Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hádzanári spoznali súperov na ME. Je to hrateľné, vraví Kukučka

Slovenskí hádzanári sa v základnej F-skupine ME 2022 stretnú v Košiciach s Nórskom, Ruskom a Litvou. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v Budapešti. Európsky šampionát sa bude hrať od 13. do 30. januára budúceho roka na Slovensku a v Maďarsku.

06.05.2021 17:53 , aktualizované: 18:23
Patrik Hruščák Foto: ,
Patrik Hruščák v reprezentačnom drese.
debata

Slováci figurovali pri žrebe v treťom výkonnostnom koši. Z elitného im prisúdil Nórov, dvojnásobných vicemajstrov sveta a bronzových z predchádzajú­cich ME.

Z druhého koša pribudol do skupiny tradičný slovenský súper z uplynulých kvalifikácií Rusko, stretli sa spolu v boji o ME 2018 a 2020 i o MS 2019.

Štvrtým účastníkom skupiny je Litva, na ktorej Slováci stroskotali v prvej fáze kvalifikácie MS 2021. Do ďalšej fázy sa z košickej Steel Arény prebojujú prvé dva tímy.

Druhým slovenským dejiskom ME 2022 bude ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave, kde sa uskutočnia dve základné skupiny – v D-skupine sa predstavia Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Poľsko a v E-skupine Španielsko, Švédsko, Česko a Bosna a Hercegovina. V Maďarsku sa bude hrať v mestách Budapešť, Szeged a Debrecín.

Jedným z aktérov žrebu bol aj slovenský reprezentačný brankár, najlepší hádzanár SR za rok 2019 a hráč budapeštianskeho Ferencvárosu Marián Žernovič, ktorý žreboval družstvá zaradené do 3. koša.

Okrem neho sa rovnakej úlohy pri ďalších košoch zhostili Chorvát Luka Stepančič, Maďar Bence Bánhidi a Španiel Rodrigo Corrales.

Na ME 2022 sa druhýkrát v histórii predstaví 24 účastníkov. Žreb ich rozdelil do šiestich skupín po štyroch, z každej postúpia ďalej dva tímy.

Dve šesťčlenné štvrťfinálové skupiny budú hostiť Budapešť a Bratislava, v hlavnom meste Slovenska sa v prípade postupu zo základnej skupiny v Košiciach predstaví aj domáca reprezentácia. Turnaj vyvrcholí záverečnými duelmi o medaily a umiestnenie v Budapešti.

Žreb základných skupín ME 2020 v hádzanej mužov:

A-skupina (Debrecín): Slovinsko, Dánsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora
B-skupina (Budapešť): Portugalsko, Maďarsko, Island, Holandsko
C-skupina (Szeged): Chorvátsko, Srbsko, Francúzsko, Ukrajina
D-skupina (Bratislava): Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Poľsko
E-skupina (Bratislava): Španielsko, Švédsko, Česko, Bosna a Hercegovina
F-skupina (Košice): Nórsko, Rusko, SLOVENSKO, Litva

Celkovo bude na programe 65 stretnutí – 30 na Slovensku a 35 v Maďarsku. Oficiálny maskot šampionátu je jeleň, na sociálnych sieťach Európskej hádzanárskej federácie (EHF) i Slovenského zväzu hádzanej (SZH) môžu fanúšikovia do 30. mája hlasovaním rozhodnúť o jeho mene (Pranky, Goldie alebo Tricky).

Do štartu ME zostáva už iba niečo viac ako osem mesiacov.

„Je to veľmi krátka doba, ubehne to rýchlo a šampionát budeme mať tu. Vstupenky už sú dlhšie v predaji, ale predávali sa iba balíčky a fanúšik doteraz nevedel, na ktoré zápasy si lístky kupuje. Napriek tomu nás prekvapil záujem z Nemecka, ktoré je nasadené do skupiny v Bratislave a prekročili sme tam už tisíc predaných balíčkov,“ informoval prezident SZH Jaroslav Holeša, podľa ktorého sú obe slovenské haly pripravené na organizáciu vrcholného podujatia.

Okrem Slovenska a Maďarska ako organizátorov mali vopred istotu štartu na šampionáte aj obhajca titulu Španielsko a finalista uplynulých ME Chorvátsko. O ďalších 20 miesteniek bojovali zvyšné tímy v kvalifikácii.

Slováci štartovali na ME doteraz trikrát. Naposledy v roku 2012 v Srbsku, kde obsadili posledné 16. miesto.

Peter Kukučka, tréner SR: „Ja som veľmi spokojný s nalosovanou skupinou. Myslím si, že je to hrateľné. Z prvého koša tam boli veľmi ťažkí súperi. Dostali sme Nórov, ktorí posledné roky hrajú veľmi kvalitnú a rýchlu hádzanú. Aj diváci aj my sa určite máme na čo tešiť. Z druhého a štvrtého koša nám žreb prisúdil Rusov a Litvu. Sú to súperi, s ktorými sa môžeme, dá sa povedať, pobiť o víťazstvo. Nechcem podceňovať Litvu, majú určite kvalitu, ale mali by sme vyhrať. Rusko je veľmi silný súper, ale hrateľný.“

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenskí hádzanári #ME 2022 hádzanárov