Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura nežného pokolenia. Nechajte ženu rozhodnúť

Na zápasy nastupuje s červeným bleskom na ramene. Zobrazuje silu a spolupatričnosť žien, ktoré v katolíckom Poľsku protestujú proti ďalšiemu sprísneniu interrupčnej politiky v krajine.

06.11.2020 05:00
debata (2)
Slovenské basketbalistky sa budú v dôležitom... Foto: SITA, Marek Mrviš
BASKETBAL: Slovensko - ?ierna Hora Bálintová Slovenské basketbalistky sa budú v dôležitom zápase proti Holandsku spoliehať aj na kapitánku Barboru Bálintovú.

„Domáce dievčatá to veľmi prežívajú. Zaslúžia si našu podporu,“ vraví kapitánka slovenských basketbalistiek Barbora Bálintová (25), ktorá pôsobí v klube Arka Gdyňa.

Krajinou sa šíria protesty, pridali sa aj športovkyne. Prečo?

Chceme ukázať solidaritu a podporiť poľské spoluhráčky a kamarátky. Ústavný súd rozhodol, že žena nemôže zvoliť interrupciu ani v prípade, ak je plod poškodený. Myslím si, že v dnešnej dobe žena má mať právo slobodne sa rozhodnúť o svojom dieťati, ak vie, že nebude v poriadku. Nie je to prípad samovoľného potratu, žena to nerobí len tak. Ide o život jej i dieťaťa.

Ste v tejto otázke v družstve jednotné?

Stopercentne. Nás legionárok je v klube viac. Postavili sme sa na stranu domácich spoluhráčok, ktoré situáciu v krajine veľmi prežívajú. Našu iniciatívu podporil aj klub.

Kritici tvrdia, že nový zákon prispeje k zvýšenému počtu ilegálnych potratov a viac poľských žien vycestuje za interrupciou za hranice. Je to odvrátená strana mince?

Áno. Potraty budú pokračovať, neprestane sa s nimi. Ilegálna interrupcia by nemala byť riešenie. Môže ohroziť život ženy.

Cez víkend sa na Slovensku uskutočnilo celoplošné testovanie na koronavírus. Podporovali ste túto myšlienku?

Áno, bola to správna aktivita. Lokalizovali sa ďalší infikovaní, ktorí nastúpili do karantény.

V Poľsku stúpajú čísla nakazených, denný prírastok je 15-tisíc, nahlas sa hovorí o lockdowne. Dotknú sa nové nariadenia aj športu?

V najbližších dňoch sa má rozhodnúť o sprísnení opatrení. Nejaké platia už dlhší čas, reštaurácie a kaviarne zatvorili už pred dvoma týždňami. Verím, že prísnejšie pravidlá profesionálny basketbal neovplyvnia.

Klubový šport tu má vysokú kvalitu, je dôležitý pre ľudí. Uvidíme, ako to dopadne s návratom fanúšikov na tribúny. Hrať bez nich je čudné, chýba nám atmosféra, ktorú vedia vytvoriť. Sme však predovšetkým radi, že môžeme hrať. Treba dodržiavať všetky nariadenia a prispôsobiť sa situácii.

V minulej sezóne Euroligy ste patrili medzi najlepšie rozohrávačky v súťaži. Nelákalo vás pôsobenie vo väčšom klube ako Gdyňa?

V klube som spokojná, nemala som dôvod nič meniť. Na pokračovaní spolupráce sme sa dohodli už počas sezóny. Áno, registrovala som záujem aj iných klubov, ale prišli už v čase, keď som mala podpísanú novú zmluvu v Gdyni. S Arkou hráme silnú poľskú ligu i Euroligu a preto som pre túto sezónu nemala dôvod zmeniť klub.

Európskou špičkou sú bohaté ruské či turecké kluby. Láka vás takéto prostredie?

Uvidíme, ako sa mi bude dariť. Ak budú mať záujem, samozrejme, ponuku zvážim.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It was really tough game tonight, but I am proud of our team performance #basketwomenarkagdynia #emotions #ilovethisgame #dowhatyoulove

Príspevok, ktorý zdieľa Barbora Balintova (@barcika.balint),

Je vysneným pôsobiskom ženská NBA?

Ani nie. Ale ako sa hovorí – nikdy nehovor nikdy. Túžila som sa presadiť na európskej scéne, zatiaľ sa mi to darí.

Dá sa profesionálnym basketbalom za hranicami solídne zarobiť?

Áno. Pre mladé hráčky to môže byť zaujímavá motivácia. Keď je človek rozumný, dokáže si aj niečo ušetriť do budúcnosti.

Patríte do tejto skupiny ľudí?

Áno, zaklopem si na drevo (smiech). Snažím sa peniaze investovať, basketbal, žiaľ, nemôžem hrať večne. Odkladám si, aby som po kariére neskončila s prázdnymi rukami.

Na budúci týždeň vás čakajú reprezentačné povinnosti. Národný tím na poslednom šampionáte chýbal, prebojuje sa na ME 2021?

Veľmi si prajem, aby sa nám to podarilo. Máme kvalitu, viaceré dievčatá hrajú v kvalitných európskych súťažiach. Čaká nás dôležitý duel v Holandsku, idem nám o veľa. Verím, že sa zídeme v plnej sile a bez zdravotných obmedzení.

Suja oznámil nomináciu

Kouč SR Juraj Suja včera určil finálnu dvanástku na zápas proti Holandsku (12. novembra). Jej základ tvorí sedem hráčok pôsobiacich v zahraničných kluboch.

Nominácia: Bálintová, Slamová (obe Arka Gdyňa/Poľ.), Dudášová (Sleza Vroclav/Poľ.), Hruščáková (Galatasaray/Tur.), Jakubcová (Lucca/Tal.), Jurčenková (Košice), Oroszová (San Giovanni/Tal.), T. Páleníková (Piešťanské Čajky), Praženicová, Stašová (obe Ružomberok), Moravčíková (Heidelberg/Nem.)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #basketbal #interrupcie #Arka Gdyňa #Barbora Bálintová