Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba na obzore: Slováci v januári hostia ME v hádzanej a potrebujú peniaze

Začiatok budúcoročných majstrovstiev Európy hádzanárov sa neúprosne blíži, organizátorom však pribúdajú problémy.

24.11.2021 13:46
Jaroslav Holeša Foto: ,
Peter Packaň (vľavo) a prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša pózujú s medailami.
debata (2)

Šampionát, ktorý sa uskutoční od 13. do 30. januára v Bratislave, Košiciach a troch maďarských dejiskách – Budapešti, Debrecíne a Segedíne, je na Slovensku v ohrození. Organizačný výbor však robí všetko pre to, aby sa uskutočnil.

Prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave uviedol, že problémy prinesie plánovaný lockdown, ktorý by v najbližších hodinách mala schváliť vláda SR:

„Nielen Covid je téma, ktorou sa zaoberáme, ale aj organizácia. Lockdown zmení organizáciu celého šampionátu. Čas sa neúprosne blíži, no my veríme, že šampionát bude za podmienok, ktoré sa nezhoršia. V Maďarsku majú iné nastavenie a riešia iné problémy ako máme my. Musíme si počkať, na čom sa uznesie vláda.“

Najzaujímavejšie cyklistické prestupy Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Christophe Laporte (Fr.): Cofidis - Jumbo-Visma.

Okrem úbytku divákov na tribúnach v súvislosti s opatreniami pred šírením koronavírusu robia organizátorom vrásky aj ďalšie veci. Niektoré výpravy, ktoré by mali hrať na Slovensku, sú zaočkované vakcínou Sputnik, ktorú zatiaľ v Európskej únii oficiálne neschválili.

„Robíme všetko pre to aby sa ME uskutočnili v takom pláne v akom sme pôvodne chceli. Čakáme, aký režim pre šport schvália. Európska hádzanárska federácia (EHF) nás bombarduje, aby sme im dali pravidlá, ale neviem im dať v tejto chvíli nič. My chceme dospieť k dohode s hlavným hygienikom SR, aby sme schválili režim. Príde sem 12 tímov, potrebujeme vedieť, aj to, aké vakcíny športovcov môžeme akceptovať,“ dodal Holeša.

Prezident SZH priznal, že organizátori sú momentálne v červených číslach čo sa týka rozpočtu a verí, že sa situácia zlepší. „Nemáme finálnu dohodu zo strany štátu. Vypadli nám diváci a zisk zo vstupeniek je príjem, s ktorým sme počítali. Teraz sú samé otázniky, no málo odpovedí. Ale neviem čo bude, potrebovali by sme vešteckú guľu. Máme nejaké prísľuby z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ale to nie je dostatočné. Bez kompenzácií neprežijeme.“

Koľko duelov potrebovali hráči na 600. bod v NHL Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Denis Savard: 444 zápasov.

Šampionát na Slovensku chcelo vedenie zväzu usporiadať aj pre to, aby spopularizovalo hádzanú a pritiahli k nej mládež. S finančnými problémami nerátali, no teraz musia riešiť najmä tie. „Nepripravujeme sa na to, že ME nebudú. Ale riešime existenčné problémy. Zatiaľ čo Maďari sú úplne v inej situácii. Ak by sa mal šampionát odohrať len v Maďarsku, bez problémov by to zvládli. My ho však chceme urobiť, no nič sa nedá vylúčiť,“ vyhlásil Holeša.

Organizátori v stredu predstavili aj sadu medailí. Pred rokom vyhlásili tender na ich výrobu, zvíťazila slovenská spoločnosť Packing Advertising.

„Hlavným motívom je hádzanárska lopta, ktorá je umiestnená v strede medaily, inak je zaujímavá tým, že sa okolo nej použili rôzne výseky. Na jej leme je text. Verím, že sa bude verejnosti páčiť. Vyrábali sa v štátnej mincovni Kremnica a sú omnoho ťažšie ako štandardné medaily,“ uviedol šéf spoločnosti a autor vizuálu Peter Packaň.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2022 v hádzanej