Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantázia, Slovenky zvládli rozhodujúcu bitku a postúpili na ME

Slovenské basketbalistky si vybojovali postup na júnové majstrovstvá Európy v Španielsku a Francúzsku. Zverenky trénera Juraja Suju zvládli v sobotu rozhodujúci zápas kvalifikačnej H-skupiny, v piešťanskej "bubline" zvíťazili nad Holandskom 61:50 a v tabuľke sa umiestnili na prvej priečke.

06.02.2021 19:42 , aktualizované: 21:20
SR basketbal ženy kvalifikácia Foto: ,
Radosť slovenského tímu po kvalifikačnom zápase s Holandskom.
debata (4)

Slovenky potrebovali zvíťaziť dvojciferným rozdielom a v dramatickej koncovke si zabezpečili celkovo dvanástu účasť na kontinentálnom šampionáte.

Hrdinkou zápasu sa stala Terézia Páleniková, ktorá v domovskej hale ako hráčka Piešťanských Čajok 10 sekúnd pred koncom premenila oba trestné hody a vybojovala pre svoj tím potrebné dvojciferné vedenie.

Šancu prekaziť slovenskú radosť mala ešte Laura Westeriková, ale svoj záverečný pokus nepremenila.

Slovenky sa predstavia medzi európskou smotánkou opäť po štyroch rokoch, v roku 2019 na záverečnom turnaji chýbali.

Tohtoročné ME sú na programe 17.-27. júna, ich dejiskami budú Štrasburg a Valencia. Podujatie zároveň poslúži ako európska časť kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2022 v Austrálii, v hre bude celkovo 6 miesteniek.

Kvalifikácia ME 2021 – H-skupina:

Holandsko – SLOVENSKO 50:61 (21:29)
najviac bodov Holandska: Westeriková 12, Bettonvillová 11, Hofová 10 – zostava a body Slovenska: Praženicová 11, Jurčenková 7, Bálintová a Orozszová po 6, Dudášová 3 (Slamová 11, Páleniková 10, Moravčíková 4, Remenárová 3, Sujová 0). TH: 10/7 – 21/15, fauly: 25 – 20, trojky: 5 – 8, štvrtiny: 10:15, 11:14, 16:12, 13:20, rozhodovali: Pitsilkas (Gréc.), Mačiulis (Lit.), Jurčevič (Chor.), bez divákov.

V úvode oba tímy najskôr pozahadzovali viaceré šance, až sa ku slovu dostal slovenský výber. V obrane vytváral dobrý tlak na súpera, na druhej strane sa mu darilo, stretnutie otvoril 8 bodmi v rade. Holanďanky čakali na úvodné body až do 4. minúty, ale odpoveď bola takmer rovnaká, prišiel totiž bodový úsek 6:0 z ich strany.

Dôležitosť stretnutia a nervozitu bolo cítiť, skóre pribúdalo pomalým tempom a dlhé minúty sa dokonca hralo bez úspešného koša na oboch stranách. Slovensko malo viac z hry, po prvej štvrtine si držalo mierny náskok – 15:10.

Timea Sujová v súboji s Laurou Corneliusovou. Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR basketbal ženy kvalifikácia ME Timea Sujová v súboji s Laurou Corneliusovou.

Druhá 10-minútovka pripomínala boj o každú loptu a bod. Tento scenár vyhovoval viac domácim basketbalistkám, aj keď sa ich súper dlho držal na dostrel jedného útoku. Z pohľadu vývoja prvého polčasu bola dôležitá najmä štvorbodová akcia Praženicovej, ktorou upravila na 26:19 zo slovenského pohľadu.

Úspech slávilo kolektívne poňatie hry zvereniek trénera Juraja Suju, necelé dve minúty pred koncom vyhrávali 29:19 a napokon šli na prestávku za priaznivého stavu 29:21.

Slovenky nepoľavili ani na začiatku druhého polčasu, dlhé chvíle si držali potrebný dvojciferný náskok na zisk prvého miesta v H-skupine a postupovej miestenky na európsky šampionát.

Tréner Sloveniek Juraj Suja počas zápasu s... Foto: TASR, Lukáš Grinaj
SR basketbal ženy kvalifikácia Tréner Sloveniek Juraj Suja počas zápasu s Holandskom.

Holandsko sa s týmto scenárom dokázalo popasovať, Westeriková a Bettonvilová zavelili k zdramatizovaniu diania na palubovke.

To sa tejto dvojici podarilo, pred záverečnou častou totiž prehrávali Holanďanky len o 4 body – 41:37. Slovenkám sa však nepodlomili kolená, Slamová úspešnou štvorbodovou akciou dodala slovenskému tímu opäť mierny náskok. Na to nadviazala Praženicová s Moravčíkovou a opäť bol v hre priamy postupový scenár.

Slovensko išlo do záverečnej štvorminútovky s dvojciferným vedením a Holandsko začalo v tejto fáze riskovať. Manko stiahlo aj na rozdiel 6 bodov, Slovenky však boli neomylné z čiary trestného hodu. V nervydrásajúcej koncovke sa šťastie priklonilo na slovenskú stranu.

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Hodnotí sa nám to veľmi ľahko, postúpili sme na majstrovstvá Európy a splnili sme dvojročnú robotu. Veľmi sa tešíme. Mám radosť zo všetkých, ktorí sa o to pričinili.

Najviac ma teší to, že pôsobíme ako kolektív, či už s prezidentom SBA alebo celou asociáciou, ktorá nás podporuje a vytvára podmienky. Taktiež môj realizačný tím a všetky baby, ktoré boli zapojené do nášho procesu počas týchto dvoch rokov.

Najviac ma teší, že to bol tímový úspech. Na ihrisku sa ukázalo, že to nebolo o jednej, dvoch, troch, každý sa podriadil kolektívu v maximálnej možnej miere. Som dojatý z toho, ako dievčatá dreli v obrane. Takto sa má hrať za národný tím. Som veľmi šťastný."

Barbora Bálintová, hráčka Slovenska: "Sme veľmi šťastné, že sme postúpili na majstrovstvá Európy po tomto veľmi náročnom dueli a týchto dvoch zápasoch.

Uhrali sme to, to je dôležité, pretože Slovensko si zaslúži byť na majstrovstvách Európy. Máme na to kvalitu a verím, že to ukážeme aj tam."

Konečná tabuľka H-skupiny
1. SLOVENSKO 4 2 2 261:252 6
2. Maďarsko 4 2 2 257:250 6
3. Holandsko 4 2 2 248:264 6
4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské basketbalistky