Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ťažký žreb. Hádzanárky zabojujú o ME aj proti Španielkam a Maďarkám

Slovenské hádzanárky sa v 5. skupine 2. fázy kvalifikácie ME 2022 stretnú s vicemajsterkami sveta Španielkami, Maďarskom a víťazom 1. skupiny prvej fázy kvalifikácie. Bude ním jeden z kvarteta Portugalsko, Kosovo, Luxembursko a Cyprus. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v sídle Európskej hádzanárskej federácie (EHF) vo Viedni.

25.03.2021 13:43
Simona Szarková Foto: ,
Slovenská hádzanárka Simona Szarková.
debata

Na budúcoročný európsky šampionát v Slovinsku, Severnom Macedónsku a Čiernej Hore si vybojujú postup prvé dva tímy z každej zo šiestich skupín.

Druhá fáza kvalifikácie sa bude hrať systémom každý s každým doma – vonku a odštartuje prvými dvoma kolami v prvej polovici októbra tohto roka.

Zostávajúce zápasy sa odohrajú v marci a v apríli 2022. ME sú na programe 4. až 20. novembra 2022, okrem trojice hostiteľských krajín majú na nich istú účasť aj obhajkyne titulu Nórky. Zvyšných dvanásť účastníkov vzíde z kvalifikácie.

Slovenky figurovali pri žrebe v treťom výkonnostnom koši, z prvých dvoch dostali hádzanárske veľmoci.

"Vedeli by sme si predstaviť aj lepšiu skupinu, ale s tým nič nenarobíme. Španielsko a Maďarsko patria v ženskej hádzanej medzi top tímy a vyzerá to tak, že z 1. fázy dostaneme Portugalsko.

To sa javí najsilnejšie zo všetkých tímov, ktoré hrajú v nižšej fáze. Takže to bude pre náš tím ďalšia výzva," reagoval na žreb tréner slovenských hádzanárok Pavol Streicher.

"Momentálne sa však žrebom kvalifikácie nechceme príliš zaoberať, pretože naša koncentrácia smeruje k dvom zápasom play off o postup na MS 2021 proti Srbsku.

Do pondelka musíme na EHF nahlásiť všetky potrebné informácie k nej, ale prvý domáci zápas by sme chceli odohrať 17. apríla v Šali."

So Španielkami sa Slovenky stretli nedávno v príprave a prehrali s nimi v oboch dueloch (21:32, 22:24), s Maďarkami neuspeli v baráži o MS 2017. Slovenky naposledy štartovali v roku 2014 v Chorvátsku a Maďarsku, kde obsadili 12. miesto.

Zloženie skupín 2. fázy kvalifikácie ME 2022 žien:

* 1. skupina: Rusko, Poľsko, Švajčiarsko, Litva

  • 2. skupina: Dánsko, Rumunsko, Rakúsko, víťaz 3. skupiny 1. fázy
  • 3. skupina: Holandsko, Nemecko, Bielorusko, víťaz 2. skupiny 1. fázy
  • 4. skupina: Francúzsko, Chorvátsko, Česko, Ukrajina
  • 5. skupina: Španielsko, Maďarsko, SLOVENSKO, víťaz 1. skupiny 1. fázy
  • 6. skupina: Švédsko, Srbsko, Island, Turecko
debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské hádzanárky #ME 2022 hádzanárok