 4:3, ČK: 36. Holanová – 30. Bujnochová, 7m hody: 3/3 – 3/2, 1294 divákov.

Nemecko – Maďarsko 25:24 (14:9)

    Z V R P S B
1. Nemecko 3 3 0 0 92:67 6
2. Maďarsko 3 2 0 1 91:83 4
3. Česko 3 1 0 2 74:86 2
4. SLOVENSKO 3 0 0 3 74:95 0

Zvýraznené tímy postúpili do hlavnej fázy

Slovenky začali nervózne, na prvý gól z ruky Szarkovej čakali viac ako sedem minút a iba vďaka brankárke Oguntoyovej neprehrávali v tom momente výraznejšie ako 0:2. V ofenzíve sa trápili, nevychádzali im rýchle protiútoky a lopty im brali aj technické chyby.

Češky pôsobili kompaktnejšie a po presnom zásahu Malej v 11. minúte viedli trojgólovým rozdielom 5:2. V presilovej hre potom Szarková a Lanczová znížili na 5:6 a vzápätí opäť Szarková na začiatku 15. minúty vyrovnala skóre.

O dve minúty neskôr Slovenky prvýkrát viedli po „delovke“ Bujnochovej a šesťgólovú šnúru tímu zavŕšila tá istá hráčka gólom na 12:7 v 21. minúte. Češky proti agresívnej obrane neskórovali takmer sedem minút, potom sa však presadili päťkrát za sebou na 12:12.

V závere polčasu videla autorka troch gólov Bujnochová po nešťastnom zákroku červenú kartu za zastavenie protiútoku súpera a Češky išli do kabín s tesným náskokom.

Mia Bidstrupová Čítajte viac Šok, zdesenie, slzy. Zranenie hádzanárky rozplakalo celú halu

Na začiatku druhého polčasu podržala český tím dôležitými zákrokmi brankárka Kudláčková a jej spoluhráčky viedli v 34. minúte 16:14. Szarková v presilovej hre potom vyrovnala na 16:16 a o chvíľu dostala červenú kartu aj česká hráčka Holanová za úder do tváre Lanczovej, čo potvrdili tureckí arbitri rovnako ako pri Bujnochovej po vzhliadnutí videa.

Slovenky boli v psychickej výhode, viac ako do jednogólového náskoku sa však dlho nevedeli dostať, keď Réka Bíziková za stavu 19:18 nepremenila sedmičku. Oguntoyová potom opakovane podržala tím v bránke, darilo sa však aj Kudláčkovej na druhej strane a desať minút pred koncom bol stav nerozhodný 21:21.

Češky sa potom po dlhšom čase dostali do náskoku po premenenej sedmičke Zachovej. Za nepriaznivého stavu 22:23 zneškodnila Oguntoyová dve šance súperiek, ale Slovenky sa trápili v zakončení a tri minúty pred koncom po strele Jeřábkovej to bolo 24:22 pre Češky, ktorým stačila na postup aj remíza, a v koncovke si tesný náskok postrážili.

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Nemecko 2 2 0 0 67:43 4
2. Maďarsko 2 2 0 0 67:58 4
3. Česko 3 1 0 2 74:86 2
4. SLOVENSKO 3 0 0 3 74:95 0

Hlasy po zápase /zdroj: SZH, idnes.cz/:

Pavol Streicher, tréner SR: "Zápas so smutným koncom pre nás, lebo sme prehrali a tým pádom sme nepostúpili do hlavnej fázy, z čoho sme sklamaní. Dievčatá odovzdali všetko. Znovu sa potvrdilo, že sme tímom, ktorý dokáže v priebehu pár minút postaviť súpera na nohy a vrátiť ho do zápasu.

Teraz sa nám to stalo v prvom polčase a v druhom to už bol boj. Bola to aj otázka šťastia v koncovke. Mali sme vynikajúcu brankárku, Viki Oguntoyová právom získala ocenenie pre najlepšiu hráčku stretnutia. S jej 43-percentnou úspešnosťou sa takýto zápas jednoducho musí vyhrať."

Simona Szarková, spojka SR: "Je to veľké sklamanie. Mali sme to super rozohrané, ale, žiaľ, prišiel úsek v prvom polčase, keď sme si to pri našom päťgólovom vedení pokazili. Pripravili sme sa o náskok proti súperovi, ktorého sme mali v podstate na lopate. V druhom dejstve sa išlo už gól na gól. Vlastným pričinením sme sa dostali pod tlak, čo nás stálo víťazstvo.“

Bibiana Štefaniková, krídelníčka SR: "Začali sme zle, nepremieňali sme šance, ale potom sme zlepšili obranu a dávali aj my rýchle góly. Češky sme však neskôr aj tak dostali do hry a to sa nám vypomstilo, keďže sme polčas prehrali o jeden gól. V druhom polčase sme sa ťahali až do konca, ale napokon nám to nevyšlo. Chýbalo nám šťastie.“

Nikoleta Trúnková, pivotka SR: "Bol to náročný zápas, v ktorom rozhodovala každá lopta. Urobili sme pár chýb, ktoré nás budú dosť mrzieť. Chceli sme vyhrať. Ja osobne som veľmi túžila postúpiť, preto prežívam veľké sklamanie, ale taký je šport.“

Jan Bašný, tréner ČR: „Som spokojný, že sa nám podarilo zápas dotiahnuť do víťazného konca. Bolo to veľmi ťažké, pretože kvalita nášho výkonu ani kvalita na strane Sloveniek nebola veľmi dobrá. Bol to naozaj skôr boj o prežitie, v ktorom sme nakoniec zvíťazili. O ten gól sme asi lepší boli a zaslúžili sme si to. Rozhodli o tom zákroky Kudláčkovej na konci, pár gólov Jeřábkovej, ale hlavne naša dobrá obrana.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské hádzanárky #MS 2021 v hádzanej #české hádzanárky