Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi pôjdu na MS ako tím hádzanárskej federácie. Čo bude s hymnou?

Nie Rusko, ale tím Ruskej hádzanárskej federácie sa predstaví na januárových majstrovstvách sveta mužov v Egypte (14.- 31. 1. 2021).

27.12.2020 21:08
Alexander Škurinskij Foto: ,
Ruský hádzanár Alexander Škurinskij (vľavo).
debata

Na dresoch nesmú mať ruskí hádzanári žiadne národné symboly, ktoré by predstavovali príslušnosť k Rusku.

To všetko je dôsledok sankcií od Svetovej antidopingovej agentúry, ktoré nedávno potvrdil Športový arbitrážny súd v Lausanne.

Zatiaľ otvorená zostáva otázka, či pred jednotlivými zápasmi budú Rusi počúvať svoju národnú hymnu alebo hymnu Svetovej hádzanárskej federácie.

Ruskú vlajku pri oficiálnom predstavovaní účastníkov MS aj v štatistikách k zápasom nahradí logo národnej hádzanárskej federácie. Súpermi Rusov v základnej fáze šampionátu budú Bielorusi, Slovinci a Kórejčania.

Medzinárodný arbitrážny súd v polovici decembra rozhodol o treste pre ruských športovcov, ktorí až do decembra 2022 nebudú môcť vystupovať na medzinárodných podujatiach pod národnou vlajkou a ruskými štátnymi symbolmi.

Je to dôsledok dlhodobého štátom riadeného dopingu v Rusku. Uvedený zákaz sa týka aj všetkých majstrovstiev sveta, resp. olympijských hier v Tokiu 2021 a ZOH v Pekingu 2022.

CAS svojim verdiktom rovnako uprel Rusku právo uchádzať sa počas najbližších dvoch rokov o organizáciu akéhokoľvek významného medzinárodného športového podujatia.

Svetová antidopingová agentúra (WADA) pôvodne navrhovala rovnaké opatrenia voči Rusom, avšak až na dobu štyroch rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí hádzanári #ruský doping