Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tvrdá lekcia. Slovenky na úvod ME podľahli Švédkam

Slovenským basketbalistkám nevyšiel vstup do 38. majstrovstiev Európy. V úvodnom zápase A-skupiny vo Valencii prehrali so Švédskom vysoko 57:74.

17.06.2021 13:53 , aktualizované: 14:42
Španielsko Basketbal ME ženy A Švédsko SR Foto: ,
Ivana Jakubcová v súboji so Švédkou Alice Nyströmovou.
debata

Favorizované Švédky vyhrali úvodnú štvrtinu 20:11 a do polčasu si udržali deväťbodový náskok (33:24).

V tretej časti však absolútne dominovali a vyhrali ju 25:6. Severanky nasadili v záverečnej štvrtine hráčky z lavičky, Slovenky ju vyhrali 27:16 a znížili hrozivé manko na 17 bodov.

Zverenky trénera Juraja Suju čaká druhý duelu už v piatok od 18.00 h s Bieloruskom, súboje v základnej skupine uzavrú v nedeľu o 21.00 h proti domácemu Španielsku.

Zo skupín postupuje priamo do štvrťfinále iba víťaz, tímy na druhom a treťom mieste čaká súboj o účasť v tejto fáze turnaja.

A-skupina (Valencia):

Švédsko – SLOVENSKO 74:57 (33:24)
Najviac bodov Švédska: F. Eldebrinková 17, E. Eldebrinková 15, Fontaineová 9 – zostava a body Slovenska: Jakubcová 17, Dudášová 9, Mištinová 5, Oroszová a Stašová po 3 (Fekete 10, Páleníková 8, Remenárová 2, Moravčíková a Sujová 0) TH: 7/7 – 14/9, fauly: 12 – 15, trojky: 7 – 4, štvrtiny: 20:11, 13:13, 25:6, 16:27, rozhodovali: Černovová (Rus.), Zupančič (Slov.), Čavarová (BiH).

ďalší program Slovenska v A-skupine ME:
piatok 18. júna o 18.00 h: SLOVENSKO – Bielorusko
nedeľa 20. júna o 21.00 h: Španielsko – SLOVENSKO

Aktívnejšie vstúpilo do úvodného stretnutia na šampionáte Švédsko, ktoré sa postaralo o prvé štyri body zápasu.

Rovnakou mincou však odpovedali aj Slovenky, päť bodov v rade ich dostalo do tesného náskoku.

Naše basketbalistky mali v útoku výraznejšie problémy s presadením sa do vysunutej obrany súpera, keď sa k tomu navyše pridali chyby v defenzíve, tak od Švédska inkasovali 10 bodov v rade a razom bolo ich manko dvojciferné.

Slovensko sa z počiatočného ofenzívneho tlaku súpera spamätalo, prvú štvrtinu však prehrali 11:20. V podobnom duchu sa držalo dianie aj v druhej 10-minútovke, slovenský výber sa snažil niečo urobiť s negatívnym vývojom duelu, ale k výraznejšiemu náporu sa nedokázal dostať.

Duo Eldebrinkových udržiavalo švédsky náskok v približne 10-bodovej hodnote. Na polčasovú prestávku sa išlo zo slovenského pohľadu za stavu 24:33.

Nádej na víťazstvo sa pre Slovenky rozplynula v tretej štvrtine, ktorá im absolútne ofenzívne a defenzívne nevyšla. Počas viac ako šiestich minút dokázali skórovať len dva body, zatiaľ čo Švédsko ich zaznamenalo 14.

Zrazu sa manko dostalo cez 20-bodovú hodnotu a už sa len ťažko dalo rozmýšľať nad víťazným vstupom do záverečného turnaja. Pred záverečnou časťou svietilo na tabuli nepriaznivé skóre pre zverenkyne trénera Juraja Suju – 30:58.

Štvrtá štvrtina sa už v podstate iba dohrávala, o víťazovi stretnutia bolo rozhodnuté, jedinou otázkou bolo konečné skóre. Slovenkám sa podarilo aspoň mierne skorigovať skóre.

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Švédsko hralo dobre a stopercentne si zaslúžilo za tento výkon víťazstvo. Sestry Eldebrinkové ukázali svoj level, tvorili hru a ťahali svoje spoluhráčky. Odviedli dobrý výkon.

Moje prvé dojmy sú také, že môj tím zaplatil nováčikovskú daň, respektíve za neskúsenosť. Máme mnoho neskúsených hráčok na tomto leveli. Toto je pre nás veľmi užitočné, keď môžeme hrať takéto zápasy na takomto turnaji.

V tretej štvrtine ste mohli vidieť na nás nervozitu, báli sme sa ako keby úspechu. V záverečnej 10-minútovke sme hrali uvoľnene, nevyzeralo to zle, ale to nestačí. Verím, že je to za nami. V piatok nás čaká nový zápas, v ktorom sa pokúsime ukázať z našej strany lepší výkon.“

Nikola Dudášová, hráčka Slovenska: "V prvom rade by som chcela pogratulovať Švédsku. Nebol to ľahký zápas, ale myslím si, že toto stretnutie sme mohli vyhrať. V prvom polčase sme mali otvorené strely, ale nepremenili sme ich. V tretej štvrtine sme urobili veľké množstvo chýb pri pick-n-rolle, Švédsko pod košom skórovalo mnoho ľahkých bodov. To bol pre nás koniec.“

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky #ME 2021 basketbalistiek